Τα δεδομένα για το Game 5: Τα «όπλα» του Αταμάν και η… πολύ σκληρή για να πεθάνει Μακάμπι (vids)

Ένα από τα πιο… χορταστικά ζευγάρια των πλέι οφ της Euroleague είναι δίχως αμφιβολία αυτό του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Δύο ομάδες με τρομερό επιθετικό ταλέντο που μοίρασαν τις νίκες τους και θα δώσουν την τελευταία μάχη στο παρκέ του ΟΑΚΑ για την πρόκριση στο Final Four.

Στην εν λόγω σειρά υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί και αυτό είναι ο Παναθηναϊκός. Οι Πράσινοι είναι καλύτεροι σχεδόν σε όλα με βάση τους αριθμούς. Παρόλα αυτά οι Ισραηλινοί είχαν τον τρόπο να… κλέψουν δύο παιχνίδια και να… παίζουν το Βερολίνο σε Game 5. Τί έχουν κάνει όμως προς το παρόν οι δύο ομάδες;

Πλήρης ανωτερότητα του Παναθηναϊκού, αλλά…

Με μια απλή ματιά στην στατιστική παρατηρούμε γρήγορα πως ο Παναθηναϊκός έχει το πάνω χέρι σχεδόν παντού. Καταρχάς, το «τριφύλλι» έχει επιβάλει τον ρυθμό του. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έπαιζε στις 70 κατοχές, την ώρα που οι Ισραηλινοί ήταν πρώτοι στην κανονική περίοδο με 73.4, ωστόσο αυτά τα τέσσερα ματς παίζονται στις 69, συνεπώς το πλεονέκτημα είναι με την ελληνική ομάδα.

Πρόκειται για μια σειρά με μεγάλο σκορ, παρά το χαμηλό της τέμπο. Ο Παναθηναϊκός σκοράρει καλύτερα έχοντας 130.4 πόντους ανά 100 κατοχές και δέχεται 124.7 επίσης ανά 100 κατοχές, με τα νούμερα της Μακάμπι να είναι αντιστρόφως ανάλογα. Έτσι το Net Rating καθορίζεται στο +5,7 για το «τριφύλλι».

Η αποτελεσματικότητα των Πράσινων φαίνεται από το εξαιρετικό 65.5% στο True Shooting έναντι του 56.8, ενώ στο eFG (που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο τρίποντο σε σχέση με το κοινό FG που δεν το κάνει) βρίσκεται στο 63.6% έναντι του 53.7%! Μόνο στις βολές το σύνολο του Όντεντ Κάτας είναι πιο αποτελεσματικό με 75% (σε 68 προσπάθειες) έναντι 68.2% (σε 88).

Επιπλέον, οι δύο ομάδες είναι ιδιαίτερα ισορροπημένες στα ριμπάουντ με τον Παναθηναϊκό να έχει ένα ελάχιστο προβάδισμα, κατεβάζοντας το 50.2% έναντι του 49.8%! Όσον αφορά τον πλουραλισμό, οι Πράσινοι παίρνουν το 62.8% των πόντων τους από ασίστ, έναντι του 58.5% των Ισραηλινών. Με τα λιγότερα λάθη να γίνονται πάντως από τη Μακάμπι που χαρίζει την μπάλα στο 10.2% των επιθέσεών της, έναντι του 14.5% του «τριφυλλιού».

Οι πρωταγωνιστές είναι… μπόλικοι

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους παίκτες «κλειδιά» για τον Παναθηναϊκό, αυτοί είναι αρκετοί. Ο Κέντρικ Ναν είναι το… βαρύ πυροβολικό έχοντας 17.5 πόντους μ.ο, όμως το βαρόμετρο είναι άλλο. Ο Κώστας Σλούκας είναι άκρως καθοριστικός. Ο Έλληνας γκαρντ όταν παίζει πραγματικά καλά έχει οδηγήσει την ομάδα του στη νίκη, όμως όταν δεν του βγήκε το ματς οι αντίπαλοι βρήκαν τον τρόπο να νικήσουν.

Επιπλέον, ο Ματίας Λεσόρ είναι συγκινητικός. Παίζει τον μεγαλύτερο μέσο όρο σε λεπτά με 34, ενώ είναι πρώτος και με διαφορά σε κερδισμένα φάουλ (9.8 μ.ο) αφού οι αντίπαλοι δεν μπορούν να τον σταματήσουν. Το… κλειδί όμως για τον Παναθηναϊκό είναι ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Οι εμφανίσεις του έχουν δώσει το κάτι παραπάνω και με τους 10 πόντους που προσφέρει.

Από την άλλη, η Μακάμπι έχει πληγεί από την απώλεια του Γουέιντ Μπόλντγουιν, με τον Λορέντζο Μπράουν να παίρνει όλο το βάρος. Κάτι που φαίνεται και στο ότι παίρνει 13 προσπάθειες κατά μέσο όρο (πίσω από μόνο από τον Μάρκους Χάουαρντ που είχε 14,3 και πάνω από τον Κέντρικ Ναν με 12,8). Επιπλέον οι Μπόνζι Κόλσον και Τζος Νίμπο έχουν… τραβήξει αρκετά, με τον Ταμίρ Μπλατ να είναι η ευχάριστη έκπληξη για τον Κάτας.

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook