Φωτάκης στον Athletic: “Η διάταξη “κουρελιάστηκε” με ακράδαντα στοιχεία”

“Είμαστε συγκρατημένοι για την απόφαση αλλά έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους τακτικούς δικαστές” είπε ο Μανώλης Φωτάκης στον Athletic Radio 104,2 για την χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης και υπογράμμισε το γεγονός ότι οι Τακτικοί Δικαστές αντιλήφθηκαν το δίκαιο αίτημα του ΟΦΗ. Διαβάστε την συνέντευξη του έμπειρου νομικού και τι είπε σε 1.100 λέξεις.

“Έχω να πω ότι οι νομικοί παραστάτες του ΟΦΗ έκαναν το καθήκον τους και μέσα από την ακροαματική διαδικασία επιβεβαιώθηκε το δίκιο μας που δεν είναι άλλο από την διαγραφή της τιμωρίας των έξι βαθμών. Και αυτό αναδείχθηκε μέσα από την ακροαματική διαδικασία” είπε αρχικά ο έμπειρος νομικός που έχει δώσει αρκετές μάχες στις δικαστικές αίθουσες υπερασπίζοντας τα συμφέροντα του ΟΦΗ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μανώλης Φωτάκης στον Athletic Radio 104,2

Για το ιστορικό αυτής της υπόθεσης: “Η ΕΠΟ ενώ σε όλες τις επιτροπές είχε ορίσει ανώτατους δικαστές, στο Τακτικό Διαιτητικό δεν είχε βάλει τακτικούς λειτουργούς. Ο Υπουργός απαιτούσε να ισχύσει ο νόμος που είχε ψηφιστεί. Ο ΟΦΗ στάθηκε η αφορμή να γίνει πράξη γιατί όταν ο ΟΦΗ έκανε το αίτημα για την ακύρωση της ποινής τότε μας ζητήθηκε να αποδεχτούμε την αναρμοδιότητα. Ο ΟΦΗ ναι μεν αποδέχθηκε την αναρμοδιότητα αλλά αμφισβητούσε την σύνθεση του δικαστηρίου γιατί δεν το προήδρευε τακτικός δικαστής ενώ είχαν περάσει τόσοι μήνες από την απόφαση του κυρίου Κοντονή. Είχα μια ζωήρη συζήτηση με τον γραμματέα όπου λέγαμε ότι συμφωνούμε αλλά απαιτούμε την εφαρμογή του νόμου που είναι ο ορισμός των τακτικών δικαστών. Στο δικαστήριο προήδρευε ο κύριος Ανδρόνικος που είχε πάρει την απόφαση για την μη έκδοση των δελτίων. Υπήρχε κώλυμα προς το πρόσωπο και ενώ δεν ήταν σύννομη η σύνθεση του δικαστηρίου, εκείνος είχε πάρει αυτήν την απόφαση. Τότε η ΕΠΟ πιέστηκε και μετά από άλλες πιέσεις που ασκήθηκαν, ορίστηκαν επιτέλους οι τακτικοί δικαστές και την Τρίτη για πρώτη φορά, με την παρουσία δύο εν ενεργεία αεροπαγιτών δικαστών και είναι μια κατάκτηση για την ΕΠΟ ότι συμμετείχαν τρεις εν ενεργεία δικαστικές”.

Για την φημολογία που είχε αναπτυχθεί ότι μπορεί να κρινόταν αναρμόδιο το δικαστήριο: “Τότε η Σούπερ Λιγκ ήρθε και προέβαλε αναρμοδιότητα καταθέτοντας ένσταση και τότε έπιασε, δυστυχώς, τόπο. Όμως τώρα δεν ετέθη κανένα θέμα από την πλευρά της ΕΠΟ ότι υπάρχει αναρμοδιότητα του δικαστηρίου. Άκουγα εδώ και ημέρες τέτοιο θέμα όμως δεν ετέθη ποτέ κατά την διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης. Το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο δεν αμφισβήτησε σε καμία περίπτωση την ένσταση μας. Αποκλείστηκε αυτό το ενδεχόμενο και όταν κάποιος καταθέτει αίτημα αναρμοδιότητας, τότε αυτό το κρίνει το δικαστήριο. Τώρα δεν ετέθη τέτοιο θέμα, ούτε τίθεται από την πλευρά της ΕΠΟ”.

Για την αυθαίρετη είσοδος αυτής της διάταξης στον ΚΑΠ: “Πραγματικά ένας δικαστικός λειτουργός, σε αυτά τα επίπεδα που έχει φτάσει, καταρχήν έχει και την εμπειρία για να το κάνει. Το ζήτημα αυτό είναι καθαρά νομικό. Δηλαδή, υπήρχε αφενός ένα θέμα αντισυνταγματικότητας και αφετέρου υπάρχει το θέμα αναδρομικότητας της ισχύς της απόφασης. Αυτό το δικαστήριο είχε να αποφασίσει πως μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ μια απόφαση που άλλαξε τον Ιούνιο. Όταν ο ΟΦΗ αποχώρησε από το πρωτάθλημα, η ΠΑΕ ΟΦΗ τιμωρήθηκε με αφαίρεση έξι βαθμών και θα ίσχυε στο πρωτάθλημα της Football League. Στην συνέχεια, η ΠΑΕ αποφάσισε να μην συμμετάσχει και το ερασιτεχνικό σωματείο αποφάσισε να συμμετάσχει στην Γ Εθνική. Κατά συνέπεια είναι δύο διαφορετικά νομικά πρόσωπα. Αν στις 23 Απριλίου η ποινή είχε προστεθεί στον ΚΑΠ, τότε ο ΟΦΗ θα είχε πρόβλημα. Όμως το θέμα έγκειται ότι προστέθηκε στις 30 Ιουνίου. Επαναλαμβάνω αν υπήρχε στις 23 Απριλίου τότε η ΕΠΟ θα είχε σοβαρό νομικό έρεισμα. Δεν μπορεί ένας πολίτης να έχει τελέσει μια πράξη και να έρθει η Βουλή να πει ότι τιμωρείται κάποιος άλλος. Αυτό αντίκειται σε θεμελιώδη δικαιώματα του συντάγματος. Για να γίνει η μεταφορά της ποινής, έπρεπε να υπάρχει στον ΚΑΠ από τις 23 Απριλίου και όχι να προστεθεί στις 30 Ιουνίου. Στο δικόγραφο μας και με την γνωμοδότηση του κυρίου Χρυσόγονου προσβάλουμε κάθε πράξη με την οποία αφαιρούνται βαθμοί και αντίκειται στους θεμελιώδεις νόμους του συντάγματος. Το βασικό ζητούμενο είναι ότι κατά τον χρόνο που τιμωρηθηκε η ΠΑΕ ΟΦΗ, δεν υπήρχε η συγκεκριμένη διάταξη. Δεν μπορεί να τιμωρηθεί κάποιος με αναδρομική διάταξη”.

Για την θέση της ΕΠΟ: “Ο συνάδελφος της ΕΠΟ ήταν αρκετά ευπρεπής, ανέπτυξε τα επιχειρήματα του που ήταν αρκετά φτωχά τόσο απέναντι σε αυτά του ΟΦΗ, όσο και σε αυτά της Νίκης Βόλου. Ενώ ήταν όλα έτοιμα για να εκδοθεί η απόφαση, ζήτησε να συγγράψει ένα υπόμνημα προκειμένου να το καταθέσει. Είναι πολύ απλό ζήτημα για δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Έτσι είναι και έτσι φάνηκε. Πάντα είμαστε συγκρατημένοι για την απόφαση αλλά έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους τακτικούς δικαστές”.

Για το που στάθηκε νομικά ο ΟΦΗ: “Αναπτύξαμε τα επιχειρήματα ότι επιβλήθηκε μια ποινή δίχως να ζητηθεί η παρουσία του κατηγορούμενου. Αναπτύχθηκε το θέμα της αυτοτέλειας του νομικού προσώπου. Δηλαδή, για να το πω απλά ότι πεθαίνει ο πατέρας και η ποινή μεταφέρεται στον γιο. Δεν επιτρέπεται να έχει αναδρομική δύναμη μια απόφαση που αλλού παραπέμπει και αλλού επιβάλλεται. Όλα αυτά τα αναπτύξαμε τόσο ο ΟΦΗ, όσο και η Νίκη Βόλου. Αυτή η διάταξη κουρελιάστηκε με βάση τα στοιχεία. Θεωρώ ότι κάναμε το καθήκον μας και έχουμε εμπιστοσύνη για το καλύτερο. Πάντα είμαστε συγκρατημένοι αλλά αισιοδοξούμε”.

Για την θέση των Τακτικών Δικαστών: “Το θέμα είναι για εμένα να εκδοθεί απόφαση ήδη. Απλά η ΕΠΟ ήθελε να κάνει ένα συμπληρωματικό υπόμνημα για να πει κάποια πράγματα. Το θέμα είναι ότι οι Τακτικοί Δικαστές ρώτησαν την ΕΠΟ για το αν υπάρχει διάταξη για την μεταφορά της ποινής. Με την πείρα που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα με μεγάλη ευαισθησία”.

Για το πως η ΕΠΟ προχώρησε σε αυτήν την απόφαση και το αυτοδιοίκητο: “Αυτοί οι κανονισμοί πρέπει να ελέγχονται από το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Δεν γίνεται να μην εκφράζεται η συνταγματικότητα των νόμων. Ναι, πρέπει να υπάρχει αυτοδιοίκητο γιατί προστατεύεται από το Σύνταγμα όμως υπάρχουν και όρια. Οι διατάξεις που περνούν πρέπει να έχουν έναν έλεγχο. Δημιουργούνται αδικίες και παίρνονται παράλογες αποφάσεις. Αυτή η ιστορία έχει στοιχήσει αρκετά στον ΟΦΗ. Θυμάμαι ότι είχα επισκεφτεί το ξενοδοχείο πριν το παιχνίδι με τον Εθνικό και είχα μιλήσει με τον κύριο Βλαστό και του είχα ζητήσει να μην το πει στους ποδοσφαιριστές. Αυτή η υπόθεση λειτουργεί σαν μια θηλιά στον λαιμό. Βλέπουμε ότι ο ΟΦΗ έχει μια εχθρική αντιμετώπιση με κακές διαιτησίες. Πρέπει να μάθουν να σέβονται ομάδες όπως ο ΟΦΗ και ο Άρης. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ομάδες – καφενεία με ελάχιστους φιλάθλους. Πρέπει να προστατεύσουμε το σωματείο μας”.

Για την διαδικασία της εκκαθάρισης: “Η ομάδα των επιχειρηματιών κάνει μεγάλο αγώνα. Δεν πρέπει να τους λιθοβολούμε αυτούς τους ανθρώπους, έχουν γίνει λάθη και όλοι κάνουν λάθη. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με τους εκκαθαριστές. Έχει οριστεί ένα μεγάλο λογιστικό γραφείο και υπάρχει μια στενή επαφή με τον κύριο Δημητρέλο που είχε αναλάβει την διαδικασία της εκκαθάρισης της ΑΕΚ. Δεν έχουμε χάσει καμία ημερομηνία και έχουν οριστεί εκκαθαριστές. Θα σας πω και ένα περιστατικό. Στην ΑΕΚ δεν είχε βρεθεί δεύτερος εκκαθαριστής ενώ ο ΟΦΗ τους έχει βρει και τους δύο, όπως ορίζει ο νόμος. Αυτήν την στιγμή ο κύριος Μελισσανίδης βρίσκεται στα δικαστήρια γιατί δεν ακολούθησε το νόμο. Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να βρει δεύτερο και αυτό το γεγονός μπορώ να σας το μεταφέρω μετά την συνάντηση που είχα με τον κύριο Δημητρέλο”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook