Πέρασαν 10 χρόνια από την κούπα με την σφραγίδα του Γκαλέτι! (video)

Ένα πολύ ωραίο θέμα που αφορά στον πρώην παίκτη του ΟΦΗ, Λουτσιάνο Γκαλέτι, φιλοξενεί το sport24.gr με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από τον τελικό Κυπέλλου Ισπανίας του 2004 και τη μεγάλη νίκη της Σαραγόσα επί της Ρεάλ Μαδρίτης που φέρει την σφραγίδα του. Δείτε αναλυτικά: “Πριν 10 χρόνια (17/3/2004) η Σαραγόσα κέρδισε στον τελικό […]

Ένα πολύ ωραίο θέμα που αφορά στον πρώην παίκτη του ΟΦΗ, Λουτσιάνο Γκαλέτι, φιλοξενεί το sport24.gr με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από τον τελικό Κυπέλλου Ισπανίας του 2004 και τη μεγάλη νίκη της Σαραγόσα επί της Ρεάλ Μαδρίτης που φέρει την σφραγίδα του.

  • Δείτε αναλυτικά:

“Πριν 10 χρόνια (17/3/2004) η Σαραγόσα κέρδισε στον τελικό του Copa del Rey τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης.

Η 17η Μαρτίου του 2004 είναι μια ημερομηνία σταθμός στην ιστορία του σύγχρονου ισπανικού ποδοσφαίρου. Εκείνο το βράδυ η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπισε τη Σαραγόσα στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας και ηττήθηκε 3-2 στην παράταση.

Οι δυο αντίπαλοι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης για να διεκδικήσουν το Copa del Rey. Η Ρεάλ, με προπονητή τότε τον Κάρλος Κεϊρός, φιλοδοξούσε να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της περιόδου που είχε διαφημιστεί ως «η σεζόν του τρεμπλ» (πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ). Ήταν τόση η σιγουριά των «μερένγκες» για την επικράτηση επί της Σαραγόσα που ταξίδεψαν στην Καταλονία το προηγούμενο βράδυ του αγώνα, χωρίς φυσικά να ενδιαφερθούν να προπονηθούν στο γήπεδο του τελικού.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο τα πράγματα εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά. Ο Βίκτορ Μουνιόθ, τεχνικός των «μάνιος», συγκέντρωσε τους παίκτες του στην Περαλάδα, ένα χωριό πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία και προετοίμασε προσεκτικά το ματς. Στα διπλά που γίνονταν, οι «βασικοί» ήταν πάντοτε δέκα σε αντίθεση με τους αναπληρωματικούς που ήταν έντεκα.

Το βράδυ της 17ης Μαρτίου, στο Ολυμπιακό Στάδιο «Lluís Companys» της Βαρκελώνης, μπροστά σε 55.000 θεατές, παρατάχθηκαν οι δυο διεκδικήτριες του Copa del Rey με τις εξής συνθέσεις:

Σαραγόσα (Βίκτορ Μουνιόθ): Λάινεθ, Κουαρτέρο, Άλβαρο, Μιλίτο, Τολέδο, Μοβίγια, Πόνθιο (69’ Χενερέλο), Κάνι, Σάβιο (96’ Χουανέλε), Ντάνι (61’ Γκαλέτι) και Βίγια.

Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλος Κεϊρός): Θέσαρ, Σαλγάδο, Ελγκέρα, Ραούλ Μπράβο, Ρομπέρτο Κάρλος, Μπέκαμ, Γκούτι, Φίγκο, Ζιντάν, Σολάρι (83’ Πορτίγιο) και Ραούλ.

Μετά την αποβολή του Γκούτι στην παράταση, δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των παικτών των δυο ομάδων και ο Ραούλ Μπράβο κινήθηκε προς τον Γκαλέτι με άγριες διαθέσεις. Το αποτέλεσμα στην επόμενη φωτογραφία!

Το παιχνίδι ξεκίνησε με το μεγάλο φαβορί, τη Ρεάλ, να παίρνει προβάδισμα στο 23’ με τον Μπέκαμ, ύστερα από εκπληκτική απευθείας εκτέλεση φάουλ. Μόλις 6 λεπτά αργότερα, στο 29’, ο Σάβιο σέντραρε από αριστερά, ο Ντάνι Γκαρθία Λάρα την στόπαρε και με σουτ μέσα από την περιοχή ισοφάρισε 1-1. Λίγο πριν τελειώσει το ημίχρονο, η Σαραγόσα κέρδισε πέναλτι ύστερα από ανατροπή του Βίγια από τον Γκούτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο ίδιος ο Βίγια, πλάσαρε εύστοχα και έγραψε στο 44’ το 2-1.

Στην επανάληψη η Ρεάλ μπήκε αποφασισμένη να ανατρέψει την σε βάρος της κατάσταση και στο 49’ ήταν η σειρά του Ρομπέρτο Κάρλος να «πυροβολήσει» την εστία του Λάινεθ. Ο Βραζιλιάνος εξαπέλυσε έναν τρομερό κεραυνό φέρνοντας και πάλι το σκορ στα ίσια. Στο 61’ ο Μουνιόθ απέσυρε τον κουρασμένο Ντάνι και έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Γκαλέτι. Μόλις 5 λεπτά αργότερα η Σαραγόσα έμεινε με 10 παίκτες ύστερα από την αποβολή του Κάνι και η Ρεάλ αύξησε την πίεση χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το 90λεπτο βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες και ακολούθησε η παράταση, στο 5ο λεπτό της οποίας αποβλήθηκε ο Γκούτι με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Όλα έδειχναν ότι οι διαφορές θα ξεκαθάριζαν στα πέναλτι, όταν τελείως ξαφνικά και ενώ το ρολόι του σταδίου σημάδευε το 112’, ο Μοβίγια έστρωσε στον Γκαλέτι έξω από την περιοχή. Ο Αργεντίνος έπιασε ένα άπιαστο δεξί σουτ, η μπάλα πήρε απίστευτα φάλτσα, έσκασε μπροστά στον Θέσαρ, τον ξεγέλασε και κατέληξε στα δίχτυα της Ρεάλ γράφοντας το τελικό 3-2 και δίνοντας το έκτο Κύπελλο Ισπανίας στην ομάδα της Αραγονίας. Οι στιγμές που ακολούθησαν το σφύριγμα της λήξης από τον Καρμόνα Μέντεθ δύσκολα περιγράφονται.

Ο Γκαλέτι έζησε μοναδικές στιγμές αποθέωσης από τους συμπαίκτες του και τον κόσμο της Σαραγόσα, φόρεσε περούκα στην απονομή και σήκωσε την κούπα στον ουρανό της Βαρκελώνης πανηγυρίζοντας σα μικρό παιδί. Ήταν τέτοια η ένταση, ώστε όταν γύρισε η αποστολή στο ξενοδοχείο, ζήτησε και πήρε άδεια από τον Μουνιόθ να βγει έξω και να κάνει μια βόλτα για να ηρεμήσει.

Λίγο αργότερα κατέληξε σε ένα fast-food που διανυκτέρευε και μπαίνοντας μέσα, αντίκρισε όλους τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το ρεπορτάζ της Σαραγόσα να τρώνε. Επακολούθησε πανδαιμόνιο με τους εκπροσώπους του Τύπου να τον σηκώνουν στα χέρια, τραγουδώντας συνθήματα και φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του!Εκεί τελείωσε το όνειρο του «τρεμπλ» για τους «μερένγκες» και σήμανε η αρχή του τέλους για τους «γκαλάκτικος».

Μετά την απώλεια του Κυπέλλου, η Ρεάλ αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μονακό του Φερνάντο Μοριέντες και ολοκλήρωσε την καταστροφική της σεζόν χάνοντας και το πρωτάθλημα από την Βαλένθια, αφού πρώτα έχασε τη σημαντική διαφορά που είχε από τις «νυχτερίδες» στη βαθμολογία.

Από τον τελικό του 2004 μέχρι και την παραίτηση του Πέρεθ τον Φεβρουάριο του 2006 (μετά από τον αποκλεισμό των «μερένγκες» στον ημιτελικό του Κυπέλλου ξανά από τη Σαραγόσα με το βαρύ 6-1), η συγκεκριμένη ομάδα της Ρεάλ διαλύθηκε. Πριν την ήττα από τον Γκαλέτι και την παρέα του, οι «μπλάνκος» είχαν κατακτήσει τα πάντα: δυο πρωταθλήματα, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο, δυο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, ένα Κύπελλο Ισπανίας και ένα ισπανικό Σούπερ Καπ. Μετά την ήττα από τους «μάνιος», ακολούθησαν τρεις σεζόν χωρίς κανέναν τίτλο και μαζί τους το τέλος της «αυτοκρατορίας» των «γκαλάκτικος»…

http://www.dailymotion.com/video/xvtxb0_real-zaragoza-copa-2004-vs-real-madrid_sport#from=embediframe

Πηγή: sport24.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook