Στάχτη εκατοντάδες στρέμματα από το Καλάμι μέχρι τα Άπτερα

Μετά από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, τις πρώτες πρωινές ώρες οι ισχυρότατες δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να κατασβέσουν την μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή από το Καλάμι μέχρι τα Άπτερα στην δημοτική ενότητα της Σούδας του δήμου Χανίων.

Το ευτύχημα είναι πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να μην καούν σπίτια, αλλά το φυσικό περιβάλλον υπέστη πλήγμα καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αποτεφρώθηκαν καλλιέργειες σε έκταση 10 στρεμμάτων και χορτολιβαδική βλάστηση σε έκταση 300 στρεμμάτων.

Το πλέον ανησυχητικό είναι πως η πυρκαγιά είναι έργο εμπρηστή ή εμπρηστών, που δημιούργησαν πολλά μέτωπα, αδιαφορώντας για την ύπαρξη πολλών σπιτιών, οι κάτοικοι των οποίων έζησαν ώρες αγωνίας.

Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17:30 μμ της Πέμπτης, σε πλαγιά πίσω από το Καλάμι και επεκτάθηκε γρήγορα προς τα Μεγάλα Χωράφια.

Λίγη ώρα αργότερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δύο νέες φωτιές σε Απτέρα, όπου απειλήθηκε ο αρχαιολογικός χώρος, και στις Καλύβες η οποία ευτυχώς τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Μάλιστα το απόγευμα, οι αρχές απεύθυναν έκκληση προς τους οδηγούς να μην κινηθούν, εκτός αν αυτό ήταν αναγκαίο, στην Εθνική Οδό Χανίων – Ρεθύμνου ενώ αστυνομικές δυνάμεις κατεύθυναν τους οδηγούς σε εναλλακτικές διαδρομές.

Την μάχη με τις φλόγες έδωσαν 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών, 10 άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις με 4 οχήματα, 10 εθελοντές και εργαζόμενοι στην αυτοσιοίκηση με 4 οχήματα.

Στο σημείο επίσης βρέθηκε κλιμάκιο του Δήμου Χανίων αποτελούμενο απο τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Μ. Κεμεσιδη, τους Αντιδημάρχους Μ. Λιονακη και Λ. Αμπαδιωτακη καθώς και τον Ειδικό Σύμβουλο του Δημαρχου Γ. Ξυγκακη.

Πηγή: newsbeast.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook