Πλαφόν στις τιμές της βενζίνης

Ανακοινώθηκε το πλαφόν που επιβάλει η κυβέρνηση στις τιμές της βενζίνης σε 13 νομούς…

Πλαφόν στην λιανική τιμή της βενζίνης επιβάλλει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ενώ για πρώτη φορά το πλαφόν θα εφαρμοστεί και στην χονδρική τιμή της βενζίνης.
Την στιγμή που σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου η μέση πανελλαδική τιμή σημειώνει ένα ακόμα νέο ρεκόρ όλων των εποχών, σκαρφαλώνοντας στο 1,719 ευρώ/λίτρο, με την μέγιστη τιμή να παραμένει σταθερή στο 1,893 ευρώ/λίτρο (Κυκλάδες), η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχωρούν σε μια έσχατη προσπάθεια να περιορίσουν τα φαινόμενα ασυδοσίας που παρατηρούνται στην αγορά καυσίμων με την εφαρμογή της επιβολής πλαφόν. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, τονίζει σε συνέντευξη Τύπου ότι:
«το πλαφόν θα αρθεί όταν λυθεί οριστικά το πρόβλημα».
Οι νομοί και οι ανώτατες τιμές πώλησης για την αμόλυβδη βενζίνη που ορίστηκαν είναι οι παρακάτω:
Κυκλάδες (1,724 ευρώ ανά λίτρο), Κεφαλλονιά (1,769), Κέρκυρα (1,765 ευρώ), Λέσβος (1,722 ευρώ), Γρεβενά (1,736), Έβρος (1,744 ευρώ), Ευρυτανία (1,745 ευρώ), Φωκίδα (1,735 ευρώ), Δωδεκάνησα (1,724 ευρώ), Λασίθι (1,788 ευρώ), Ρέθυμνο (1,774 ευρώ), Σάμος (1,734 ευρώ) και Χίος (1,739 ευρώ).
Μεταξύ αυτών επιβλήθηκε πλαφόν και στην χονδρική τιμή της βενζίνης. Πιο συγκεκριμένα, οι 5 νομοί στους οποίους επιβλήθηκε το πλαφόν στις χονδρικές τιμές καθώς και η ανώτατη χονδρική τιμή που επιβάλεται από το υπουργείο είναι οι ακόλουθοι:
Δωδεκάνησα (1,654 ευρώ), Λασίθι (1,718 ευρώ), Ρέθυμνο (1,704),Σάμος (1,664) και Χίος (1,669 ευρώ).
Το υπουργείο παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η διαφορά των τιμών σε σχέση με τη μέση τιμή της Αθήνας ήταν ακόμη και 16,9 λεπτά το λίτρο και η τιμή του πλαφόν που επιβάλλεται, σε κάποιες από τις περιοχές που επιβλήθηκε το πλαφόν, είναι χαμηλότερη ακόμη και από την κατώτατη τιμή που πωλούσαν τα πρατήρια.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου η επιβολή του πλαφόν αναμένεται να επιφέρει όφελος στον καταναλωτή που θα αγγίζει το 0,169 ευρώ ανά λίτρο.
Το πλαφόν ισχύει από την Τετάρτη 4 Μαΐου και όπως δήλωνει ο υπουργός, Χρυσοχοΐδης, δεν θα αρθεί μέχρι να πέσουν οι τιμές και να λυθούν οριστικά τα προβλήματα που προκαλούνται από συγκεκριμένες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη τύπου ότι:
“Η κυβέρνηση διαθέτει και άλλα εργαλεία για να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αυθαιρετούν και να κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και του οικογενειακού τους προϋπολογισμού που δοκιμάζεται καθημερινά”.
Βέβαια, ούτε συζήτηση για την μείωση του ειδικού φόρου, μέτρο το οποίο πραγματικά θα δώσει πολλές ανάσες και λύσεις στους καταναλωτές…
Ενώ, για το θέμα της κλοπής καυσίμων ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα σε διωκτικό πλέον επίπεδο.
Τέλος, μεγάλες είναι οι αντιδράσεις που έρχονται από τον κλάδο των βενζινοπωλών και πρατηριούχων με τις δύο Πανελλαδικές Ομοσπονδίες να επιμένουν στην ολοκληρωτική επιβολή του πλαφόν σε όλη την αλυσίδα των καυσίμων. Έκπληξη επίσης προκαλεί το γεγονός ότι από τους νομούς στους οποίους έχει επιβληθεί το πλαφόν απουσιάζουν ο Νομός Χανίων και Ηρακλείου, γεγονός που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι οι υπολογισμοί του υπουργείου και η έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε από ειδικά κλιμάκια τον τελευταίο μήνα ήταν μάλλον μια ακόμα επικοινωνιακή φούσκα!!!

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook