«Το μέλλον του Εργοτέλη είναι οι νέοι παίκτες»

Ο προπονητής της ομάδας κάτω των 20 ετών Βασίλης Πλεσίτης, συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του Εργοτέλη, που βρέθηκε 5 ημέρες στην Ολλανδία και παρακολούθησε τον τρόπο δουλειάς της Ουτρέχτης.

Για τρίτη φορά μέσα στο 2011 προπονητές του Εργοτέλη επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Ολλανδικής Ουτρέχτης, με σκοπό να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους από τον τρόπο δουλειάς της Ολλανδικής ομάδας, ειδικά στα τμήματα υποδομής.

Ο Εργοτέλης θα συνεχίσει να επενδύει στους νέους παίκτες με στόχο την ανάδειξη ποδοσφαιριστών από τα σπλάχνα του, όπως δήλωσε στον Athleticradio 104,2 ο προπονητής της ομάδας κάτω των 20 ετών, Βασίλης Πλεσίτης. Ο τελευταίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του Εργοτέλη, που βρέθηκε 5 ημέρες στην Ολλανδία και κατέθεσε τις εντυπώσεις του από τον τρόπο δουλειάς των Ολλανδών, μιλώντας στον Athleticradio και στην εκπομπή «Στο γήπεδο του Athletic» με τον Γιώργο Κορτσιδάκη…

Για τα αποτελέσματα του ταξιδιου:

«Ηταν ένα πενθήμερο ταξίδι. Ηταν η τρίτη φορά που πήγαμε στην Ολλανδία και τις εγκαταστάσεις της Ουτρέχτης. Η πρώτη ήταν το Φεβρουάριο όταν και υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας. Η δεύτερη ήταν όταν συμμετείχαμε σε ένα διεθνές τουρνουά της Ουτρέχτης μια επίλεκτη ομάδα. Και η τρίτη την περασμένη εβδομάδα όταν και παρακολουθήσαμε από κοντά τον τρόπο δουλειάς της Ουτρέχτης. Είδαμε το παιχνίδι της Ουτρέχτης με την Τβέντε για το Ολλανδικό πρωτάθλημα και το παιχνίδι της Ουτρέχτης με την Χέρενφέιν για τις ομάδες 19-23 ετών με επαγγελματίες παίκτες. Είδαμε το οργανωμένο αθλητικό κέντρο της Ολλανδικής ομάδας. Είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε με αντίπαλους προπονητές και να δούμε από κοντά τον τρόπο δουλεύουν».

Για το τι μπορεί να εφαρμόσει ο Εργοτέλης από όλα αυτά:

«Είναι επικίνδυνο να αντιγράψουμε την δουλειά πολύ πιο προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών όπως είναι η Ολλανδία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι  να δούμε την φιλοσοφία πάνω στην οποία δουλεύουν και χτίζουν το οικοδόμημα. Να προσαρμόσουμε κάποια πράγματα στα δικά μας δεδομένα. Πρέπει να δούμε τι πρακτικά μπορούμε να εφαρμόσουμε εδώ. Το ποδόσφαιρο τους είναι κεντρικά οργανωμένο από την Ομοσπονδία τους σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο.

Η Ολλανδία είναι ανάλογα με τον πληθυσμό της η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή και εξαγωγή παικτών σε άλλες χώρες. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται και είμαστε υποχρεωμένοι να το ακολουθήσουμε».

Για τα οφέλη αυτής της επίσκεψης:

«Μόνο θετικά είναι τα κέρδη από αυτήν την επίσκεψη. Επιβεβαιώσαμε και εμείς κάποια κομμάτια στα οποία δουλεύουμε καλά. Για αυτό και οι Ολλανδοί θα έρθουν και αυτοί σε ένα μήνα για να δουν κάποια πράγματα από εμάς. Εμείς υστερούμε τραγικά στην υλικοτεχνική υποδομή. Η Ουτρέχτη έχει δικό της αθλητικό κέντρο με 7 βοηθητικά γήπεδα. Δίπλα είναι το δικό της γήπεδο, που είναι πραγματικά εξαιρετικό. Ένα αριστούργημα, με μαγαζιά, εστιατόρια, σουίτες. Και είναι η Πολιτεία βοηθός σε αυτό. Στην Ελλάδα πρώτα χτίζουμε τις ομάδες και μετά ψάχνουμε γήπεδα. Εκεί το ποδόσφαιρο είναι διαφορετικά δομημένο. Επίσης υπάρχει μεγάλη διαφορά στο επίπεδο των προπονητών. Είναι καλά εκπαιδευμένοι, είναι επαγγελματίες προπονητές, φούλ τάιμ, εργάζονται 8 ώρες την μέρα και είναι υπο την αιγίδα της ομάδας. Είναι από το πρωί στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα παιδιά έχουν ακόμη την δυνατότητα να διαβάσουν στο γήπεδο. Υπάρχουν καθηγητές που τους διδάσκουν το μεσημέρι για να μην μένουν πίσω. Υπάρχει η δυνατότητα για να φάνε το μεσημέρι και το απόγευμα να συνεχίσουν την δουλειά.

Για την συνεργασία Εργοτέλη-Ουτρέχτης:

«Η πρώτη εικόνα που έχουν πάρει από εμάς ήταν θετική. Σταθήκαμε επάξια με δυνατές ομάδες. Εχουν σημειώσει παιδιά δικά μας τα οποία και παρακολουθούν.

Η Ουτρέχτη όπως συνεργάζεται με τον Εργοτέλη, το κάνει με άλλες οκτώ ομάδες από όλη την Ευρώπη και έχει και μια ακαδημία στην Γκάνα. Εχει ένα ευρύτερο δίκτυο παρακολούθησης. Θα έρθει στο Ηράκλειο ο αρχισκάουτερ της Ουτρέχτης. Το μνημόνιο προβλέπει και ανταλλαγή παικτών. Ισως προκύψει κάτι. Αυτά τα ταξίδια και για εμας τους προπονητές είναι καλύτερα σεμινάρια από οτιδήποτε γίνει στην Ελλάδα».

Για την δουλεία που γίνεται στον Εργοτέλη,στις μικρές ηλικίες:

«Αν δουμε συνολικά το ρόστερ του Εργοτέλη, βλέπουμε ότι ο Εργοτέλης έχει 11 παίκτες, κάτω από 22 χρόνια. Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός. Και από αυτά τα παιδιά οι 9 είναι από την υποδομή του Εργοτέλη. Εχουμε καθιέρωση παικτών με τον Σαρρή και Καβουσάκη φέτος. Είχαμε ντεμπούτο του Μπουχαλάκη, είχαμε την συμμετοχή του Τζανακάκη στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο ως βασικός. Στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο για μας τελειώσαμε το παιχνίδι με 5 παίκτες κάτω  από 22 χρονών. Ενώ  στο τελευταίο παιχνίδι με την Δόξα είχαμε 7 Ελληνες στην ενδεκάδα. Είναι γεγονότα που μας αφήνουν ικανοποιημένοι. Το μέλλον του Εργοτέλη είναι οι νέοι παίκτες, λόγω και της οικονομικής κρίσης  και νομίζω ότι η δουλειά που γίνεται δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Οσοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει θα αναγκαστούν οι ομάδες να στραφούν στις υποδομές. Τα χρήματα τελειώνουν από το ποδόσφαιρο».

Για το αν θα γίνουν επαγγελματίες και άλλα παιδιά τον Ιανουάριο από τις υποδομές του Εργοτέλη:

«Είμαι σίγουρος ότι 1-2 παιδιά θα υπογράψουν και πάλι επαγγελματικό συμβόλαιο. Ο Καραγεωργίου είναι πολύ κοντά. Εχει πλήρη εικόνα από το υλικό μας. Και εμείς παρακολουθούμε καθημερινά τις προπονήσεις της πρώτης ομάδας. Το ταλέντο περισσεύει, αλλά υπάρχει και το θέμα της νοοτροπίας με τα νέα παιδιά. Κάποια παιδιά δεν είναι έτοιμα να θυσιάσουν αυτά που πρέπει για να σταδιοδρομήσουν. Αυτό είναι το πρόβλημα. Εχουμε παιδιά όμως που θα μας κάνουν υπερήφανους. Ηδη κάποια παιδιά δικαιώνουν την δουλειά μας».

 

 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook