Συναγερμός για το δάγκειο πυρετό

Τεράστια έξαρση στα κρούσματα δάγκειου πυρετού, μόλις τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η χώρα κατέγραψε αριθμό ρεκόρ εισαγόμενων κρουσμάτων (κοντά στα 1700) από την αρχή του έτους και αυτό προκαλεί ανησυχία.

«Από την 1η Ιανουαρίου, 1.679 κρούσματα δάγγειου πυρετού έχουν εισαχθεί στη μητροπολιτική Γαλλία, έναντι 131 την ίδια περίοδο το 2023» ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής υγείας, Γκρέγκορι Έμερι, διευκρινίζοντας ότι τα κρούσματα αυτά αντιστοιχούν σε άτομα που ταξίδεψαν σε περιοχές του κόσμου, όπως οι Γαλλικές Αντίλλες, όπου ο ιός μεταδίδεται από κουνούπια του είδους Aedes albopictus.

«Είναι μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει στις Αντίλλες και, ευρύτερα, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου ο δάγκειος πυρετός κυκλοφορεί από την αρχή του έτους σε πρωτοφανή επίπεδα», δήλωσε η επικεφαλής της Sante Publique France (ο γαλλικός εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας) Καρολίν Σεμέιγ.

Ακόμη και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Γαλλία έσπασε το ρεκόρ εισαγόμενων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στη μητροπολιτική περιοχή (2.019) εξαιτίας και μιας μεγαλύτερης εισροής ανθρώπων στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, η πλειονότητα αυτών των κρουσμάτων προέρχεται από τη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα, όπου παρατηρείται μια συνεχιζόμενη «επιδημία».
Επιπλέον, η Γαλλική Γουιάνα έχει αναφέρει 7.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα δάγκειου πυρετού από τις αρχές του 2024.

Οι υγειονομικές αρχές κάλεσαν τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να κάνουν τις σωστές ενέργειες για να περιοριστεί ο πολλαπλασιασμός του κουνουπιού τίγρης. Μια από αυτές για παράδειγμα, είναι η εξάλειψη του λιμνάζοντος νερού και η αποφυγή τσιμπήματος. Με 3,5 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι στιγμής εφέτος, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική πιθανότατα θα βιώσουν τη χειρότερη εποχή του δάγκειου πυρετού, που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) στα τέλη Μαρτίου.

Οι ειδικοί κατηγορούν την κλιματική αλλαγή για την ικανότητα των κουνουπιών να προσαρμόζονται εύκολα σε ψυχρότερα κλίματα και οι αρχές ανακήρυξαν πρόσφατα τη Νορμανδία στα βορειοδυτικά, ως την τελευταία εναπομείνασα απαλλαγμένη από κουνούπια περιοχή στη Γαλλία.

Ο δάγκειος πυρετός, γνωστός και ως πυρετός των οστών, είναι μια ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από τα κουνούπια στους ανθρώπους. Είναι πιο συνηθισμένο σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από δάγκειο πυρετό δεν έχουν συμπτώματα. Οσοι έχουν, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, ναυτία και εξάνθημα.

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook