90 χλμ με 4 λίτρα καυσίμου!!!

Τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να βάζουν όλη τους τη δύναμη στο μισό χώρο!!!

Τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να βάζουν όλη τους τη δύναμη στο μισό χώρο!!!

Πέρυσι το υπουργείο Μεταφορών και η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μέχρι το 2025, το μέσο αυτοκίνητο θα πρέπει να “βγάζει” περίπου 90 χλμ με 4 λίτρα καυσίμου, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια από τα σημερινά δεδομένα!!!

Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η τάση ήρθε για να μείνει και να καταλάβει τον κόσμο του αυτοκινήτου.

Τις προδιαγραφές αυτές θα μπορούσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να τις επιτύχουν, κατασκευάζοντας μικρότερα, πιο ελαφριά αλλά – την ίδια στιγμή- λιγότερο δυνατά αυτοκίνητα.

Ωστόσο, οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες επέλεξαν το δύσκολο δρόμο, δηλαδή να συμπιέσουν τα άλογα που είχαν οι παλαιότερες, μεγαλύτερες μηχανές, σε μικρότερους κινητήρες.

Οι καταναλωτές, ειδικά αυτοί που έχουν μάθει στα πιο πολυτελή οχήματα, συχνά απορρίπτουν τις μικρές μηχανές ως αδύναμες, φασαριόζικες και αναξιόπιστες.

Όμως τροποποιήσεις όπως η ενίσχυση με turbo, το direct fuel injection επιτρέπουν καλύτερη αξιοποίηση των καυσίμων ακόμη και την ενίσχυση της ιπποδύναμης ενός κινητήρα την ώρα που καταναλώνει λιγότερο καύσιμο και περιορίζοντας τις εκπομπές καυσαερίων.

fiesta-i8-CLA45 AMG

Και τα 3 πιο χειροπιαστά παραδείγματα;

Ford Fiesta
Οι παραπάνω τροποποιήσεις βοήθησαν τη Ford να έχει ιπποδύναμη 123 αλόγων σε ένα κινητήρα 1.000 κυβικών, στο μικροσκοπικό Fiesta.

BMW i8
Το τρικύλινδρο μοτέρ 1.500 κυβικών i8 αποδίδει 220 ίππους. Πιάνει τα 0-100 σε 4,6 δευτερόλεπτα.

MERCEDES CLA45 AMG
Ο δίλιτρος M133 κινητήρας της AMG παράγει 355 άλογα, αναλογία – ρεκόρ. 0-100 σε 4,5 δευτερόλεπτα.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook