Σηφάκης: “Στο ΙΝΚΑ βρήκα αυτό που έψαχνα για χρόνια”

Ο Μύρων Σηφάκης μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και έπλεξε το εγκώμιο των συνθηκών που συνάντησε στην ομάδα των Χανίων.

Όλα όσα είπε:

Για την ΑΕΕΚ ΙΝΚΑ:

«Αρχικά νιώθω τυχερός και ευλογημένος που μετά από πολλά χρόνια αναζήτησης και αποχής ταυτόχρονα από το ελληνικό ποδόσφαιρο για δικούς μου λόγους, ξαναγύρισα σε αυτό που αγαπάω. Αυτό που αναζητούσα τόσα χρόνια το βρήκα στην ΑΕΕΚ ΙΝΚΑ. Μια ομάδα υγιής, με καθαρούς ανθρώπους, με ανιδιοτέλεια μπαίνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου. Άρα το να αποδεχτώ αυτήν την πρόταση ήταν κάτι απλό για μένα γιατί βρήκα αυτό που μου έλειπε. Αναζήτησα όλα αυτά τα χρόνια που απείχα από το ποδόσφαιρο τους λόγους που δεν μπορούσα να προσαρμοστώ κατά την δική τους άποψη στο σύστημα που υπάρχει στη ζωή μας και προσπάθησα να καταλάβω τι δεν κάνω σωστά και πως πρέπει να το διαχειριστώ. Ήρθα εδώ λοιπόν την κατάλληλη στιγμή στα Χανιά, στην ομάδα αυτή έχοντας κατανοήσει πλέον ποιος είμαι και τι θέλω και τι πρέπει να κάνω».

Για τις δυσκολίες που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο:

«Το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέφτης μιας πολιτικής διεφθαρμένης, μιας κοινωνίας σε απόγνωση και δυστυχώς σε αυτήν την απελπιστική κατάσταση βρίσκονται πάντα οι καλοί γιατί οι κακοί φροντίζουν για αυτό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια. Όμως αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία που σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για μια υποθετική γιορτή που η έννοιά της έχει χαθεί, αλλά έχω την αίσθηση ότι σε αυτόν τον τελικό ίσως υπάρχει η δυνατότητα, μέσα από αυτές τις ιστορικές ομάδες που συμβολίζουν κι άλλα πράγματα και που διψάνε για διάκριση τα τελευταία χρόνια, να δείξουν ότι αυτοί που το θέλουν μπορούν να αλλάξουν την ιδιοκτησία του «φούρνου» (σ.σ υπονοεί την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο) ώστε να αλλάξουν και τα προϊόντα που βγαίνουν μέχρι τώρα για να είναι ανάλογα σε αυτούς που πραγματικά αγαπάνε το ποδόσφαιρο και απέχουν όλα αυτά τα χρόνια».

Για το τι χρειάζεται για να πάρει κάποιος το τρόπαιο στον τελικό του Σαββάτου:

«Θα απαντήσω στην ερώτησή σου δημιουργώντας εγώ ερώτηση χωρίς να μου έχεις κάνει. Γιατί θέλω να επισημάνω στον καινούριο ή στον παλιό φούρνο ότι παρόλο που το άμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο φροντίζει να έχει οπαδούς και όχι φιλάθλους, το ελληνικό στοιχείο και ο Έλληνας πάντα βρίσκει τον τρόπο με το μυαλό του, με την ψυχή του, με το πάθος του, με την πίστη του να ανταγωνίζεται τους καλύτερους στον κόσμο κι αυτό το έκανε η Εθνική ομάδα τότε και το κάνει πολλά χρόνια που σε κάποια στιγμή το έχασε για λίγο γιατί τα σκοτεινά ανθρωπάκια φροντίζουν πολλά χρόνια για αυτό, όμως στην πορεία το ξαναβρήκε. Να αναρωτηθούν λοιπόν πως γίνεται οι Έλληνες ποδοσφαιριστές να αντιμετωπίζουν τους καλύτερους στο εξωτερικό ενώ το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε πτώση. Αυτά λοιπόν χρειάζεσαι για να πάρεις τίτλους, να αγαπάς αυτό που κάνεις, να πιστεύεις στις δυνατότητές σου, να έχεις ομαδικό πνεύμα, να είναι η ομάδα πάνω από όλους και αυτό μας το έμαθε ο Ολλανδός ο Έγκε».

Το 1987 αποκρούοντας δυο πέναλτι οδηγήσατε τον ΟΦΗ στην κατάκτηση του κυπέλλου. Το Σαββατο θα παιξουν ρολο οι τερματοφύλακες;

«Αυτό δεν μου το έμαθε κανείς όσον αφορά την διαδικασία των πέναλτι. Απλά από μικρό παιδί όταν βρέθηκα για πρώτη φορά κάτω από το τέρμα στην προπόνηση αναρωτήθηκα πως μπορώ να το σταματήσω αφού είναι δύσκολο και βρήκα τη λύση με το σκεπτικό ότι αν πιάσω το πέναλτι θα με χειροκροτήσουν. Αυτή την σκέψη που είχα την έκανα και πράξη στην ζωή μου Όταν έπαιζα εγώ λοιπόν ήθελα απλά να με χειροκροτούν. Ήθελα να με αποδεχτούν πρώτα από όλα οι συμπαίκτες μου και οι αντίπαλοι! Για μένα τίποτα δεν είναι τυχαίο. Πρέπει να προσπαθείς για το καλύτερο καθημερινά και να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας όπως τότε στην δικιά μου εποχή που πήραμε και το κύπελλο».

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook