Το αφιέρωμα του ΠΟΑ στον Εθνικό

Με τα καλύτερα λόγια για τον προσεχή αντίπαλο του μίλησε η διοίκηση του ΠΟΑ σε ανακοίνωσε που εξέδωσε με αφορμή το παιχνίδι της Κυριακής κόντρα στον Εθνικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Ο αγγλικός όρος “derby” αφορά τον αγώνα ανάμεσα σε ομάδες της ίδιας πόλης. Υπό αυτή την έννοια, ο Ethnikos Piraeus FC πάντα ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του Ολυμπιακού όχι μόνο λόγω Πειραιά, αλλά γιατί πάντοτε ήταν μέσα στις ιστορικές ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το αθλητικό σωματείο Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς-Φαλήρου, ο γνωστός σε όλους μας Εθνικός, ιδρύθηκε το 1923, με το τμήμα ποδοσφαίρου να αποτελεί ένα από τα πρώτα του, έχοντας 36 συνολικά παρουσίες στην Α΄ Εθνική κατηγορία (οι 31 συνεχόμενες τα χρόνια 1959 με 1990).

Σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του υπήρξε η κατάκτηση του κυπέλλου το 1933, παίζοντας στον τελικό με τον Άρη σε δύο αγώνες. Στο πρώτο ματς, στο γήπεδο του Άρη, απέσπασε ισοπαλία 2-2, ενώ τον κέρδισε με 2-1 στον επαναληπτικό που διεξήχθη στο γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης.

Από τα πρώτα έτη της ίδρυσής του, ο Εθνικός βρέθηκε σε μια κατάσταση ανταγωνισμού με τον Ολυμπιακό για τα πρωτεία της πόλης του Πειραιά. Τα παιχνίδια των δύο ομάδων για το Πρωτάθλημα Πειραιά συγκέντρωναν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ήταν οι δυο πιο δυνατές ομάδες. Οι “κυανόλευκοι” κατάφεραν να κερδίσουν 3 πρωταθλήματα Πειραιά από το 1928 έως το 1939 πριν ιδρυθεί η Εθνική Κατηγορία, ενώ σπουδαία ήταν και η παρουσία τους τη σεζόν 1995-56 όταν τερμάτισαν δεύτεροι στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, επίδοση που δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα.

Και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και η ιστορία του, αξίζει να αναφέρουμε κάποια από τα μεγάλα ονόματα που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και φόρεσαν την φανέλα της ομάδας: Μιχάλης Κρητικόπουλος, Ντανιέλ Μπατίστα, Μιχάλης Καψής, Γιάννης Αναστασίου, Ανδρέας Νινιάδης και πολλοί άλλοι που αγωνίστηκαν στο (τότε) στάδιο Καραϊσκάκη. Και φυσικά ο δικός μας, ο Βασίλης Σταυρακάκης, που φόρεσε την φανέλα του Εθνικού

Ποιος θα ξεχάσει το γκολ του Βασίλη Σταυρακάκη, τη σεζόν 1997-98, με το οποίο ο Εθνικός κατάφερε να γλιτώσει, την ύστατη στιγμή, τον υποβιβασμό; Οι “κυανόλευκοι” αγωνίζεται στο Καραϊσκάκη με την Προοδευτική και παράλληλα θέλουν ήττα της Παναχαϊκής στην Καβάλα. Η Καβάλα κέρδισε 4-0 και οι Πατρινοί περίμεναν με αγωνία τη λήξη του αγώνα στο Φάληρο για να πανηγυρίσουν αυτοί την παραμονή τους. Ο Σταυρακάκης, όμως, ο οποίος έχει τιμήσει την φανέλα του ΠΟΑ, πέτυχε το ιστορικό γκολ που κράτησε όρθιο τον Εθνικό.

Εθνικός χωρίς “Εθνικάρα” δεν γίνεται. Η μεγαλύτερη, η χαρακτηριστικότερη και μία από τις σπουδαιότερες μορφές του ελληνικού ποδοσφαίρου και δη της ομάδας του Πειραιά. Ο Γιάννης Μαντζουράνης, περί ου ο λόγος, είναι ο γνωστότερος οπαδός όχι μόνο ανάμεσα στους φίλους του Εθνικού, αλλά και στους οπαδούς όλων των ομάδων, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι στην ιστορία του σωματείου. Ποιος, εξάλλου, δεν θυμάται την γνωστή ιαχή «α ρε Εθνικάρα», που αποτελούσε σήμα-κατατεθέν του Μαντζουράνη σε κάθε γήπεδο όπου αγωνιζόταν ο Εθνικός; Και για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, φτάνουν τα παρακάτω λόγια του για να γίνει αντιληπτή η αγάπη του για τον πειραιώτικο σύλλογο: “Έχω χάσει μόνο 13 παιχνίδια. Είμαι Εθνικός από το 1943, τότε κατέβηκα στον Πειραιά για τους παππούδες μου. Εκείνοι μου κόλλησαν το μικρόβιο. Από το ’50, ακολουθώ την ομάδα εντός και εκτός έδρας ανελλιπώς. Παλιά είχα χάσει μόνο ένα παιχνίδι λόγω του γάμου μου”.

Την προσεχή Κυριακή η ιστορία συναντιέται και ο ΠΟΑ παίζει με τον Εθνικό, σε μία αναμέτρηση δύο μεγάλων ομάδων που έχουν γράψει τα δικά τους “κεφάλαια” στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Είθισται πολλά πράγματα να κάνουν τον κύκλο τους. Το παράδειγμα του Εθνικού είναι από τα πιο χαρακτηριστικά. Από την άνοδο, στην πτώση. Από την καταξίωση, στην αβεβαιότητα. Από τη μεγάλη κατηγορία, στον υποβιβασμό. Η ιστορία, όμως, δεν διαγράφεται ούτε χάνεται η δυναμική. Ο Εθνικός παραμένει ένας αξιοσέβαστος σύλλογος που αναζητά το δρόμο της επιστροφής.

Την προσεχή Κυριακή δύο σπουδαίες ομάδες με μεγάλη ιστορία συναντιόνται. Ο Ethnikos Piraeus FC και η ομάδα μας ο ΠΟΑ θα αναμετρηθούν για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής σε ένα παιχνίδι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ντέρμπι, υπό την ελληνική του έννοια.

Ενας αγώνας δύο ιστορικών συλλόγων που σέβονται και αγαπούν το ποδόσφαιρο, που προβάλλουν τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό και κάνουν βήματα μπροστά και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ανυπομονούμε για το σπουδαίο ματς, είμαστε σίγουροι για την άψογη φιλοξενία σας και να ξέρετε ότι θα σας περιμένουμε στον Ατσαλένιο για να ζήσετε την κρητική φιλοξενία.

ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook