Ομάδα με μέλλον…

Με ψηλά το κεφάλι αποχωρεί από το Euro 2012 η Εθνική ομάδα.

Μπορεί η ήττα με 4-2 από τη Γερμανία στον χθεσινό προημιτελικό να έβαλε τέλος στο όνειρο επανάληψης του 2004 ή ακόμη και να απογοήτευσε αρκετό κόσμο που ζητούσε… εκδίκηση για πολιτικούς λόγους. Αν όμως το ζητούμενο στον αθλητισμό είναι το «φτάσε μέχρι εκεί που σου επιτρέπουν οι δυνατότητές σου», τότε η γαλανόλευκη έκανε το καθήκον της και με το παραπάνω.

Θαύματα όπως αυτό της Πορτογαλίας δεν συμβαίνουν κάθε μέρα. Η πρόκριση σε τρίτο διαδοχικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν από μόνη της επιτυχία και η παρουσία στα προημιτελικά της διοργάνωσης μετά το θρίαμβο επί της Ρωσίας πριν από ακριβώς μία εβδομάδα αποτέλεσε την υπέρβαση. Ο Φερνάντο Σάντος και οι παίκτες του κατάφεραν-έστω και για λίγες ημέρες μέχρι τον προημιτελικό ή για… έξι λεπτά στη διάρκεια αυτού (όσο έμεινε το 1-1)-να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας και μας έδωσαν δικαίωμα στο χαμόγελο και στο όνειρο. Μας έπεισαν πως πέρα από την Ελλάδα της ανεργίας, του μνημονίου, της διχόνοιας και της απαισιοδοξίας, υπάρχει και αυτή που μπορεί να φουσκώσει το στήθος μας με περηφάνια και να μας δώσει δύναμη να συνεχίσουμε. Να πείσει και τον τελευταίο πως οι Έλληνες-παρά τα προβλήματα, τα πενιχρά μέσα, τις δυσκολίες αλλά και τις τρικλοποδιές που τους βάζουν-μπορούν με πίστη, μεράκι, εργατικότητα και ομοψυχία να καταφέρουν πολλά.

Γι’ αυτό δεν αξίζουν δάκρυα για τον χθεσινό αποκλεισμό, παρά μόνο πολλά «ευχαριστώ» για μία παρέα παιδιών που με την καθοδήγηση ενός ξένου που νιώθει περισσότερο Έλληνας από πολλούς γηγενείς μάς έκαναν να χαμογελάσουμε, να πιστέψουμε, να ελπίζουμε…

Υπάρχουν απώλειες, αλλά και… βάθος 

Η επόμενη μέρα του Euro 2012 ίσως βρει αρκετά διαφορετική την Εθνική. Κώστας Χαλκιάς και Νίκος Λυμπερόπουλος φόρεσαν για τελευταία φορά τη φανέλα με το εθνόσημο σε αυτή τη διοργάνωση, ερωτηματικά άφησε να πλανώνται ο Κώστας Κατσουράνης, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τον Γιώργο Καραγκούνη. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν αποχωρήσουν τα τελευταία μέλη της ομάδας του 2004, υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Η σταδιακή ανανέωση που έχει γίνει στην Εθνική έχει αποφέρει καρπούς και η μετάβαση σε μία νέα εποχή δεν θα γίνει βίαια, αλλά ομαλά. Ο Φερνάντο Σάντος, που παραμένει στο πόστο του τουλάχιστον ως το 2014, έχει φροντίσει γι’ αυτό… Στον κορμό της ομάδας που έκανε την αξιοπρεπέστατη παρουσία στην Πολωνία ενδεχομένως να προστεθούν κάποιοι παίκτες, καθώς φαίνεται πως οι επιλογές είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

Επόμενη στάση… Βραζιλία 2014

Η Εθνική ομάδα δεν σταματά εδώ… Θέλει να είναι πιστή σε ένα ακόμη ραντεβού κι έτσι μετά τις απαραίτητες καλοκαιρινές ανάσες, η επόμενη αποστολή για τη γαλανόλευκη είναι η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014. Η παρουσία της ελληνικής ομάδας στα τελικά του Euro 2012, αλλά και η κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ που αρχίζουν το Σεπτέμβριο αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για παρουσία σε τελική φάση της διοργάνωσης για τρίτη φορά και δεύτερη συνεχόμενη.

Σλοβακία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Λιθουανία, Λετονία και Λιχτενστάιν είναι οι αντίπαλοι της Ελλάδας. Στα τελικά προκρίνεται ο πρώτος κάθε ομίλου, ενώ οι οκτώ καλύτεροι δεύτεροι μεταξύ των συνολικά εννέα ομίλων θα δώσουν αγώνες μπαράζ για τα εναπομείναντα τέσσερα εισιτήρια. Η Ελλάδα ξεκινά την προσπάθειά της στις 7 Σεπτεμβρίου αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας τη Λετονία, ενώ τέσσερις μέρες μετά φιλοξενεί τη Λιθουανία. Στις 12 Οκτωβρίου υποδέχεται τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και στις 16 του ίδιου μήνα αναμετράται με τη Σλοβακία εκτός έδρας.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook