Σαμαράς: “Είναι ένα ματς στην κόψη του ξυραφιού”

Το Ισραήλ θα έχει περισσότερο άγχος από την Εθνική μας ανέφερε ο Γιώργος Σαμαράς σε αθλητική εφημερίδα.

  • Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Σαμαράς  στην εφημερίδα «Goal».:

Ο δρόμος για τα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας περνά από το Ισραήλ. Σας προκαλεί άγχος η κρισιμότητα του αγώνα;

«Πιστεύω ότι είναι ένα παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού, περισσότερο για τους αντιπάλους. Για εμάς δεν ισχύει το ίδιο. Ακόμα και σε περίπτωση απώλειας έχουμε χρόνο να ανακάμψουμε».

Στη Σέλτικ έχεις συμπαίκτη τον διεθνή Ισραηλινό Μπέραμ Καγιάλ. Τι σου έλεγε όλο αυτό το διάστημα για το ματς;

«Έχω καταλάβει ότι είναι πιεσμένοι. Γι’ αυτό είπα ότι το άγχος θα το έχουν οι παίκτες του Ισραήλ. Τους τελευταίους τρεις μήνες ο Καγιάλ αναφέρεται σ’ αυτόν τον αγώνα και μου τονίζει πόσο ανάγκη έχουν τη νίκη».

Τι πρέπει να κάνουμε αύριο το μεσημέρι στο Τελ Αβίβ;

«Να μείνουμε αφοσιωμένοι στο σκοπό μας. Γνωρίζουμε ότι οι αντίπαλοί μας θα παίξουν επιθετικά, διότι δεν έχουν πολλά περιθώρια. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να ψάξουμε ένα γκολ στην κόντρα. Με νίκη δεν κρατάμε απλά τη θέση που έχουμε στον όμιλο. Παράλληλα εξουδετερώνουμε και το Ισραήλ».

Τι σε ανησυχεί περισσότερο από το Ισραήλ. Κάποιες μονάδες ή η ομαδικότητα;

«Ο Μπεναγιούν δίνει φαντασία στο παιχνίδι των αντιπάλων μας αλλά δεν είναι μόνο αυτός. Το Ισραήλ διαθέτει κι άλλους αξιόλογους παίκτες όπως ο Μπαρντά και ο Κοέν. Και ως σύνολο όμως είναι αξιόμαχοι. Σκεφτείτε ότι τα μεταξύ μας τα τελευταία χρόνια κρίνονται στο γκολ και αυτό δείχνει την αξία του αντιπάλου».

Σε απασχολεί η ώρα έναρξης;

«Γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα. Δεν θα είναι δικαιολογία να σταθούμε στη ζέστη. Πρέπει να σεβαστούμε τους θρησκευτικούς λόγους που μας υποχρεώνουν να αγωνιστούμε αυτήν την ώρα».

Θα είναι αποτυχία το να μείνουμε εκτός από την τελική φάση του Euro 2012;

«Δεν θέλω να μιλάω αρνητικά, ούτε να βάζω αρνητικά σενάρια στο μυαλό μου. Είμαστε σε ευνοϊκή θέση. Νομίζω ότι από τα πόδια μας εξαρτάται το αν θα μείνουμε στην κορυφή του ομίλου μέχρι το τέλος. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολος ο όμιλος. Δείτε πόσοι ποδοσφαιριστές της Κροατίας και τους Ισραήλ παίζουν σε προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τι εμπειρίες έχουν αποκτήσει».

Η εθνική ομάδα «τρέχει» ένα αήττητο σερί 12 αγώνων. Μπορεί να το διευρύνει και αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο;

«Καλύτερα να μην το συζητάμε, διότι τώρα είναι το 13ο παιχνίδι. Όσον αφορά το κίνητρο, το πιο μεγάλο που έχουμε εμείς είναι να προκριθούμε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος».

Εδώ και ένα χρόνο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα γύρισε σελίδα. Τι έχει αλλάξει επί των ημερών του Σάντος;

«Άλλαξαν πολλά στον αγωνιστικό τομέα, αλλά και στην ανάλυση του αντιπάλου. Αυτό που έχει στο μυαλό του ο προπονητής δουλεύει για να βγει και στον αγωνιστικό χώρο. Είναι «ψαγμένος» και «διαβασμένος» με όλους τους αντιπάλους. Πρώτα αφομοιώνει αυτός τον αντίπαλο και μετά μας τα περνάει στις προπονήσεις. Αυτή είναι η βασική διαφορά του με τον Ρεχάγκελ».

Ποια είναι η μεγαλύτερη τομή που έκανε σε σχέση με τον προκάτοχό του;

«Το ότι έδωσε ελπίδα σ’ όλους τους παίκτες, αν αξίζουν, να πάρουν μια ευκαιρία στην εθνική ομάδα. Για παράδειγμα ο Κυριάκος Παπαδόπουλος άρπαξε την ευκαιρία, προσαρμόστηκε και έγινε βασικός. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η εθνική ομάδα δεν έχει κανέναν ανάγκη. Ούτε εμένα ούτε κανέναν. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος».

Πώς κρίνεις την κλήρωση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

«Είναι θετική η κλήρωση. Δεν μπορώ να ακούω πως μας βοήθησε η τύχη. Δεν πιστεύω ότι ο θεός αποφάσισε να δώσει τύχη στην Ελλάδα. Το ότι είμαστε στο γκρουπ των ισχυρών δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αλλά δουλειάς. Αν δεν πήγαινε καλά στο προκριματικά και στις τελικές φάσεις, τότε θα είχε δύσκολες κληρώσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη Σκωτία».

Την Πρωταπριλιά του 2009 η εθνική ομάδα κέρδισε στο Ηράκλειο το Ισραήλ με 2-1 χάρη σε εύστοχο πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά. Είχε μπει στο 64ο λεπτό αντί του Γκέκα και στο 67΄ πήρε την ευθύνη να εκτελέσει την εσχάτη των ποινών. Υπήρξαν αντιδράσεις από τον πάγκο της ομάδας επειδή ήσουν «κρύος». Το θυμάσαι;

«Μου το είπαν, δεν το είδα. Εγώ θυμάμαι ότι επειδή δεν ξεκίνησε ο Μπασινάς, που συνήθως εκτελούσε τα πέναλτι, ο Ρεχάγκελ είχε πει ότι, αν κερδίζαμε πέναλτι, θα το χτύπαγε όποιος ένιωθε καλύτερα. Πήρα την μπάλα χωρίς να σκεφτώ τίποτα και σκόραρα. Μάλιστα την τελευταία στιγμή άλλαξα γνώμη για την πλευρά που έστειλα την μπάλα».

Θέλεις να πετύχεις ξανά το νικητήριο γκολ;

«Δεν με απασχολεί. Ας κερδίσουμε και ας είναι με αυτογκόλ ή ας σκοράρει ο Σηφάκης. Εγώ δεν βλέπω ανταγωνιστικά την Εθνική και η χαρά είναι η ίδια όποιος κι αν το βάλει».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook