Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές από τον αθλητισμό (pics)

Στις 9 Ιουνίου διεξάγονται οι Ευρωεκλογές και οι Έλληνες ψηφίζουν τους 21 εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συνολικά 369 υποψηφίους κατεβάζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ξεπερνά τους 500.

Ψάξαμε όλες τις παρατάξεις και σας παρουσιάζουμε τους ανθρώπους από τον αθλητικό χώρο που ζητούν την ψήφο των Ελλήνων.

Από τον Πύρρο Δήμα και τη Βούλα Πατουλίδου, μέχρι τη Σοφία Μπεκατώρου, τον Νίκο Παππά, τον Θοδωρή Ζαγοράκη και το Νίκο Παπαδόπουλο, ο αθλητισμός έχει πολλούς υποψήφιους, είτε αθλητές, είτε παράγοντες, που στις εκλογές της 9ης Ιουνίου ζητούν τον ένα από τους 4 σταυρούς.

Νέα Δημοκρατία
Ο κορυφαίος Ελληνας αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Πύρρος Δήμας με τρία χρυσά κι ένα χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο στην άρση βαρών, κατέρχεται στις εκλογές ως υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πύρρος που έχει εκλεγεί βουλευτής στο παρελθόν είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής για πρώτη φορά.

Ολυμπιονίκης και μάλιστα χρυσή η Βούλα Πατουλίδου, έκανε τη μεγάλη έκπληξη το 1992 στη Βαρκελώνη, στα 100 εμπόδια και τώρα διεκδικεί και αυτή την είσοδο της στην Ευρωβουλή, μετά από μακρά και επιτυχημένη θητεία ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Η πρώην βουλευτής Νόνη Δούνια υπήρξε αθλήτρια της κολύμβησης, με την ομάδα του Εθνικού Πειραιά, αλλά και στην υδατοσφαίριση, με την ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Καστέλλας, τώρα κατέρχεται υποψήφιος στην Ευρωβουλή.

Η Βανέσα Αρχοντίδου έφτασε την άνοιξη του 2019 – με την πρώτη ελληνική γυναικεία ομάδα – στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ. Το 2004 έγινε μέλος του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου (Α.Ο.Σ) και με στόχο την επίτευξη του διεθνούς project “7 SUMMITS” έχει ταξιδέψει στις 7 ηπείρους και έχει καταφέρει να ανέβει στις υψηλότερες κορυφές τους.

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει το όνομα της Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά το 2004 στην Αθήνα και το χαλκινο με τις Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη στους Ολυμπιακούς του 2008 στο Πεκίνο, ενώ έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου.

Επίσης ο πρώην διεθνή παίκτης μπάσκετ Νίκος Παππάς που είχε αγωνιστεί για αρκετά χρόνια στον Παναθηναϊκό, είναι και αυτός υποψήφιος. Ξεκίνησε το μπάσκετ στα 13 του από το Σύλλα Αιδηψού, μεταπήδησε στον Πανελλήνιο, συνέχισε στη Μπιλμπάο, τον Κολοσσό, τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό ενώ φόρεσε και τη φανέλα της ΑΕΚ.

Η Ευρωβουλευτής Ελενα Κουντουρά που είναι και πάλι υποψήφια, υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου, πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και στα 100μ. με εμπόδια.

Σχέση με τον αθλητισμό έχει και η Μαρία Καλουδιώτη, που ασχολείται με το βόλεϊ, ήταν Πρόεδρος του σωματείου ΑΘΛ.Ε.Σ.Η και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.

Υποψήφια είναι και η σύζυγος του αείμνηστου Ολυμπιονίκη του τάεκβοντο Αλέξανδρου Νικολαϊδη, Δώρα Τσαμπάζη.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
Ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Euro 2004, Θοδωρής Ζαγοράκης, μετά τη Νέα Δημοκρατία, είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε 120 φορές διεθνής με την Εθνικής Ελλάδας και MVP του EURO 2004. Το 2007 έγινε πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και για ένα διάστημα Πρόεδρος της ΕΠΟ. Εχει αγωνιστεί στην Καβάλα, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τη Λέστερ και τη Μπολόνια.

Με το ΠΑΣΟΚ υποψήφια είναι η Αννα Βερούλη, πρωταθλήτρια του ακοντισμού, Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1982 στην Αθήνα και χάλκινη Πρωταθλήτρια κόσμου το 1983 στο Ελσίνκι. Μεταξύ άλλων ήταν και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» (ΟΑΚΑ) 2000–2004.

Αθλητικός παράγοντας είναι ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουνάκης καθώς διετέλεσε Πρόεδρος της ομάδας βόλεϊ Ροδίων Άθλησης (2014 – 2016), καθώς και μέλος στο Δ.Σ. της ΚΑΕ ΚΟΛΟΣΣΟΣ και εκπρόσωπος στον ΕΣΑΚΕ (2014 – 2019).

Ο γιατρός Νίκος Ξυλούρης είναι μέλος της Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Συνομοσπονδίας και δραστηριοποιείται από το 2011 στον αθλητικό χώρο, διατηρώντας συνεργασία με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας. Από 2016 έως το 2018 συμμετείχε στο ιατρικό προσωπικό της ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ και το διάστημα 2019–2022 ήταν υπεύθυνος ιατρός αγώνων της “Super League”. Το 2022–2023 υπήρξε επικεφαλής ιατρός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αρη.

Επίσης στο ΠΑΣΟΚ ο Κωνσταντίνος Χουλιάρας είναι από το 2017 είναι Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Δυτικές Ακαδημίες Καλαθοσφαίρισης και από το 2021 μέλος της Επιτροπής Καλαθοσφαιρικών Εγκαταστάσεων της ΕΣΚΑ.

ΚΚΕ
Τον αθλητισμό στο ευρωψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος εκπροσωπεί ο Νίκος Παπαδόπουλος, τερματοφύλακας από το 2018 στον Αστέρα Τρίπολης, ενώ έχει φορέσει και τη φανέλα του Ολυμπιακού, τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, του Πανιωνίου, του Ατρομήτου και της Λαμίας.

Ελληνική Λύση
Yποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελληνική Λύση είναι ο αθλητικός δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης, Νίκος Πετρουλάκης.

ΝΙΚΗ
Αθλητικό χρώμα και στη ΝΙΚΗ με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του παρκούρ Δημήτρη Κυρσανίδη να είναι υποψήφιος.


Νέα Αριστερά

Με τη Νέα Αριστερά υποψήφια είναι η Κατερίνα Σαράντη, Πρωταθλήτρια Παρατριάθλου από τη Ρόδο με πολλές διακρίσεις σε αγώνες του εξωτερικού.

Πλεύση Ελευθερίας
Και το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει υποψηφιότητες από τον αθλητικό χώρο. Ο πρώην πρωταθλητής των δρόμων αντοχής Σπήλιος Ζαχαρόπουλος έχει αναδειχθεί πολλές φορές Πρωταθλητής Ελλάδας, ενώ το 1972 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 1500 μέτρα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Γκρενόμπλ. Διετέλεσε και επιτυχημένος προπονητής στίβου αλλά και παράγοντας.

Επίσης υποψήφια είναι η πρωταθλήτρια της κωπηλασίας Αννέτα Κυρίδου, που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και το 2020 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών στην Πολωνία.

ΜΕΡΑ25
Με το ΜΕΡΑ25 υποψήφιος είναι ο Γιάννης Ζερδέλης, Πρόεδρος του Λεσβιακού Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας με συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες.

Επίσης υποψήφιος είναι ο μπασκετμπολίστας Άκης Καλλινικίδης, που σε ηλικία 46 φόρεσε φέτος τη φανέλα της Μεγαρίδας στην Elite League, στην 29η σεζόν στην καριέρα του, αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα. Η πορεία του στο μπάσκετ ξεκίνησε τη δεκαετία του 90 από τον Πανελλήνιο και συνεχίστηκε στον Τυφώνα, στο Αιγάλεω, στην ΑΕΚ, στο Ρέθυμνο, στον Αρκαδικό, στον Χολαργό, στον Οίακα Ναυπλίου και στην Νεανική Εστία Μεγαρίδας.

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook