ΕΣΥΠΡΟΤΑ: Κόκκινη κάρτα σε παραβάτες οδηγούς

Ο Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α. έβγαλε ξανά κόκκινη κάρτα στους παραβάτες, γιατί δεν αντέχει να βλέπει άλλο «κόκκινο» στην άσφαλτο!!!

Ο Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α. (Εθελοντικός Σύλλογος για την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων) την Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου ετοίμασε ένα συμβολικό “happening”-δραστηριότητα στους δρόμους της πόλης μας με σκοπό να αφυπνίσει τους οδηγούς και αναβάτες, που δεν τηρούν βασικούς κανόνες του Κ.Ο.Κ.
Μάλιστα ενόψει και της «εξόδου» για τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα και της Ανάστασης η εθελοντική αυτή δραστηριότητα είχε τον σκοπό να επισημάνει τις βασικές, αλλά ζωτικής σημασίας, παραβάσεις των οδηγών. Μερικές απ’ αυτές σχετίζονται φυσικά με την χρήση ζώνη ασφαλείας, την σωστή προφύλαξη-δέσιμο των μικρών παιδιών στα πίσω καθίσματα και στο κατάλληλο ειδικό παιδικό καθισματάκι. Ενώ για τους αναβάτες σε μοτοσυκλέτα η μη χρήση κράνους αλλά και η λανθασμένη προφύλαξη των παιδιών επίσης είναι φυσικά πολύ ζωτικής σημασίας παραβάσεις.
Σ’ αυτή την συμβολική δραστηριότητα, δόθηκε μια αρκετά μεγάλη δόση έξυπνου χιούμορ και έτσι αποφασίστηκε να «βγαίνει» κόκκινη κάρτα στους παραβάτες και πράσινη κάρτα σ’ όσους τηρούν τα βασικά, δηλαδή αντιμετωπίζουν την ίδια την ζωή τους με υπεύθυνη στάση. Φορέθηκαν τα ειδικά γιλέκα και οι εθελοντές του ΕΣΥΠΡΟΤΑ «έπιασαν» δουλειά στο κέντρο της πόλης μας. Το σημείο που επιλέχθηκε ήταν η συμβολή της οδού 1821 με την Λεωφόρο Καλοκαιρινού.
Μετά από δύο ώρες «δουλειά» τα νούμερα ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικά, φανερώνοντας ότι μάλλον δεν αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα την ζωή μας και την ζωή των ίδιων των παιδιών μας…
Τα νούμερα άλλωστε μιλούν από μόνα τους και μπορούν να χαρακτηριστούν απλά ως τραγικά. Το ποσοστό των αναβατών χωρίς κράνος ξεπερνούσε το 45%, ενώ η κατάσταση στα αυτοκίνητα ήταν ακόμα πιο απογοητευτική, με το ποσοστό των περιπτώσεων οδηγών-συνοδηγών που δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας να ξεπερνά το 75%.
Βέβαια, πέρα από τους ανεύθυνους παραβάτες, που απλά θεωρούν αυτούς τους ζωτικής σημασίας κανόνες του ΚΟΚ ως γραφικούς, υπήρχαν και αυτοί που «έβαζαν» μυαλό μαζί με το κράνος ή τη ζώνη τους. Τώρα θα μου πείτε ότι μπορεί να το φόρεσαν το κράνος ή τη ζώνη εκ των υστέρων μόνο για τα «μάτια του κόσμου», μπορεί και να ναι έτσι.
Όπως και να χει πάντως σίγουρα η κίνηση αυτή από τους συγκεκριμένους παραβάτες, θα έχει αποτυπωθεί κάπου στο βάθος της σκέψης τους, με αποτέλεσμα στο μέλλον ίσως να την επαναλάβουν, έστω και υποσυνείδητα.
Αυτό όμως που κυριολεκτικά απογοήτευσε ήταν η αδιαφορία που δείχνουν οι γονείς για την ζωή των παιδιών τους. Ελάχιστοι, κάτω του 1% ήταν αυτοί που είχαν τοποθετήσει σωστά τα παιδιά τους μέσα στο αυτοκίνητο ή πάνω σε δίτροχο!!!
Αν και από τις αρμόδιες αρχές εφαρμόζονταν παρόμοιες δράσεις με το ανάλογο «έξυπνο» χιούμορ ίσως τα «νούμερα» στις δυσάρεστες στατιστικές έρευνες που κυκλοφορούν κατά καιρούς να ήταν πιο μικρά. Άλλωστε, οι αριθμοί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα αυστηρά πρόστιμα της Τροχαίας, δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπλέον με μια πιο φιλική στάση της πολιτείας και των οργάνων της Τροχαίας απέναντι στον πολίτη ίσως και εμείς να σταματήσουμε να τους βλέπουμε “εχθρικά”. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι σε ενδεχόμενο μπλόκο τροχαίας σε κάποιο εθνικό δίκτυο της Χώρας σπεύδουμε να ενημερώσουμε τους απέναντι διερχόμενους οδηγούς (σύμμαχους κατά της πολιτείας και τροχαίας) με το κλασσικό άναμμα-σβήσιμο των φώτων. Στην ουσία όμως ο απέναντι παραβάτης οδηγός είναι ο εχθρός και όχι η πολιτεία και σαφώς η πολιτεία οφείλει να μας βοηθήσει να καταλήξουμε σε μια τέτοια διαπίστωση.
Μήπως έφτασε η στιγμή να δοκιμαστούν και νέες δράσεις με περισσότερο ουσιαστικά αποτελέσματα; 
Πραγματικά, η κατάσταση ειδικά εδώ στο νησί μας έχει φθάσει σε ένα ζενίθ, σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή όλων μας, και αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία ίσως να συνεχίζουμε κάθε Πάσχα πέρα από τα πασχαλινά αυγά να βάφουμε κόκκινη και την άσφαλτο.
Από την άλλη δεν αρκεί επίσης πάντα να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία και την Τροχαία. Οφείλουμε και εμείς να αναλάβουμε δράση. Αν είσαστε και εσείς ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι άλλες δικαιολογίες δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα και είστε έτοιμος για δράση, τότε δεν έχετε παρά να γίνετε και εσείς μέλος της ομάδας του ΕΣΥΠΡΟΤΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και την επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.esyprota.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook