Ο Γιάννης Τοπαλίδης στον Athletic Radio 104,2

Επτά χρόνια μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ο Γιάννης Τοπαλίδης θυμήθηκε στον Athletic Radio 104,2 τις μαγικές στιγμές που έζησαν όλοι οι Έλληνες στην Πορτογαλία.

Ο τότε συνεργάτης του Ότο Ρεχάγκελ φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Αθλητικό Μεσημέρι» με τον Μανόλη Χρονάκη δίχως να κρύψει την συγκίνηση του για τις στιγμές που έζησαν όλοι οι Έλληνες με την κατάκτηση της κορυφής από την εθνική ομάδα.
«Μέχρι και την ημέρα που φτάσαμε ήμασταν σαν μεθυσμένοι. Είναι κάτι που δεν μπορείς να το περιγράψεις με λόγια. Δηλαδή, καμία φορά που κάθομαι και τα σκέφτομαι, γελάω μόνος μου. Είναι πολύ δύσκολο και εμείς τα καταφέραμε κερδίζοντας τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Τοπαλίδης.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Τοπαλίδη στον Athletic Radio 104,2
Για την πρόκριση της εθνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: «Όταν μια ομάδα πηγαίνει σε μια τελική φάση φροντίζει να κάνει την καλύτερη προετοιμασία ώστε να πετύχει το καλύτερο. Παίρνοντας ήδη την πρόκριση, είχαμε μια τρομερή αυτοπεποίθηση. Εγώ συζητώντας και με τον Ρεχάγκελ μεταφέροντας του όσα μας έλεγε ο κόσμος, μου έλεγε ότι «θα έχουμε μια αξιοπρεπή εμφάνιση». Αυτό σκεφτόντουσαν και οι παίκτες».
Για τους αγώνες με Πορτογαλία, Ισπανία: «Σίγουρα, τα δύο πρώτα παιχνίδια ήταν πολύ δύσκολα όμως όταν πήραμε 4 βαθμούς το πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε την πρόκριση. Ίσως, για αυτόν τον λόγο εμφανιστήκαμε τόσο επιπόλαιο στο παιχνίδι με την Ρωσία και όταν συνειδητοποιήσαμε ότι πήραμε την πρόκριση, ξεκίνησαν τα πανηγύρια».
Για τα συναισθήματα πριν τον τελικό: «Ήμασταν λίγο συγκρατημένοι, υπήρχε μια αισιοδοξία όμως λέγαμε πως «εδώ που φτάσαμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε». Λόγω του ότι είχαμε προηγηθεί στο πρώτο ημίχρονο, ο πρώτος στόχος ήταν να μην δεχτούμε γκολ και στην συνέχεια θα σκοράραμε εμείς. Όσο το παιχνίδι παρέμενε στο 0-0, τόσο περισσότερο αγχώνονταν οι Πορτογάλοι».
Για την πορεία της εθνικής στην προκριματική φάση: «Όταν τελείωσαν τα δύο πρώτα παιχνίδια με Ισπανία, Ουκρανία ήθελαν μέχρι και την απομάκρυνση του Ρεχάγκελ. Μιλούσαμε μαζί και συνεχώς και μου έλεγε ότι «τώρα ξεκινάει η προκριματική φάση για εμάς. Δηλαδή, αν το σκεφτείτε ήταν παράλογα αυτά τα αποτελέσματα;»
Για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την εθνική ομάδα: «Η ομάδα που κερδίζει δύο φορές την διοργανώτρια χώρα μέσα στην έδρα της, ήταν η μόνη που άξιζε να κατακτήσει τον τίτλο. Κάποιοι μιλάνε για τύχη όμως εγώ θα αναφέρω ένα γεγονός. Βρέθηκα σε ένα σεμινάριο όπου παρών ήταν και ο Ντελ Μπόσκε που είπε ότι είχαμε τύχη όταν κατακτήσαμε το Παγκόσμιο Κύπελλο γιατί αν έμπαινε το πέναλτι της Παραγουάης εμείς δεν θα πηγαίναμε στον τελικό».
Για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων: «Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί για μια χώρα. Όσον αφορά την εξέλιξη του ποδοσφαίρου σε μια χώρα νομίζω ότι είναι και θέμα υποδομών. Είμαστε μια χώρα που δεν έχουμε υποδομές. Νομίζω ότι είναι και θέμα οικονομικό».
Για τον εαυτό του: «Ήθελα να κερδίσω χρόνο μετά την αποχώρηση μου από την εθνική ομάδα. Τώρα όμως μου λείπει το ποδόσφαιρο και είμαι ανοικτός σε προτάσεις. Προς το παρόν δεν έχω κάποια πρόταση που να με ικανοποιεί».
Για την στήριξη των Ελλήνων φιλάθλων: «Σε ελάχιστα παιχνίδια είχαμε την στήριξη του κόσμου που συναντήσαμε στο Ηράκλειο. Κάθε παιχνίδι που δώσαμε εκεί είχαμε μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα και θυμάμαι το παιχνίδι με την Μολδαβία που αν και ήμασταν πίσω στο σκορ, ο κόσμος ήταν αυτός που μας βοήθησε να το ανατρέψουμε και να πάρουμε τη νίκη».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook