Μονοί ή διπλοί;

O Mανώλης Θέμελης αναρωτιέται στο blog του στο athleticradio.gr για την αλλαγή που έγινε φέτος στον τρόπο διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλαδος.

Το κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων. Αυτό είναι κλισέ από τα λίγα. Είναι ο θεσμός που ο αδύναμος βλέπει στα μάτια τον ισχυρό και τον υποχρεώνει σε ταπεινωτική – ήττα αποκλεισμό από την συνέχεια που θα τον κυνηγάει για χρόνια.

Κατά καιρούς και στην χώρα μας έχουμε δει ομάδες να πέφτουν θύματα εκπλήξεων. Όχι βέβαια στον ρυθμό που αυτό γίνεται σε άλλες χώρες με πρώτη διδάξασα την Αγγλία όπου είναι ο κατ΄εξοχήν θεσμός των… «βομβών».

Οι εκπλήξεις έρχονται κυρίως στα νοκ άουτ ματς. Είναι πιο εύκολο για κάποιον αδύναμο στην έδρα του να βρει σε κακή μέρα των δυνατό και να του κλέψει την πρόκριση στην κανονική διάρκεια, στην παράταση ή στα πέναλτι.

Το σύστημα αυτό ίσχυε και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια μέχρι τις πιο προχωρημένες του φάσεις. Είχαν προηγηθεί τα περασμένα χρόνια ανεπιτυχείς προσπάθειες με ομίλους και άλλα πολλά συστήματα Ελληνικής κοπιάς που έχουν ξεχαστεί γρήγορα αφού ήταν καινοτομίες χωρίς πλάνο και όραμα.

Φέτος, ως δια μαγείας άλλαξε και πάλι το σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου. Ναι μεν, στην τρίτη φάση του μπαίνουν οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ  αλλά αντιμετωπίζουν τις ομάδες των πιο κάτω εθνικών κατηγοριών σε διπλά ματς.

Δεν ξέρω γιατί και με πιο σκεπτικό έγινε αυτό όμως αφαιρεί το απρόοπτο. Πλέον για να έχουμε αποκλεισμούς των «μεγάλων» θα πρέπει οι «μικροί» να κάνουν δύο καλά ματς. Ένα δεν αρκεί. Μία κακή εμφάνιση μπορεί να την διορθώσει αργότερα ο εκάστοτε δυνατός.

Θεωρώ ότι η αλλαγή έγινε για τηλεοπτικούς λόγους. Η τηλεόραση κάνει κουμάντο σε όλα άλλωστε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιο πολλά ματς, πιο μεγάλο ενδιαφέρον, πιο πολλά έσοδα.

Ναι, αλλά λείπει το απρόβλεπτο. Η πινελιά που κάνει το κύπελλο των θεσμό των εκπλήξεων.

Προσωπικά ψηφίζω μονούς αγώνες δαγκωτό. Και ασυζητητί. Νομίζω το ίδιο θεωρεί και ο περισσότερος κόσμος.

Οι αρμόδιοι όμως έχουν άλλες βουλές… Και δεν είναι και η πρώτη φορά που κάνουν του κεφαλιού τους… Ή μάλλον της τσέπης τους…

Στην Ελλάδα άλλωστε μπορούμε να ανατρέψουμε ακόμα και τα κλισέ

 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook