Αλλάζει η φορολογία των ΙΧ;

Νέα μέτρα αναμένονται στην φορολογία των ΙΧ, αλλαγές έρχονται στα τέλη ταξινόμησης και στον φόρο πολυτελείας…

Νέα μέτρα αναμένονται στην φορολογία των ΙΧ, αλλαγές έρχονται στα τέλη ταξινόμησης και στον φόρο πολυτελείας…

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των Τελών Ταξινόμησης και η κατάργηση του φόρου πολυτελείας φαίνεται να είναι οι πιο σημαντικές, από τις σχετικές με την φορολογία των ΙΧ, αλλαγές που έρχονται το Φθινόπωρο.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από πιέσεις που έχει δεχθεί το Υπουργείο Οικονομικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την φορολόγηση των αυτοκινήτων στην Ελλάδα, μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ΙΧ.

Φαίνεται πως βρίσκεται υπό εξέταση ένας νέος τρόπος για τον υπολογισμό των Τελών Ταξινόμησης, ο οποίος θα γίνεται με βάση τις εκπομπές ρύπων CO2 ή με βάση της λιανικής αξίας κάθε μοντέλου. Έτσι, η εργοστασιακή αξία του μοντέλου δεν θα λαμβάνεται καθόλου υπόψη.

Επιπλέον, εξετάζεται και η πρόταση να καταργηθούν τα Τέλη Ταξινόμησης, όμως αυτό το μέτρο δεν φαίνεται να έχει μεγάλες πιθανότητες να εφαρμοστεί.

Αντίθετα, μεγαλύτερες πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδεχόμενο της αναδιαμόρφωσης του Φόρου Πολυτελείας, ώστε να καταβάλλεται μόνο στα πραγματικά ακριβά αυτοκίνητα και να υπολογίζεται με βάση την λιανική αξία του κάθε μοντέλου.

Όπως και να χει πάντως το αυτοκίνητο δεν πρέπει να αποτελέσει την εύκολη πηγή κρατικών εσόδων καθώς οι δραστικά μειωμένες πωλήσεις στα καινούρια ΙΧ έχουν ως αποτέλεσμα την ίδια μείωση των κρατικών εσόδων.

Βέβαια, για να τα καταλάβουν όλα αυτά οι κύριοι των οικονομικών επιτελείων θα πρέπει να έχουν ως στόχο τους να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί από αυτή την χώρα και όχι να καταστρέψουν τα πάντα. Επιπλέον θα πρέπει να διαθέτουν και τις στοιχειώδεις γνώσεις και εμπειρία της αγοράς, καλό θα είναι να ακούν και τους ανθρώπους του συγκεκριμένου χώρου, όπως για παράδειγμα τους εκπροσώπους του ΣΕΑΑ…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook