Προανήγγειλε αλλαγές για το παιχνίδι με τους Ρώσους ο Σάντος

Ενώ τόνισε οτι η εθνική μας έχει τις δυνατότητες να πάρει τη νικη και την πρόκριση.

Την βεβαιότητα ότι η εθνική μας ομάδα έχει τις δυνατότητες να πάρει τη νικη και την πρόκριση κόντρα στη Ρωσία εξέφρασε ο Φερνάντο Σάντος.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός μιλώντας στη συνέντευξη τύπου εξέφρασε την απορία του για το πολύ κακό ξεκίνημα  της εθνικής στα ματς με Πολωνία και Τσεχία ενώ προανήγγειλε αλλαγές για το παιχνίδι με τους Ρώσους.

  • Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σάντος

Για τους λόγους που η Εθνική δεν μπαίνει καλά στους αγώνες, είπε:

«Είναι κάτι αρκετά παράδοξο για μας, δεν είχε συμβεί στα προηγούμενα παιχνίδια και είναι ανεξήγητο. Είναι κάτι μη φυσιολογικό, γιατί η προετοιμασία για τα δύο ματς ήταν σωστά και οι παίκτες είχαν τα κατάλληλα κίνητρα, ήθελαν να παίξουν καλά και να κερδίσουν, αλλά δεν φάνηκε αυτό. Βρεθήκαμε να κυνηγάμε στο σκορ, στο ένα ματς μάς βγήκε αυτό, αλλά στο δεύτερο με την Τσεχία δεν είχαμε την τύχη για να τα καταφέρουμε».

Πάντως ξεκαθάρισε πως δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Εθνική.

«Μετά το παιχνίδι με τη Λετονία είχα εκφράσει την πίστη μου στην ομάδα και δικαιώθηκα. Οι δυνατές ομάδες και οι δυνατοί ποδοσφαιριστές δείχνουν χαρακτήρα και πιστεύω πως η δική μου ομάδα και οι παίκτες μου έχουν χαρακτήρα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν βρίσκομαι εδώ για να κάνω προσωπική άμυνα στον εαυτό μου, να πω τι είπα στους παίκτες και τι δεν έκαναν. Ο ρόλος του προπονητή είναι να πει στους ποδοσφαιριστές του στα αποδυτήρια τι δεν έγινε σωστά. Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να λέγονται σε συνεντεύξεις Τύπου. Πρέπει να βελτιώσουμε την ταχύτητα της σκέψης μας όταν έχουμε την μπάλα στα πόδια μας και όταν δεν έχουμε την μπάλα στα πόδια μας, να είμαστε πιο πιεστικοί».

Για την κριτική που δέχτηκε για τις επιλογές συγκεκριμένων παικτών, τόνισε:

«Πάντα μετά το παιχνίδι όλες οι επιλογές είναι συζητήσιμες και μπορούμε να λέμε ότι δεν έπαιξε ο ένας ή ο άλλος. Μετά από άσχημα αποτελέσματα ο καλύτερος παίκτης είναι αυτός που δεν έπαιξε. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά είναι φυσιολογικό. Ακόμη και οι προπονητές σκέφτονται τι θα μπορούσαν να είχαν κάνει διαφορετικά. Μπορεί να σκεφτόμασταν τι θα γινόταν αν κάναμε άλλες επιλογές, αλλά αν το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο αρνητικό, θα σκεφτόμασταν γιατί να μην εφαρμόζαμε το πλάνο που είχαμε πρώτο στο μυαλό μας.

Το παράδειγμα στο ματς με την Τσεχια είναι ξεκάθαρο. Είδαμε μία ομάδα να παίζει πολύ καλά με την Πολωνία στο δεύτερο ημίχρονο, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Θεώρησα πως με την προσθήκη του Φωτάκη τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα. Ήταν μια αρκετά λογική σκέψη. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη και είναι σεβαστή αυτή, αλλά αν είχαμε αλλάξει την ομάδα του ματς με την Πολωνία, θα συζητούσαμε γιατί το κάναμε».

Ερωτηθείς για την αντικατάσταση του Κώστα Χαλκιά, απάντησε:

«Ο ίδιος ζήτησε να γίνει αλλαγή. Είπε ότι ένιωσε έναν πόνο κι από τη στιγμή που ζήτησε να αντικατασταθεί, δεν μπορούσαμε παρά να τον κάνουμε αλλαγή. Έκανε κάποιες εξετάσεις σήμερα στο νοσοκομείο. Ακόμη δεν έχουμε μιλήσει με τον γιατρό για να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή του».

Πολλοί έκριναν ανέτοιμο τον Γιώργο Φωτάκη για να αγωνιστεί. Η απάντηση του Σάντος; «Ο Φωτάκης ποτέ δεν είχε θλάση. Δέχτηκε ένα χτύπημα στον τετρακέφαλο σε μία κόντρα που είχε στην προπόνηση. Αν είχε θλάση σε εκείνο το σημείο, θα έμενε 2-3 μήνες εκτός. Ήταν απόλυτα έτοιμος για να μπορέσει να αγωνιστεί».

Μιλώντας για την αλλαγή του Κώστα Μήτρογλου, που δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, επισήμανε:

«Με τον Μήτρογλου πίστεψα πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερους κινδύνους στη μεγάλη περιοχή της Τσεχίας, αλλά δυστυχώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ήταν η τελευταία αλλαγή που είχαμε. Και στα δύο παιχνίδια ήμουν περιορισμένος στις αλλαγές που μπορούσα να κάνω γιατί είχαμε αναγκαστικές αλλαγές».

Ο Πορτογάλος προπονητής προανήγγειλε αλλαγές στο παιχνίδι του Σαββάτου με τη Ρωσία.

«Κάποιες αλλαγές θα γίνουν, κυρίως με γνώμονα να φρεσκαριστεί η ομάδα, ώστε να εμφανίσει τα στοιχεία που θέλουμε, την ταχύτητα σκέψης και την πίεση. Σε σχέση με τις ανάγκες του παιχνιδιού θα κάνω κάποιες κινήσεις. Έχουμε μπροστά μας κάποιες προπονήσεις. Κάποιοι παίκτες έχουν ήδη παίξει σε δύο ματς και θα πρέπει να δούμε αν είναι επαρκώς φρέσκοι για να παίξουν και σε τρίτο ματς», δήλωσε.

Αναφορικά με το ματς του Σαββάτου απέναντι στη Ρωσία, ανέφερε:

«Είναι ξεκάθαρα ένας τελικός για μας, αλλά και για τη Ρωσία. Απλώς εμείς θέλουμε μόνο ένα αποτέλεσμα, τη νίκη, ενώ οι αντίπαλοι παίζουν για δύο αποτελέσματα. Η Ρωσία δεν πρόκειται να αλλάξει πολύ τον τρόπο παιχνιδιού της, γιατί έχει συνηθίσει να παίζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Οι μεγάλες ομάδες δεν αλλάζουν τον τρόπο που παίζουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τις δυσκολίες και να επικεντρωθούμε στον πολύ σημαντικό αγώνα με τη Ρωσία. Να δείξουμε το πάθος μας και τα έμφυτα χαρακτηριστικά μας. Πιστεύω πως μπορούμε να δώσουμε χαρά στους Έλληνες. Ας το πιστέψουμε όλοι και είμαι σίγουρος πως όλοι μαζί θα κερδίσουμε και θα περάσουμε».

Κληθείς να μιλήσει για τον Άλαν Τζαγκόεφ, που έχει πετύχει τρία γκολ στη διοργάνωση, είπε:

«Είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστές, αλλά νομίζω πως η Ρωσία έχει πολλούς καλούς παίκτες. Ο Τζαγκόεφ είναι ένας από τους πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές της ρωσικής ομάδας».

Όσο για το χθεσινό παιχνίδι ανάμεσα στη Ρωσία και την Πολωνία, ανέφερε: «Είδαμε το παιχνίδι σήμερα στο ξενοδοχείο. Δεν εξεπλάγην από τον τρόπο παιχνιδιού της Πολωνίας. Είναι μία καλή ομάδα και κατάφερε να πάρει την ισοπαλία».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν συμφώνησε πως η Εθνική αιφνιδιάστηκε από την Τσεχία, αλλά συμφώνησε πως με την άποψη πως επιθετικά η ελληνική ομάδα δεν λειτούργησε σωστά μετά το 2-0.

«Δεν βρεθήκαμε αιφνιδιασμένοι. Θα είχαμε αιφνιδιαστεί αν οι Τσέχοι έκαναν κάτι διαφορετικό από αυτό που περιμέναμε. Ξέραμε τα όπλα των Τσέχων και είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα για αυτά. Όσον αφορά στον επιθετικό τομέα είχαμε μία δυσλειτουργία, καθώς πράγματα που μας βγήκαν απέναντι στην Πολωνία, δεν λειτούργησαν όπως θα θέλαμε και θα έπρεπε να τα κυνηγήσουμε περισσότερο. Το γεγονός ότι η Τσεχία προηγήθηκε νωρίς με 2-0 μας δυσκόλεψε, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να παίξουν πιο κλειστά».

Ο Φερνάντο Σάντος αναφέρθηκε και στα εγγενή προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου:

«Υπάρχει ένα πρόβλημα που αφορά την ταχύτητα αντίδρασης, την ταχύτητα σκέψης, που έρχεται από πολύ πίσω. Είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε και αφορά τις βάσεις του ποδοσφαιριστή.

Το μαθαίνει όταν είναι νέος. Αυτό δεν το λέω σαν κριτική, αλλά είναι κάτι που-καλώς ή κακώς-υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να παίζουμε με τα χαρακτηριστικά που έχουμε σαν ομάδα και σαν παίκτες, όχι με αυτά τα χαρακτηριστικά ή τους παίκτες που δεν έχουμε. Γι’ αυτό πρέπει να παίζουμε με τις γραμμές όσο πιο κοντά γίνεται, προκειμένου να κρύβουμε αυτά τα προβλήματα».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook