Σειρά της Αργεντινής

Η εθνική ομάδα μπάσκετ «γκρέμισε» το Σινικό Τείχος και νικώντας πιο
εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 91-77 την Κίνα τερμάτισε τρίτη στον
δεύτερο όμιλο, κάτι που τη φέρνει αντιμέτωπη στον νοκ άουτ προημιτελικό
της Τετάρτης απέναντι στην Αργεντινή, σε έναν αγώνα-ρεβάνς των
Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η συνταγή για να αντιμετωπίσει η Εθνική ομάδα τους Κινέζους ήταν γνωστή από τη Σαϊτάμα, από τον αγώνα των δύο ομάδων στο παγκόσμιο της Ιαπωνίας, δύο καλοκαίρια πίσω. Η πιεστική άμυνα, με παγίδες, πάνω στα αντίπαλα πόιντ γκαρντ με στόχο να μην φτάνει η μπάλα με ευκολία στον Μινγκ αποτέλεσε και πάλι το θεμέλιο λίθο της ελληνικής τακτικής.

Οι Κινέζοι έπεσαν και πάλι στην καλοστημένη παγίδα και οι παίκτες του Γιαννάκη (με τον Σπανούλη σε μεγάλη μέρα) αποσπάστηκαν γρήγορα στο σκορ (15-7, 22-13, 27-15). Τόσο γρήγορα που ο προπονητής της Κίνας Γιόνας Καζλάουσκας προτίμησε να αφήσει αρκετή ώρα στον πάγκο τον Μινγκ ο οποίος υπέφερε από το μαρκάρισμα των Γλυνιαδάκη, Σχορτσιανίτη, Μπουρούση (διαδοχικά).

Βάζοντας και τους ψηλούς στο επιθετικό παιχνίδι της, η Εθνική μεγάλωσε και άλλο τη διαφορά (36-17, 41-19), την ώρα που οι Κινέζοι πυροβολούσαν με άσφαιρα πυρά από τη γραμμή του τριπόντου (0/14). Ο Καζλάουσκας δοκίμασε και τη ζώνη, λίγα πράγματα όμως κατάφερε καθώς η Εθνική βρήκε χώρο για ελεύθερα σουτ. Το 46-24 του ημιχρόνου δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Τα λουριά της άμυνας της Εθνικής χαλάρωσαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαλέπτου και οι Κινέζοι (αρκετή ώρα χωρίς τον Μινγκ και πάλι) άρχισαν να ευστοχούν σε σουτ τριών πόντων (58-48). Σε αυτήν την καμπή του αγώνα τη λύση την έδωσε η επίθεση (Φώτσης, Σπανούλης, Μπουρούσης έκαναν καλή δουλειά) με αποτέλεσμα το ελληνικό αεροσκάφος να μην νιώσει τον παραμικρό κραδασμό από την κινέζικη αντίδραση. Αλλωστε, οι ισορροπίες αποκαταστάθηκαν σύντομα (69-54).

Όταν οι Κινέζοι επέστρεψαν και πάλι (75-65), οι Μπουρούσης και Ζήσης φρόντισαν έτσι ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω μπελάδες. Ειδικά, ο πρώτος έκανε θραύση κάτω από το καλάθι, τελείωσε όλες τις φάσεις και με την πληθωρική παρουσία του έδωσε το κάτι παραπάνω. Το τελικό 91-77 φανερώνει ότι η Εθνική έφτασε εύκολα στην επιτυχία. Πλέον, μας περιμένει η Αργεντινή.

Tα δεκάλεπτα: 27-15, 46-24, 69-54, 91-77

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook