«Η αλλαγή αρχίζει τώρα» δηλώνει ο θριαμβευτής Ολάντ

Ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύεται να διαφυλάξει τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Γαλλία.

Υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των υποστηρικτών του στη γενέτειρά του Τιλ, ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δηλώνει ότι η ψήφος της 6ης Μαΐου σηματοδοτεί την επιλογή της αλλαγής και στέλνει μήνυμα ενότητας στους Γάλλους.

Ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύεται να διαφυλάξει τις αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Γαλλία· ορίζει ως προτεραιότητες τη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της χώρας, την ίση μεταχείριση των πολιτών της, και θέτει στόχο τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη κοιτάζει τη Γαλλία και η λιτότητα δεν μπορεί να είναι πλέον το πεπρωμένο» υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας στην πρώτη ομιλία του μετά την κατάκτηση της γαλλικής προεδρίας.

«Ήδη από σήμερα, υπεύθυνος για το μέλλον της χώρας μας, θεωρώ επίσης ότι η Ευρώπη μας κοιτάζει. Τη στιγμή που το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε, είμαι βέβαιος ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αυτό έφθασε ως μια ανακούφιση, μια ελπίδα, η ιδέα ότι τελικά η λιτότητα δεν μπορεί πλέον να είναι πεπρωμένο» δήλωσε ο Ολάντ.

«Και αυτή η αποστολή είναι στο εξής δική μου, δηλαδή το να δοθεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μια διάσταση στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την ευημερία και εν συντομία στο μέλλον» ανέφερε.

«Αυτό που θα έλεγα το νωρίτερο δυνατό στους ευρωπαίους εταίρους μας και αρχικά στη Γερμανία, στο όνομα της φιλίας που μας ενώνει και της κοινής μας ευθύνης. Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, ένα οποιοδήποτε έθνος στον κόσμο, είμαστε η Γαλλία» υπογράμμισε.

Ο πρώτος Σοσιαλιστής πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλυσίων έπειτα από 17 χρόνια κυριαρχίας της Δεξιάς έστειλε μήνυμα ενότητας στους πολίτες της Γαλλίας, τονίζοντας ότι θα είναι ο πρόεδρος όλων των Γάλλων. Σήμερα δεν υπήρξαν δύο Γαλλίες, αλλά μία δήλωσε στην ομιλία του, τονίζοντας ότι θα είναι ο ηγέτης που θα ενώσει τη χώρα.

Ο Φρανσουά Ολάντ ευχαρίστησε τους πολίτες για την ψήφο τους, την επιλογή τους υπέρ της αλλαγής, και σημείωσε πως αναγνωρίζει το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί.

Σε πανηγυρισμούς ξέσπασε το πλήθος στην ιστορική για τη γαλλική Αριστερά πλατεία της Βαστίλλης όταν είδε το πρόσωπο του Φρανσουά Ολάντ στη γιγαντιαία οθόνη της πλατείας. Οι υποστηρικτές του Ολάντ πανηγύριζαν ήδη πριν κλείσουν οι κάλπες των εκλογών.

«Είναι μια τεράστια ευτυχία» δήλωσε στο κανάλι TF1 η γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα.

«Θέλω να δώσω κατ’ αρχάς τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Ολάντ είπε για την εκστρατεία που έκανε και για το πρόγραμμά του. Νοιώθουμε υπερήφανοι που παίρνει σήμερα στα χέρια του το πεπρωμένο της χώρας, περιμέναμε τόσα χρόνια αυτήν τη στιγμή. Θέλησή μας είναι η σημερινή νίκη να μη είναι η νίκη του ενός στρατοπέδου εναντίον του άλλου, αλλά μια νίκη της Γαλλίας, την οποία ο Ολάντ θέλει να ανορθώσει μέσα από τη Δικαιοσύνη και τη συσπείρωση του λαού» τόνισε η Μαρτίν Ομπρί.

Τη συγκίνησή του εξέφρασε και ο Πιερ Μοσκοβισί, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ. «Δουλέψαμε μαζί δέκα μήνες, έκανε μια υπέροχη εκστρατεία. Ήταν καλός συζητητής, καλός ομιλητής και ρήτορας. Είχε ένα πρόγραμμα συνεπές και πειστικό. Θεωρώ ότι ένας πραγματικός πολιτικός ηγέτης παίρνει σήμερα την προεδρία» υπογράμμισε.

  • Παραδέχεται την ήττα ο Νικολά Σαρκοζί

Την ήττα του στη μάχη για τη γαλλική προεδρία απέναντι στον Φρανσουά Ολάντ παραδέχτηκε ο Νικολά Σαρκοζί, ευχαριστώντας «τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του» και ευχόμενος «καλή τύχη» στον νέο Σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας με την οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά.

«Απέτυχα να πείσω το γαλλικό λαό, και αναλαμβάνω την ευθύνη αυτής της αποτυχίας» δήλωσε ο Σαρκοζί το βράδυ της Κυριακής μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του. Ο Σαρκό ανέφερε πως δεν θα είναι επικεφαλής της «Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP) στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, και απηύθυνε κάλεσμα για ενότητα στα κομματικά στελέχη.

«Οι Γάλλοι έκαναν την επιλογή τους» δήλωσε από πλευράς του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ .«Είμαστε δημοκρατία, ο λαός είναι κυρίαρχος, εύχομαι καλή τύχη στον Φρανσουά Ολάντ. Το μέλλον της χώρας αφορά όλους μας και ευχόμαστε στη Γαλλία να επιτύχει» σημείωσε.

Προσέθεσε ότι ο Νικολά Σαρκοζί έκανε μια εκπληκτική εκστρατεία και υπογράμμισε ότι «οι Γάλλοι που τον ψήφισαν θα πρέπει να χαίρουν εκτίμησης, μέσα σ’ ένα πνεύμα συσπείρωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα απαρνηθούμε τις πεποιθήσεις μας».

Και κατέληξε λέγοντας ότι η Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη νέα μάχη για τις βουλευτικές εκλογές. Η νέα προεκλογική εκστρατεία αρχίζει άμεσα, αφού οι βουλευτικές έχουν οριστεί για τις 10 και 17 Ιουνίου. Ο Σαρκοζί έχει ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ηγηθεί και αυτής της εκστρατείας.

Πηγή: now24.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook