Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στα τροχαία!!!

Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στα τροχαία, κύριες αιτίες… το αλκοόλ και η ταχύτητα!!!

Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στα τροχαία, κύριες αιτίες… το αλκοόλ και η ταχύτητα!!!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία1.500 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους σε τροχαία, δήλωσε ο Γιώργος Κουβίδης, μέλος του πανελλαδικού συλλόγου “SOS Τροχαία Εγκλήματα”.

Στους 1.500 ανθρώπους δεν περιλαμβάνονται οι άνθρωποι που πεθαίνουν στα νοσοκομεία μέρες μετά το περιστατικό. Από το 1990, περισσότεροι από 45 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τροχαία στην Ελλάδα.

“Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας είναι οξύτατο, είναι κοινωνικό, πολιτικό και κανείς δεν ασχολείται”, υπογραμμίζει ο κ.Κουβίδης, που έχει χάσει το γιο του σε τροχαίο.

Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται στις πιο… θανατηφόρες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συλλόγου “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, υπάρχουν πάνω από 10 χιλιάδες εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, αποφάσεις που δεν έχουν τελεσιδικήσει, μόνο για θανατηφόρα τροχαία.

Ο Ευγένιος Πετούμενος, υπεύθυνος προγραμμάτων του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη και Μείωση των Τροχαίων Ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς”, αναφέρει ως κύριες αιτίες το αλκοόλ και την ταχύτητα.

“Ουσιαστικά η ταχύτητα είναι η βασικότερη αιτία. Όμως το αλκοόλ μαζί με την ταχύτητα ή με άλλες επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως η ομιλία στο κινητό ή η δυνατή μουσική, επιτείνουν πολύ περισσότερο την κατάσταση. Το αλκοόλ μπορεί να μην είναι η κυριότερη αιτία όσον αφορά τον αριθμό των τροχαίων, ωστόσο στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα τροχαία που οφείλονται στο αλκοόλ είναι θανατηφόρα και τα πιο αιματηρά. Στην έρευνα «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα 2012», που διεξήγαγε το ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς», ο ένας στους έξι οδηγούς βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πέραν του επιτρεπτού ορίου, κι αυτό είναι μεγάλος αριθμός σε σχέση με τις άλλες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Τουλάχιστον είναι βελτιωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το θέμα του αλκοόλ στην οδήγηση συζητιέται και μεταξύ των νέων ανθρώπων και μεταξύ των μεγαλυτέρων. Έχει δηλαδή αρχίσει να φαίνεται η ευαισθητοποίηση γύρω από αυτό το θέμα, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook