Ξεκινά η καταστροφή των χημικών της Συρίας

Άρχισε η διαδικασία καταστροφής των χημικών της Συρίας σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης

Άρχισε η διαδικασία καταστροφής των χημικών της Συρίας σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης

Άρχισε από χθες το πρωί, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας η διαδικασία μεταφοράς των χημικών όπλων της Συρίας από το εμπορικό πλοίο Ark Futura στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray.

Τα πρώτα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρθηκαν περιέχουν είκοσι τόνους υπερίτη. Συνολικά θα πραγματοποιηθεί μεταφορά 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων υπό την επιτήρηση των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).

Η συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 20 ώρες και οι ουσίες πρόκειται να εξουδετερωθούν στο πλοίο Cape Ray, σε διεθνή χωρικά ύδατα, με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Τα απόβλητα θα μεταφερθούν στο Τέξας των ΗΠΑ και σε ειδικά κέντρα επεξεργασίας και καταστροφής στην Ευρώπη.

Από τη μεριά τους, οι αμερικανικές αρχές διαβεβαιώνουν, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, δεν πρόκειται να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες ουσίες.

katastrofi-chimikon-sirias-stin-kriti

Εντός των επομένων ωρών αναμένεται να γίνει και η τελική φάση της διαδικασίας στα ύδατα δυτικά της Κρήτης, την ίδια στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν ότι καΐκια και ταχύπλοα από Κρήτη ξεκινούν με σκοπό την παρεμπόδιση της διαδικασίας… Έντονη και η δυσαρέσκεια στην κοινή γνώμη της Κρήτης… δυσαρέσκεια βέβαια που αγγίζει ίσως και να ξεπερνά και τα όρια της οργής!!!

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook