Σάντος: “Στόχος μας είναι να βρεθούμε στη Βραζιλία”

Πίστη στους παίκτες του και στη νίκη έχει ο Φερνάντο Σάντος ενόψει του πρώτου αγώνα της Εθνικής ομάδας κόντρα στη Λετονία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014.

Ο Πορτογάλος τεχνικός τόνισε πως η ισοπαλία θα είναι αποτυχία για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο αρχικό σχήμα, σε σχέση με αυτό που δοκίμαζε στις τελευταίες προπονήσεις.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος:

Για το τι περιμένει από τη Λετονία: «Είναι αλήθεια ότι αρχίζουμε μια νέα προσπάθεια. Αντιμετωπίσαμε τη Λετονία και για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2012. Ήταν δύσκολα παιχνίδια. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Κοιτάμε μπροστά. Στόχος μας είναι να βρεθούμε στη Βραζιλία. Ξέρουμε ότι αύριο θα είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι για εμάς. Πιστεύουμε πολύ στην ομάδα μας και ότι θα είμαστε έτοιμοι για να κερδίσουμε. Στόχος μας είναι η νίκη. Θέλουμε να αρχίσουμε με νίκη σε αυτό το δύσκολο έργο που έχουμε να διανύσουμε».

Για το ενδεχόμενο της ισοπαλίας: «Έχουμε δει τη Λετονία στα τελευταία της παιχνίδια. Είναι μέρος της δουλειάς μας αυτό. Αν έρθει ισοπαλία αύριο για εμάς θα είναι κακό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα άλλο πέρα από τη νίκη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο παιχνίδι για εμάς. Σεβόμαστε τη Λετονία πάρα πολύ».

Για το τι περιμένει να δει από τους παίκτες του: «Όλη η ομάδα είναι προετοιμασμένη για το αυριανό παιχνίδι. Πιστεύω στις ικανότητες των παικτών μου αλλά και στην ποιότητα, το πάθος, τη διάθεση και τη θέληση που δείχνουν. Με κάνει σίγουρο αυτό. Είμαστε σε καλό επίπεδο και πιστεύω πως θα πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα στον πρώτο μας αγώνα για τα προκριματικά του μουντιάλ του 2014. Αυτό που επιθυμώ, ωστόσο, είναι κάτι που θέλουν αρκετοί ομοσπονδιακοί προπονητές. Θα θέλαμε τα επίσημα παιχνίδια να ήταν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Τον Σεπτέμβριο να είναι τα φιλικά γιατί οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν φτάσει σε επίπεδο αγωνιστικού ρυθμού τότε».

Για το αρχικό σχήμα: «Δεν είναι ακόμα σίγουρο 100%. Να δούμε και τη σημερινή προπόνηση. Είναι γεγονός και φυσιολογικό πως οι περισσότεροι στο αρχικό σχήμα, θα είναι αυτοί που δοκιμάστηκαν στις τελευταίες προπονήσεις. Τώρα όσον αφορά το σύστημα… Για μένα πιο βασικό είναι η φιλοσοφία και η νοοτροπία. Αύριο, θα ήθελα να δω όλα αυτά που έχουμε προσπαθήσει να τα φέρουμε εις πέρας τόσο καιρό και σε επίσημο αγώνα».

Για τον τρόπο παιχνιδιού και τα κενά στην αμυντική λειτουργία που έδειξε η Εθνική στο φιλικό με τη Νορβηγία: «Θεωρώ ότι στο φιλικό αυτό, επιθετικά ήμασταν καλά. Προσπαθήσαμε μέσα από τις προπονήσεις να βελτιωθούμε, ενώ δώσαμε βάρος στην αμυντική οργάνωση που δεν ήταν τόσο καλή. Κατά την άποψή μου υπήρχαν λάθη που δεν ήταν φυσιολογικά, κυρίως λόγω συγκέντρωσης. Μιλήσαμε γι’ αυτό και προχωρήσαμε στην πράξη και γι’ αυτό ελπίζω να είμαστε καλοί και εκεί αύριο».

Για τη δυσκολία που είχε η Εθνική ομάδα πέρυσι κόντρα στην ίδια ομάδα: «Σε αυτό το παιχνίδι είχαμε ξεκινήσει άσχημα και με προβλήματα. Δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε το ρυθμό του παιχνιδιού. Επιτρέψαμε στον αντίπαλο να πάρει το κέντρο και αυτό μας δημιούργησε προβλήματα. Μετά ισορροπήσαμε το παιχνίδι, καθώς στο δεύτερο ημίχρονο ελέγξαμε πλήρως το ρυθμό του παιχνιδιού. Αυτό που περιμένω είναι να αφήσουμε πίσω τα 30 πρώτα λεπτά εκείνου του παιχνιδιού και να δείξουμε αυτά που είχαμε δείξει τότε στο δεύτερο ημίχρονο. Για να συμβεί αυτό, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι υπάρχει ένας αντίπαλος που θα προσπαθήσει να μας δυσκολέψει. Θέλει 100% συγκέντρωση για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Για το αν αποδέχεται τον τίτλο του φαβορί του ομίλου: «Θεωρητικά είμαστε φαβορί και σύμφωνα με την κατάταξη της FIFA, είμαστε πιο ψηλά. Αλλά αυτό δεν αυξάνει ούτε μειώνει τις ελπίδες μας. Θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για το μουντιάλ 2014. Θα πρέπει σε κάθε ματς να αποδεικνύουμε ότι είμαστε καλή ομάδα και ότι έχουμε τις ικανότητες για να μπορέσουμε να είμαστε πρώτοι και να λέμε ότι προκριθήκαμε στο μουντιάλ».

Για την απουσία του Καραγκούνη και κατά πόσο θα είναι αισθητή στην ομάδα: «Είναι αλήθεια πως από τότε που ανέλαβα ως ομοσπονδιακός προπονητής ήταν σε κάθε αποστολή ο Καραγκούνης. Αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της ομάδας και σίγουρα το άξιζε ο ίδιος. Όλοι τρέφουμε μεγάλη εκτίμηση προς το πρόσωπό του, λόγω της διάθεσης, της θέλησης και της αγάπης του για την Εθνική ομάδα. Δεν νομίζω πως ο ίδιος με τον Ζαγοράκη είναι τυχαία στην κορυφή των συμμετοχών με την Εθνική ομάδα. Για το μέλλον δεν μπορώ να πω κάτι, δεν αποφασίζω εγώ για το μέλλον του, αλλά ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση θα σεβαστούμε την απόφασή του. Ωστόσο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, όποιος δεν έχει ομάδα δεν μπορεί να παίξει στην Εθνική ομάδα. Από την άλλη, η πόρτα της ομάδας είναι ανοικτή για όλους όσοι αγωνίζονται σε σύλλογο και μπορούν να προσφέρουν. Αν τελικά δεν τον έχουμε μαζί μας… το ποδόσφαιρο έτσι είναι. Φτάνει η στιγμή που τελειώνει κάποιος την καριέρα του. Σε όλο τον κόσμο συμβαίνει αυτό. Αν αυτή είναι η απόφασή του είμαι σίγουρος πως τόσο ο ίδιος όσο και η Εθνική θα συνεχίσουν δρόμο τους. Σίγουρα δεν μιλάμε για κάποιο δράμα και κάποια τραγωδία».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook