Συμπληρώθηκαν 26 χρόνια από την κυκλοφορία του PlayStation 1

Η πρώτη κονσόλα της Sony, που “έδειξε το δρόμο” για τα επόμενα PlayStation, έγινε σήμερα 26 χρονών!

Συμπληρώθηκαν σήμερα 26 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου PlayStation. Πιο συγκεκριμένα, η  Sony κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την γκρι κονσόλα στις 3 Δεκεμβρίου του 1994 στην Ιαπωνία, ενώ στη συνέχεια έφτάσε και στον υπόλοιπο κόσμο. Αποτελεί την πρώτη κονσόλα της σειράς PlayStation, η οποία μέχρι τώρα “μετράει” πέντε κονσόλες, με την κυκλοφορία του PlayStation 5 πριν λίγες μέρες, ενώ επίσης υπάρχουν και δύο φορητές κονσόλες (PSP, PSVita) και τα PSVR.

Μία άγνωστη ιστορία

Σχεδόν όλοι γνωρίζουν την κονσόλα από την οποία “ξεκίνησαν όλα”, όμως λίγοι γνωρίζουν το πως προέκυψε το “PlayStation”. Όλα ξεκίνησαν μετά από την αποτυχημένη συνεργασία Nintendo και Sony για τη δημιουργία του Nintendo PlayStation. Αναλυτικότερα, η Nintendo είχε σκοπό να δημιουργήσει μία κονσόλα SNES που να έχει τη δυνατότητα να παίξει και παιχνίδια μέσω CD και ζήτησε τη βοήθεια της Sony για να πραγματοποιήσει τα σχεδιά της. Τελικά η κυκλοφορία της κονσόλας δεν προχώρησε, όμως το πρωτότυπο του Nintendo PlayStation έμεινε και μπορούμε να το δούμε στην παρακάτω φωτογραφία.

Οι διαφορετικές εκδόσεις

Όπως συνηθίζεται και στις σύγχρονες κονσόλες, έτσι κι εκείνη του 1994 είχε διαφορετικές εκδόσεις. Σε αντίθεση με τις “Pro” εκδόσεις του σήμερα, η Sony είχε κυκλοφορήσει και μία μικρότερη, πιο φορητή κονσόλα. Ο λόγος για το λεγόμενο PS One Mini, το οποίο είχε κάποιες διαφορές από το αρχικό μοντέλο, ενώ παράλληλα ήταν και μικρότερο σε μέγεθος, παρόμοιο με τις “Slim” εκδόσεις που έχουμε δει στα PS2, PS3 και PS4. Δεν μπορούμε επίσης να ξεχάσουμε και την πιο πρόσφατη σε εμάς κυκλοφορία, εκείνη του PlayStation Classic, το οποίο κυκλοφόρησε το 2018. Το Classic περιέχει 20 από τους κορυφαίους τίτλους του PS One, ενώ είναι επίσης μία μικρότερη έκδοση του αρχικού μοντέλου, με ίδιο σχεδιασμό αυτή τη φορά.

Τα κορυφαία παιχνίδια

Το PlayStation 1 αποτέλεσε η “αφετηρία” για πολλούς τίτλους που άφησαν εποχή και συνεχίζονται ακόμα και σήμερα να “σπάνε τα ταμεία”. Το να ξεχωρίσεις λίγους τίτλους μόνο είναι πολύ δύσκολο. Ενδεικτικά μερικά franchises που μπορούσαμε να απολαύσουμε στο πρώτο PlayStation ήταν τα Crash Bandicoot, Final Fantasy, Resident Evil, WipeOut, Tomb Raider, Syphon Filter, GTA, Metal Gear Solid, Silent Hill και προφανώς κάποιοι αθλητικοί και αγωινιστικοί τίτλοι. Πολλά παιχνίδια εκείνης της εποχής κάνουν θράυση ακόμα και σήμερα, με τα λεγόμενα “Remakes” η “Remasters”. Δηλαδή την διαδικασία αναδημιουργίας κάποιων πολύ δυνατών παιχνίδιών και τη μεταφορά τους στη σημερινή εποχή, με ανανεωμένα γραφικά, gameplay κτλ. Μερικά εξ αυτών είναι τα Resident Evil 2,Crash Bandicoot N. Sane Trilogy,Final Fantasy VII Remake,Ratchet & Clank, MediEvil, αλλά και πολλά άλλα.

Η… συνέχεια

Μετά την επιτυχία του PlayStation 1, η Sony όπως όλοι γνωρίζουμε συνέχισε την παραγωγή κονσολών και πλέον μετράει μία μεγάλη συλλογή από PlayStation. Playstation 2, 3, 4 και 5 ακολούθησαν με το gaming πλέον να έχει φτάσει σε ένα αρκετά διαφορετικό επίπεδο από εκείνο του PS1. Εκτός από τις δύο φορητές κονσόλες του PSP και του PSVita και όλα τα περιφερειακά που έχουν κυκλοφορήσει, υπάρχει πλέον και το PlayStation VR, το οποίο αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο τεχνολογικό βήμα.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook