ΟΦΗ πάσης Ελλάδας και Ευρώπης!

Σε μια δίωρη συνέντευξη τύπου, αναλύθηκε το πλάνο και το οργανόγραμμα της ακαδημίας της ΠΑΕ και πλέον είναι ολοφάνερο πως ο ΟΦΗ λειτουργεί σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς.

Γιάννης Σαμαράς, Νίκος Νιόπλιας, Μανώλης Πατεμτζής και Σάββας Κωφίδης ανέλυσαν το νέο και σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών της ΠΑΕ που πλέον από φέτος ξεκινούν από την Κ13 μέχρι και την Κ19 του ΟΦΗ. Ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου της ΠΑΕ Γιάννης Σαμαράς έδωσε τον τόνο για τα εντελώς διαφορετικά πρότυπα κάτω από τα οποία θα λειτουργούν τα τμήματα υποδομής.

Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, σκοπός είναι να “έχουμε παιδιά που θα είναι 18 και 19 χρονών και θα είναι έτοιμα για να παίξουν στην πρώτη ομάδα.

Σάββας Κωφίδης: Η απίστευτη ανάλυση του Σάββα Κωφίδη: “Οι παίκτες του ΟΦΗ ακολουθούν τις αξίες της ζωής”

Αναλυτικά όσα είπαν:

Για τις εγκαταστάσε

Γιάννης Σαμαράς: “Να έρχονται στον ΟΦΗ τα καλύτερα παιδιά από την Ελλάδα και σκάουτινγκ στο εξωτερικό”

ις: “Έχουμε 3,5 γιατί είμαστε σε φάση που φτιάχνονται τα γήπεδα. Σαν ώρες είμαστε καλά, θα ζητήσουμε από την διοίκηση να μας φτιάξει καμιά 10αρια γήπεδα. Τρέχουμε σε χώρους όπως είναι τα Καλέσα και η Τύλισος, πέρυσι ήμασταν στις Δαφνές. Οι εγκαταστάσεις είναι ένα θέμα, πρέπει να πω ότι είμαστε καλά γιατί στην Αθήνα είχαμε ένα γήπεδο. Καταλαβαίνετε πως χρησιμοποιούνταν ένα γήπεδο για 12 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Παντού υπάρχει αυτό το πρόβλημα και εδώ είναι μικρότερο το πρόβλημα. Εδώ νιώθουμε ότι έχουμε περισσότερα γήπεδα. Είναι μέσα στο πρόγραμμα μας να γίνουν πράγματα και θα γίνουν”.

Νίκος Νιόπλιας: “Έχουν τελειώσει τα “έχω γνωστό και φίλο, θα έρθει στον ΟΦΗ”

Για το αν υπάρχει συνολική φιλοσοφία: “Το μοντέλο προπόνησης των παιδιών είναι πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Παλιότερα υπήρχαν διαφορετικές σχολές, τώρα είναι ένα μοντέλο προπόνησης. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στο τακτικό κομμάτι της πρώτης ομάδας που ακολουθούν οι ομάδες της Ευρώπης και να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση του παιδιού και να είναι ακριβής από τα τμήματα υποδομής μέχρι την πρώτη ομάδα. Όταν τελείωσε η περσινή σεζόν, αυτός ήταν ο στόχος μας: Να φέρουμε Έλληνες αθλητές και να μην πάμε σε ξένους. Στην Σούπερ Λιγκ 1 βλέπουμε τις ενδεκάδες ότι παίζουν μόνο 1-2 Έλληνες και καταλαβαίνετε ότι γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η δουλειά μας που θέλουμε να φέρουμε Έλληνες ποδοσφαιριστές. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Βλέπετε και στο πρωτάθλημα πως είμαστε από τις ελάχιστες ομάδες που χρησιμοποιούν τόσους πολλούς Έλληνες. Υπάρχει ένα μοντέλο και ένας μπούσουλας. Το στυλ προπόνησης είναι συγκεκριμένο και ενιαίο”. Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Νίκος Νιόπλιας που είπε: “Έχουμε να δούμε τόσα χρόνια διεθνείς παίκτες. Κάποια στιγμή, αφού επιλέγονται παιδιά με βάση τα δικά μας κριτήρια, να φτάσουμε εκεί. Και πιστεύω πως με τον τρόπο που δουλεύουμε, θα έρθει και αυτή η στιγμή”.

Μανώλης Πατεμτζής: “Το καλοκαίρι ήρθαν στον ΟΦΗ 60 παιδιά μέσω σκάουτινγκ”

Για την εκπαίδευση των γονιών: “Θα υπάρχουν μίτινγκ με τους γονείς για το πως πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους. Θα προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται, για να βοηθήσουν το παιδί τους. Για εμένα είναι εύκολο από την στιγμή που υπάρχει πρόγραμμα. Το έχω δει και στην πράξη να λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Όταν δημιουργείς ένα σταθερό περιβάλλον, βοηθάς και τους γονείς για να μάθουν. Μετά, τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη αυτογνωσία και δεν χρειάζονται και τους γονείς ώστε τα παιδιά να σκέφτονται από μόνα τους και όχι να κατευθύνονται. Αυτό έχει να κάνει με την δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος εκμάθησης. Το κάνω πάρα πολλά χρόνια, εκπαιδεύτηκα πάνω σε αυτό και εκπαιδευόμαστε συνεχώς. Δεν γίνεται να έχουμε εμείς μια συμπεριφορά πολύ υψηλού επιπέδου και οι γονείς να πράττουν αλλιώς. Πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια, δεν γίνεται να λέμε “α, έτσι είμαστε στην Ελλάδα”. Είναι δύσκολη η αλλαγή νοοτροπίας όμως για εμένα όλα είναι θέμα εκπαίδευσης και πάντα με επίκεντρο το παιδί. Έχω δει πολλά πράγματα, ακόμα και σήμερα μιλάω με παίκτες και με γονείς πως ήταν πολύ σημαντικό να παίρνουν τα παιδιά μια κατεύθυνση”.

Για την δημιουργία της Κ19: “Για να μάθει κάποιος το πρόγραμμα μας, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σε μικρότερη ηλικία. Η φιλοσοφία μας είναι να πάνε τα παιδιά από την Κ13 μέχρι την Κ19 και να μάθουν όλο το πρόγραμμα. Οποιοσδήποτε μπαίνει στο δικό μας πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι κάτι πολύ καλό για την ομάδα. Δεν θα πάρουμε ένα παιδί για να παίξει απλά για έναν χρόνο”.

Για τις ακαδημίες του Ερασιτέχνη ΟΦΗ: “Η ΠΑΕ ΟΦΗ έπρεπε να έχει ένα ενιαίο πρόγραμμα. Εδώ δεν υπήρχε καθόλου επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι ένα μπάτζετ που το βγάζουμε μέσα από την ΠΑΕ και πρέπει να λειτουργούν επαγγελματικά. Μακάρι να υπήρχε ένα ενιαίο πρόγραμμα, προς το παρόν δεν μας έχει ζητηθεί τίποτα για προπονήσεις στο ΒΑΚ. Ήδη η γυναικεία ομάδα θα προπονείται στο Βαρδινογιάννειο. Προς το παρόν δεν μας έχει ζητηθεί τίποτα για τις ακαδημίες του Ερασιτέχνη”

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook