O “κύκλος” των… χαμένων αμυντικών του Εργοτέλη

Κάθε καλοκαίρι ο Εργοτέλης δαπανά χρήματα για την απόκτηση αμυντικών όμως πάλι στο τέλος έχει την χειρότερη άμυνα. Δείτε το ρεπορτάζ της Athletic Press.

Του Μανόλη Χρονάκη
Ο Εργοτέλης όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζεται στην Α’ Εθνική και στη Σούπερ Λιγκ έχει να επιδείξει σε αγωνιστικό επίπεδο αρκετά πράγματα που τον «κολακεύουν» ως ομάδα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλα που τον… κυνηγούν κάθε περίοδο. 
Όπως για παράδειγμα η «μαύρη τρύπα» στα μετόπισθεν. Από την πρώτη περίοδο στα… σαλόνια, το 2004, οι «κιτρινόμαυροι» δεν έχουν ποτέ θετικό συντελεστή στα τέρματα και παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές μεταγραφές μέχρι και φέτος για να «μπαλωθεί» η κατάσταση, φαίνεται πως δεν έχει βρεθεί ακόμα το «γιατρικό».
Τη φετινή περίοδο και ενώ απομένουν ακόμα τρεις αγωνιστικές για να πέσει η… καρό σημαία του τερματισμού, ο Εργοτέλης βρίσκεται ήδη στο -10 έχοντας πετύχει 27 γκολ και δεχθεί 37. Κατά μέσο όρο δηλαδή έχει δεχθεί 1,37 γκολ ανά αγώνα, νούμερο αρκετά υψηλό για ομάδα που στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν στις πρώτες οκτώ θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.
Και τα πράγματα από στατιστικής πλευράς γίνονται ακόμα χειρότερα, αν υπολογίσει κάποιος ότι σε οκτώ παιχνίδια η ομάδα του Ηρακλείου έχει κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, οπότε στα υπόλοιπα 19 παιχνίδια δέχεται περίπου δυο γκολ ανά 90λεπτο και μάλιστα στην πλειοψηφία τους «φτηνά» γκολ, όπως έγινε και στο προηγούμενο παιχνίδι στη Λάρισα. Και αν τα γκολ στο παθητικό να μην είναι μόνο ευθύνη τερματοφύλακα και αμυντικών καθώς στην αμυντική λειτουργία μετέχουν όλοι, εν τούτοις μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει το γεγονός ότι ο Εργοτέλης σε έξι χρόνια δεν έχει καταφέρει να βρει ένα… δεύτερο Χίμπλινγκερ. Γιατί μόνο ο Αυστριακός έχει σταθεί στο… ύψος του και για αυτό άλλωστε είναι από τους πρώτους που «έσπασαν» το φράγμα των 100 συμμετοχών στην Σούπερ Λιγκ με τη φανέλα του Εργοτέλη. Κάτι που από αμυντικούς το έχει καταφέρει μόνο ο Κορδονούρης.
Πάντως αν την πρώτη χρονιά οι επιλογές Φαλέμι (Καμερουνέζος με 8 συμμετοχές), Ιβάνοφ (Βούλγαρος, 7 συμμετοχές) και Φιλέκοβιτς (Σλοβένος, 10 συμμετοχές), έγιναν στο… πόδι, οι επόμενες επιλογές για την άμυνα μπορεί αρχικά να φαίνονταν καλές, αλλά τα νούμερα δείχνουν άλλα. Την περίοδο 2007-08 ο Εργοτέλης με τους Χίμπλινγκερ, Κορδονούρη, Μιλάντιν και Κένεντι να είναι οι «βασικοί» στην άμυνα, ο Εργοτέλης δέχθηκε 42 γκολ, με αποτέλεσμα να γίνει νέα κίνηση για ενίσχυση. 
Η «άφιξη» του θηριώδη Μαουρίτσιο αλλά και του Αυστριακού Πλάσνεγκερ δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα, με το… κοντέρ να σταματάει στα 39 και αφού έφυγε ο Βραζιλιάνος, ήρθε ο Σασιασβίλι με καλό πρωτάθλημα στην Αυστρία, αλλά και πάλι τα γκολ παθητικό ήταν πολλά (41), παρά το γεγονός ότι ο Γεωργιανός είχε σχετικά καλή παρουσία. 
Πέρυσι το καλοκαίρι «επιστρατεύτηκε» και ο Αλεξόπουλος που δεν έπαιξε πολύ και έτσι ήδη υπάρχουν τα 37 τέρματα στο… σακούλι, με τον κίνδυνο να σπάσει το αρνητικό ρεκόρ να είναι υπαρκτός. Όπερ σημαίνει ότι και την ερχόμενη μεταγραφική περίοδο, οι «κιτρινόμαυροι» θα κινηθούν για νέα ενίσχυση στην άμυνα, με ένα στόπερ τουλάχιστον, ενδεχόμενα και δύο αν δεν ανανεώσει ο Χίμπλινγκερ, αλλά και για τερματοφύλακα είτε μείνει, είτε αποχωρήσει ο Δασκαλάκης. Εν αναμονή λοιπόν…
Άμυνα στην… επίθεση
Το γεγονός ότι η άμυνα του Εργοτέλη όλα αυτά τα χρόνια μοιάζει με… γραβιέρα, δε σημαίνει ότι η επίθεση δουλεύει… ρολόι. Μάλιστα με εξαίρεση την πρώτη περίοδο, φέτος οι «κιτρινόμαυροι» έχουν πετύχει τα λιγότερα γκολ από κάθε άλλη χρονιά και αν δεν πετύχουν τουλάχιστον ένα γκολ στα τρία τελευταία παιχνίδια, τότε κινδυνεύουν να σπάσουν και το αρνητικό ρεκόρ επίτευξης γκολ, που είναι από το 2007-08 με 28 τέρματα ενεργητικό. Φέτος οι «κιτρινόμαυροι» πετυχαίνουν ένα τέρμα σε κάθε παιχνίδι, κατά μέσο όρο και οι διαφορές ανάμεσα σε άμυνα και επίθεση, τουλάχιστον στα νούμερα, είναι εμφανέστατες…
Ο Εργοτέλης και τα γκολ
Περίοδος    Άμυνα      Επίθεση   Συντελεστής
2004-05     50               19               -31
2006-07     32               30                -2
2007-08     42               28                -14
2008-09     39               31                -8
2009-10     41               37                -4
2010-τώρα  37              27               -10

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook