Ριζικές αλλαγές στο Euro 2020

H UEFA προωθεί ένα εντελώς διαφορετικο σύστημα από το οποίο είναι πιθανόν να ωφεληθεί και η Αθήνα

Η UEFA προχωρά κανονικά το σχεδιασμό για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου σε δώδεκα διαφορετικές χώρες, αρχής γενομένης από τη διοργάνωση του 2020, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από πολλές πλευρές. Αυτό τόνισε ο πρώην πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και νυν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, Τεό Τσβάντσιγκερ, μιλώντας στην εφημερίδα “Bild”.
«Ο Μισέλ Πλατινί μου μίλησε για το σχέδιό του σε μία κατ΄ιδίαν συνάντησή μας, όμως χρειάζεται πρώτη η έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής (σ.σ. το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου)», επισήμανε ο Τσβάντσιγκερ, που εξήγησε ότι οι αγώνες των αρχικών φάσεων θα διεξάγονται στις έδρες των πιο ισχυρών φιναλίστ (δηλαδή των εθνικών ομάδων που βρίσκονται πιο ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη), ενώ οι τελικές φάσεις θα φιλοξενούνται σε ένα μέρος.

Ο Πλατινί αποκάλυψε το σχέδιό του το περασμένο καλοκαίρι, στο περιθώριο του EURO 2012, επισημαίνοντας ότι, με δεδομένη την αύξηση των φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε 24 από το 2016, θα είναι δύσκολο για μία ή δύο χώρες να φιλοξενήσουν μία διοργάνωση με τέτοιο όγκο αγώνων. Ο πρόεδρος της UEFA είχε τονίσει ότι το πλάνο θα προχωρήσει μόνο εφόσον γίνει δεκτό από τις χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

Το EURO 2016, το πρώτο με τη συμμετοχή 24 ομάδων, θα διεξαχθεί στη Γαλλία. Για τη διοργάνωση του 2020 υποψηφιότητα έχει θέσει η Τουρκία (η οποία όμως θα αποσυρθεί αν η Κωνσταντινούπολη αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της ίδιας χρονιάς), ενώ ενδιαφέρον για από κοινού ανάληψη των αγώνων έχουν εκδηλώσει οι Σκοτία, Ιρλανδία και Ουαλία.

Σύμφωνα με το τελικό πλάνο του Γάλλου προέδρου οι έξι όμιλοι των τεσσάρων ομάδων της τελικής φάσης του Euro θα διεξαχθούν στις έδρες των 12 πρώτων χωρών στη βαθμολογία της UEFA, ανά δύο χώρες σε κάθε όμιλο, όπως δηλαδή θα τοποθετηθούν στους ομίλους οι Εθνικές ομάδες των δύο πρώτων γκρουπ δυναμικότητας.

Αν δηλαδή στον όμιλο της Εθνικής μας έρθει από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας η Ισπανίας και από το δεύτερο γκρουπ η Εθνική μας (είναι αυτή τη στιγμή στην πρώτη δωδεκάδα της βαθμολογίας) οι έξι αγώνες θα διεξαχθούν σε Μπερναμπέου (Μαδρίτη) και ΟΑΚΑ (Αθήνα)!

Με άλλα λόγια η φάση των ομίλων θα διεξαχθεί, πάντα με βάση το σχέδιο Πλατινί, σε Ισπανία (Μαδρίτη), Γερμανία (Βερολίνο), Πορτογαλία (Λισσαβόνα), Ιταλία (Ρώμη), Αγγλία (Λονδίνο), Ολλανδία (Αμστερνταμ), Ρωσία (Μόσχα), Κροατία (Ζάγκρεμπ), Ελλάδα (Αθήνα), Ελβετία (Βασιλεία), Γαλλία (Παρίσι) και Βέλγιο (Βρυξέλλες).

Η λογική λέει ότι οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου θα είναι γειτονικές προκειμένου τα ταξίδια για τα έξι ματς του κάθε ομίλου να είναι κοντινά. Με άλλα λόγια για την Εθνική μας θα είναι περισσότερο πιθανό στον όμιλό μας από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας να είναι η Ιταλία παρά η… Γερμανία!

Οι νικητές των ομίλων θα παίξουν στην έδρα τους τα ματς της φάσης των «16», ενώ τα ματς της προημιτελικής φάσης θα γίνουν σε ουδέτερη έδρα. Ως προς τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό λογικά θα φιλοξενηθούν στην… 13η πόλη της τελικής φάσης που με τα τωρινά δεδομένα θα είναι η Τουρκία με το Turk Telekom Arena, αφού είναι και η μοναδική χώρα που έχει μέχρι σήμερα εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβει όλη τη διοργάνωση, ασχέτως της έγκρισης ή όχι του σχεδίου του Μισέλ Πλατινί.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook