«Ο αθλητισμός καλλιεργεί την κοινωνική συμπεριφορά»

Σε μια εποχή όπου (και) η νεανική παραβατικότητα «χτυπάει» κόκκινο όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα και να λειτουργήσει ως αντίδοτο οδηγώντας στο σωστό δρόμο νέους και νέες και συνεισφέροντας στην καλλιέργεια της κοινωνικής τους συμπεριφοράς πάντα με τη βοήθεια της οικογένειας και στη εκπαίδευσης στο σχολείο.

Η νεανική παραβατικότητα είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει οξυνθεί και συνεχίζει να οξύνεται τα τελευταία χρόνια, με ανησυχητικές προεκτάσεις.

Πέραν από την έντονη παρουσία της στις σχολικές μονάδες, δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την ευρύτερη κοινωνία αφού έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Τα τελευταία χρόνια έντονα και ανησυχητικά φαινόμενα εντός και εκτός των σχολικών μονάδων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν προβληματίσει έντονα την κοινωνία. Βανδαλισμοί, ναρκωτικά, βία, εκφοβιστικές συμπεριφορές και όχι μόνο, έχουν γίνει δυστυχώς καθημερινά φαινόμενα.

Με αφορμή όλα αυτά, φιλοξενήθηκε στην Κινέτα μια συνάντηση με μαθητές και μαθήτριες της ευρύτερης περιοχής σε μια διαδραστική συζήτηση όπου την παράσταση έκλεψε ο Νίκος Καρούλιας.

Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας, στην ομιλία του με θέμα «Καλλιέργεια κοινωνικής συμπεριφοράς νέων και εφήβων μέσα από τον αθλητισμό» υπενθύμισε πόσο σημαντικό είναι οι γονείς σε μια δύσκολη εποχή να ωθούν τα παιδιά τους στον υγιή αθλητισμό (και όχι απαραίτητα στον πρωταθλητισμό) ο οποίος μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο εφόδιο στη ζωή του – μαζί με τη μόρφωση- οδηγώντας τους μακριά από παραβατικές συμπεριφορές.

Ο Νίκος Καρούλιας υπενθύμισε πως ακόμα και νέα παιδιά μέσα από τον αθλητισμό κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να δρουν ομαδικά, έχουν αρχές, σεβασμό και πειθαρχία.

Επισήμανε δε πόσο κομβικός είναι και ο ρόλος των γωνιών (ιδιαίτερα των μπαμπάδων…) που βρίσκονται στην εξέδρα και το πως θα πρέπει να στηρίζουν το παιδί τους και όχι να δρουν ως οπαδοί εναντίον των αντιπάλων, των διαιτητών, ή του προπονητή θεωρώντας ότι αδικεί το δικό τους παιδί !

Όπως είναι φυσικό η παρουσία του πρώην διεθνή αμυντικού δεν θα μπορούσε να μην τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών για τη πορεία – τότε – του Παναθηναϊκού μέχρι τους «4» του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985 και τον περίφημο ημιτελικό στο Ανφιλντ με τη Λίβερπουλ, όπου εκεί τελείωσαν τα όνειρα των Πρασίνων μετά το βαρύ 4-0 ενόψει του επαναληπτικού στην Αθήνα.

«Ένα γήπεδο μύθος όπου νιώθεις δέος από τα αποδυτήρια ακόμα που κατεβαίνοντας αρχικά και μετά ανεβαίνοντας τα σκαλιά προς το γήπεδο έχει την επιγραφή «This is Anfield» με τους παίκτες της Λίβερπουλ να χτυπάνε με το χέρι την πινακίδα αυτή πριν μπουν στον αγωνιστικό χώρο» περιέγραψε ο Νίκος Καρούλιας την αξέχαστη εμπειρία του όπως και των συμπαικτών του τραβώντας το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των νεαρών μαθητών.

Η εκδήλωση που τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών αγοριών και κοριτσιών από την ευρύτερη περιοχή διοργανώθηκε από την κοινότητα Κινέτας, υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγαρέων και της αντιδημαρχείας Παιδείας και Πολιτισμού και συγκέντρωσε την παρουσία πολλών αγοριών και κοριτσιών από τα γυμνάσια και λύκεια Μεγάρων, Αγίων Θεοδώρων, Λουτρακίου και Κορίνθου. Σε μια βιωματική εκδήλωση με θέμα «Αίτια παραβατικής συμπεριφοράς νέων», όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά.

Τους καλεσμένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης ενώ πέραν του Νίκου Καρούλια, συμμετείχαν ο ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής Αλέξανδρος Διαμαντής με θέμα «Η παραβατική συμπεριφορά στο μικροσκόπιο» και «Αίτια και παράγοντες διαιώνισης της παραβατικότητας στους νέους και τους ενήλικες».

Ο σύμβουλος εκπαίδευσης Ελευθέριος Χονδρογιάννης με θέμα «Συμβουλευτική και διαπραγματεύσεις στην εφηβεία» ενώ την εκδήλωση συντόνισε η κοινωνική λειτουργός Σωτηρία Λαϊνά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι νέοι και νέες τόνισαν πόσο σημαντικό είναι να ενταθεί – σε συχνότητα – η παρουσία ψυχολόγου στο σχολείο κάτι που ενδεχομένως θα τους βοηθήσει να καταγγέλλουν πιο εύκολα περιστατικά bulling που συμβαίνουν στους χώρους του σχολείου.

Πηγή: In.gr

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook