Πανικός έρχεται ξανά στην αγορά αυτοκινήτου!!!

Στα χαρακώματα ιδιοκτήτες, έμποροι ΙΧ και rent-a-car για την νέα στουρναριά περί ασφάλισης…

Στα χαρακώματα ιδιοκτήτες, έμποροι ΙΧ και rent-a-car για την νέα στουρναριά περί ασφάλισης… 

Το νέο νταβατζιλίκι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι: “Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από την χορήγηση της Άδειας Κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου”, όπως ακριβώς αναφέρεται και στο άρθρο 27 του νέου νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τις κυρώσεις που προβλέπονται από το παραπάνω λίγο-πολύ τις έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί και η άλλη όψη του νομίσματος. Δηλαδή η περίπτωση των οχημάτων που έχουν κανονικά τέλη κυκλοφορίας, αλλά ωστόσο παραμένουν ακινητοποιημένα διότι αποτελούν πχ… στόλο ενοικιαζομένων οχημάτων ή αυτοκινήτων κάποιας έκθεσης αυτοκινήτων ή ακόμα και το γκαράζ ενός πολίτη που χρησιμοποιεί το όχημα του μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και απλά θέλει να γλιτώσει τα διαδικαστικά πάρε-δώσε με την εφορία και την όλη διαδικασία για την προσωρινή ακινησία.

Στα «χαρακώματα» βρίσκονται ιδιοκτήτες, έμποροι ΙΧ αλλά και όλες οι εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων μαζί με τις επιχειρήσεις χρονομίσθωσης καθώς η νέα νομοθετική ρύθμιση δεν εξαιρεί κανέναν και για κανένα λόγο!

Ειδικότερα ιδιοκτήτες πολλών ΙΧ που τα έχουν σε ακινησία στα γκαράζ τους και έχουν προκαταβάλει τα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2013, έμποροι αυτοκινήτων που έχουν χιλιάδες ΙΧ με προπληρωμένα τα Τέλη για το 2013 και άλλα τόσα ιδιωτών που τα έχουν αφήσει στις εμπορίες αυτοκινήτων για να πουληθούν αλλά και οι εταιρείες ενοικιάσεων που ως γνωστόν λειτουργούν κυρίως τους θερινούς μήνες ετοιμάζουν την επόμενη κίνησή τους …

Οπως τονίζουν στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Ημερησία«Κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλει τέτοια πρόστιμα καθώς στα Βιβλία των καταστημάτων μας φαίνεται ξεκάθαρα πως τα αυτοκίνητα με πινακίδες και προπληρωμένα τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2013 είναι προς επίδειξη και δοκιμή! Αν δεν αλλάξουν τη νομοθετική ρύθμιση όλοι οι έμποροι θα καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας τους και θα απαιτήσουν την επιστροφή μέρους των Τελών Κυκλοφορίας …».

Οι εταιρείες ενοικιάσεων ΙΧ και οι χρονομισθωτικές (leasing) επίσης αναμένεται να κάνουν κάτι παρόμοιο καθώς όπως αναφέρουν στελέχη από την συγκεκριμένη αγορά: «Μόνο στα νησιά μας υπάρχουν περίπου 250.000 αυτοκίνητα τα οποία νοικιάζονται από τουρίστες την περίοδο Μαίου-Σεπτεμβρίου. Τους υπόλοιπους μήνες τα αυτοκίνητα παραμένουν ακινητοποιημένα καθώς δεν υπάρχει ζήτηση. Παρόλα αυτά οι εταιρείες ενοικιάσεων ΙΧ επίσης προκαταβάλλουν τα Τέλη της επόμενης χρονιάς ενώ θα μπορούσαν να καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των συγκεκριμένων ΙΧ. Ο μοναδικός χαμένος από αυτή τη φοροεισπρακτική πολιτική θα είναι το κράτος!».

Εκ των πραγμάτων και αυτή η νέα νομοθετική ρύθμιση, όπως και πολλές ακόμα, εκφράζουν για ακόμα μια φορά την ανικανότητα του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Ανικανότητα που φυσικά θα κληθούμε να πληρώσουμε ξανά εμείς…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook