Έκανε το “δύο στα δύο”

Η εθνική μας επικράτησε με 2-0 της Λιθουανίας στο “Γ. Καραϊσκάκης”. Τα γκολ Νίνης και Μήτρογλου.

Οι παίκτες που το 2007 οδηγούσαν την Εθνική Νέων στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, πήραν από το χέρι και την μεγάλη Εθνική και με δύο γκολάρες καθάρισαν το ματς.

Η Εθνική μας ομάδα παρατάχθηκε με 4-4-2 και τον Νίνη στην επίθεση αντί του Μήτρογλου. Ωστόσο η διαφορά έγινε όταν βρέθηκαν και οι δύο μαζί στον αγωνιστικό χώρο. Καθώς ναι μεν στο πρώτο ημίχρονο ο Καρτσεμάρσκας κράτησε την Λιθουανία ζωντανή, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο με την είσοδο του Μήτρογλου στην επίθεση και τον Νίνη δεξιά, το σχήμα έγινε πιο ορθολογικό.

Οι δυο τους πήραν από το χέρι την Εθνική και αφού ο πρώτος με εκπληκτική ενέργεια έκανε το 1-0 στο 55′, εν συνεχεία έπαιξε ένα εκπληκτικό 1-2 με τον Μήτρογλου ο οποίος πλάσαρε ψύχραιμα κάνοντας το 2-0 και χαρίζοντας ουσιαστικά τη δεύτερη νίκη στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που πάει με έξι βαθμούς στους τελικούς του Οκτώβρη με Βοσνία και Σλοβακία.

Μία αλλαγή στην εντεκάδα είχε ο Φερνάντο Σάντος σε σχέση με το παιχνίδι στη Λετονία. Ο Σωτήρης Νίνης πήρε τη θέση του Μήτρογλου στο πλευρό του Γκέκα έχοντας ουσιαστικά ελεύθερο ρόλο. Οι υπόλοιποι ήταν οι ίδιοι που ξεκίνησαν στη Ρίγα. Καρνέζης στο τέρμα, Παπασταθόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος στο κέντρο της άμυνας, δεξιά  οΤοροσίδης, αριστερά ο Σπυρόπουλος, τετράδα στη μεσαία γραμμή ο Κατσουράνης  με τον Τζιόλη στον άξονα, δεξιά ο Μανιάτης κι αριστερά ο Φορτούνης.

Από την άλλη ο Λάζλο Τσάμπα παρέταξε την ομάδα του με τους Κατσερμάρσκας, Σεμπέρας, Ζαλιούκας, Τσεσνάουσκις, Σέρνας, Μικολιούνας, Βίτσιους, Κλιμαβίτσιους, Βελίστκα, Βαϊτκούνας και Μπροόφσκι.
Από το πρώτο κιόλας λεπτό του αγώνα η Εθνική μας ομάδα μπήκε με φόρα από τη Λετονία και είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης κόντρα σε μία ομάδα που έχει τη φήμη της «άναρχης». Ο ρυθμός ήταν γρήγορος αλλά η πρώτη μεγάλη φάση για την Εθνική μας ομάδα ήρθε στο 23ο λεπτό με κεφαλιά του Γκέκα ύστερα από σέντρα του Σπυρόπουλου να περνά μόλις άουτ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Σωτήρης Νίνης με εκπληκτική εκτέλεση φάουλ ανάγκασε τον Καρτσεμάρσκας στην απόκρουση της αγωνιστικής. Η Λιιθουανία παρά το γεγονός ότι είχε παίκτες που έβγαιναν μπροστά αδυνατούσε να απειλήσει την εστία του Καρνέζη, καθώς τα μακρινά σουτ που επιχειρούσαν δεν είχαν καμία τύχη.

Το 4-4-2 του Σάντος με τον Νίνη σε ρόλο ελεύθερου  επιθετικού είχε δώσει την πρωτοβουλία και τον έλεγχο στην Εθνική μας ομάδα, αλλά έλειπε η τελική πάσα. Έτσι είδαμε τον Μανιάτη και τον Φορτούνη να συγκλίνουν προς τον άξονα ώστε να ανοίγουν χώρο στα μπακ και να δημιουργούν αριθμητικό πλεονέκτημα στη μεσαία γραμμή. Παράλληλα ο Κατσουράνης έχοντας λιγότερη ανασταλτική δουλειά είχε αναλάβει ρόλο δημιουργού από τον άξονα.  Δηλαδή το σύστημα θύμιζε κάτι σαν 4-1-3-2 με τον Τζιόλη αμυντικό μέσο,  τους Φορτούνη, Κατσουράνη και Μανιάτη στα χαφ και τον Νίνη με τον Γκέκα στην επίθεση.

Στο 41΄ο Φορτούνης ξεδίπλωσε το πλούσιο ταλέντο του και με μια πολύ όμορφη ενέργεια έξω από την περιοχή έφερε τη μπάλα στο δεξί, σούταρε διαγώνια, αλλά ο Καρτσεμάρσκας έπεσε στη γωνιά του και απομάκρυνε, το σουτ του Σπυρόπουλου στη συνέχεια υπό καλές προϋποθέσεις έφυγε άουτ.

Στο 45′ νέα μεγάλη ευκαιρία για την Εθνική μας όταν ο πεισματάρης Νίνης γύρισε ωραία τη μπάλα στον Γκέκα μέσα στην περιοχή ο οποίος θέλησε να στρώσει στον επερχόμενο Κατσουράνη του οποίου η λόμπα έφυγε άουτ.

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους ο Σάντος άλλαξε τον Μανιάτη και έβαλε στη θέση του τον Μήτρογλου περνώντας τον Νίνη δεξί χαφ.  Ο Τσάμπα έβαλε και τον δεύτερο Τσεσνάουσκις που είχε στην αποστολή, στη θέση του Μπορόφσκι. Μόλις στο 48′ ο Μήτρογλου είδε τον Καρτσεμάρσκας να κρατά το μηδέν όταν μετά από σέντρα του Τοροσίδη έπιασε την κεφαλιά μέσα από την μικρή περιοχή αλλά ο Λιθουανός γκολκίπερ αντέδρασε ενστικτωδώς σώζοντας την εστία του.

Πολύ γρήγορα φάνηκε πως στο 4-4-2, τα πρόσωπα που ξεκίνησαν στο δεύτερο ημίχρονο και στις συγκεκριμένες θέσεις, το έκαναν πιο ορθόδοξο. Έτσι νωρίς ήρθε και το γκολ. Στο 55′ ο Μήτρογλου  ύστερα από σέντρα του Σπυρόπουλου με νέα κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι. Στη συνέχεια της φάσης οι Λιθουανοί δε μπόρεσανα να διώξουν, η μπάλα έφτασε στον Νίνη μες την περιοχή που με έξοχη ντρίπλα έφερε τη μπάλα στο δεξί, σούταρε διαγώνια και έκανε το 1-0.

Η Εθνική μας συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία τον κινήσεων και στο 61΄έχασε νέα ευκαιρία με τον Γκέκα να δέχεται εξαιρετική μπαλιά από τον Μήτρογλου αλλά να πιάνει αέρα μόνος από το σημείο του πέναλτι.

Στο 69′ ο Σάντος αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον Φορτούνη ο οποίος έπεσε στο έδαφος μετά από μια σκληρή μονομαχία σρο χώρο της μεσαίας γραμμής. Μάλιστα ο νεαρός, εκ των κορυφαίων της Εθνικής μας, έφυγε με φορείο από τον αγωνιστικό χώρο και οι ευχές όλων τον συνόδευαν ώστε να μην έχει κάτι το σοβαρό.

Με το εύθραυστο 1-0 να παραμένει δεν είναι και λίγοι εκείνοι που σκέφτηκαν πως χρειάζεται άλλο ένα γκολ για να τελειώσει η σεμνή τελετή. Οι δύο κορυφαίοι της Εθνικής, ο Μήτρογλου με τον Νίνη έκαναν το τέλειο ένα-δύο σμπαραλιάζοντας την αντίπαλη άμυνα με τον πρώτο να πλασάρει εύστοχα για το 2-0.

Μάλιστα στο 77′ ο Νίνης είχε ένα καλό σουτ από το ύψος της περιοχής που εξουδετέρωσε ο τερματοφύλακας των Λιθουανών. Δύο λεπτά μετά νέο σουτ από τον Τοροσίδη έφυγε αουτ.

Στο 80′ ο Χάρης Μαυρίας πήρε τη θέση του Φάνη Γκέκα, κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση με την φανέλα της Εθνικής.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μαρκ Κόρτνεϊ (Β. Ιρλανδία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κ. Παπαδόπουλος – Ε. Τσεσνάουσκις, Βίτσιους, Σέρνας, Ριμκεβίτσιους
ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Μανιάτης (46΄ Μήτρογλου), Κατσουράνης, Φορτούνης (69΄ Χολέβας), Νίνης, Γκέκας (80΄ Μαυρίας).
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Λάζλο Κσάμπα): Καρτσεμάρσκας, Σεμπέρας, Ζαλιούκας, Ε. Τσεσνάουσκις, Σέρνας (57΄ Ριμκεβίτσιους), Μικολιούνας, Βίτσιους, Κλιμαβίτσιους, Βέλιτσκα (76΄ Νοβίκοβας), Βαϊτκούνας, Μπορόβσκι (46΄ Ντ. Τσεσνάουσκις).

Πηγή: novasports.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook