Μεγάλα παιχνίδια για τα μπαράζ του EYRO 2012

Ξεκαθαρίζουν απόψε τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια για την διοργάνωση

Η αγωνία για το ποιες ομάδες θα πάρουν τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια στα τελικά του Euro 2012 κορυφώνεται απόψε με τους επαναληπτικούς αγώνες μπαράζ.

Τρεις ομάδες έχουν αγκαλιάσει την πρόκριση (Κροατία, Ιρλανδία, Τσεχία), ενώ στην πιο αμφίρροπη αναμέτρηση η Πορτογαλία υποδέχεται την αξιόμαχη Βοσνία μετά τη μεταξύ τους λευκή ισοπαλία στη Ζένιτσα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΒΟΣΝΙΑ: Στο «Ντα Λουζ» οι Πορτογάλοι θα προσπαθήσουν να πάρουν τη νίκη και να ντουμπλάρουν τις επικρατήσεις τους σε βάρος των Βόσνιων στη δεύτερη αναμέτρησή τους σε μπαράζ, όπως έκαναν και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Τότε προκρίθηκαν με δύο νίκες, αμφότερες με το ίδιο σκορ (1-0).

Στις 14 Νοεμβρίου 2009 είχαν επιβληθεί με 1-0 στο «Ντα Λουζ» χάρη σε γκολ του Μπρούνο Αλβες. Ο ψηλόσωμος αμυντικός (σ.σ. πρώην της ΑΕΚ) πραγματοποίησε δημόσιο κάλεσμα στους συμπατριώτες του να βοηθήσουν αυτόν και τους συμπαίκτες του: «Ζητώ απ’ όλους τους Πορτογάλους να γεμίσουν το στάδιο και να μας στηρίξουν. Θέλουμε τη νίκη για να πάμε στα τελικά κι έχουμε την ποιότητα για να την πάρουμε».

ΚΡΟΑΤΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ: Στο στάδιο «Μακσιμίρ» του Ζάγκρεμπ οι Κροάτες ηττήθηκαν για τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2008 από την Αγγλία. Στο συγκεκριμένο γήπεδο μετρούν 32 νίκες και 13 ισοπαλίες, ενώ έχασαν μόλις δύο φορές και θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τη νίκη τους με 3-0 στην Πόλη και να πάρουν ρεβάνς για τον αποκλεισμό τους στα προημιτελικά του Euro 2008.

Τιμωρημένοι είναι οι Τσόρλουκα (στόπερ), Ντουίμοβιτς (αμ. μέσος). Στην Τουρκία ο Ολλανδός τεχνικός της Γκούους Χίντινκ έδειξε ρεαλιστής: «Η πραγματικότητα λέει ότι είναι αδύνατο να προκριθούμε». Θα λείψουν οι τιμωρημένοι Αρντά Τουράν, Εμρέ Μπελόζογλου (μέσοι), Χακάν Μπαλτά, Σαμπρί Σαριόγλου (αμυντικοί).

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ – ΤΣΕΧΙΑ: Οι Τσέχοι έχουν στόχο να προκριθούν για πέμπτη συνεχόμενη φορά σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο τεχνικός τους Μιχάλ Μπίλεκ ζήτησε από τους παίκτες τους να σκοράρουν τουλάχιστον μία φορά: «Αν πετύχουμε ένα τέρμα, τότε οι αντίπαλοί μας χρειάζονται τέσσερα για να προκριθούν. Κάτι τέτοιο θα ήταν απίστευτο». Στους Μαυροβούνιους είναι τιμωρημένος ο αριστερός μπακ Γιοβάνοβιτς.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ – ΕΣΘΟΝΙΑ:Η δίψα για την πρόκριση στην Ιρλανδία έχει γιγαντωθεί από τα μπαράζ για το Μουντιάλ του 2010, όταν η ομάδα του Τραπατόνι αποκλείστηκε άδικα από τη Γαλλία με το περίφημο χέρι του Ανρί. Οι Εσθονοί ξέρουν ότι δεν έχουν πιθανότητες, ενώ θα τους λείψουν οι τιμωρημένοι στόπερ Πιιρόχα, Στεπάνοφ.

 

Τα σενάρια για την κλήρωση

Από την έκβαση των αποψινών παιχνιδιών των πλέι οφ του Euro 2012 θα καθοριστεί και η σύνθεση των τεσσάρων γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση της τελικής φάσης της διοργάνωσης. Το πρώτο γκρουπ έχει «κλείσει» με Πολωνούς, Ουκρανούς, Ισπανούς και Ολλανδούς. Στο δεύτερο είναι σίγουρα Γερμανοί, Ιταλοί και Αγγλοι. Αν η Κροατία προκριθεί με δεύτερη νίκη επί της Τουρκίας, θα το συμπληρώσει. Αν προκριθεί με άλλο αποτέλεσμα, θα είναι στο τρίτο γκρουπ και η Ρωσία στο δεύτερο.

Στο τρίτο γκρουπ δεδομένα είναι η εθνική ομάδα μας και η Σουηδία. Αν η Πορτογαλία προκριθεί με νίκη (και όχι π.χ. στα πέναλτι) επί της Βοσνίας, θα είναι σε αυτό. Αν προκριθεί στα πέναλτι, στο τρίτο γκρουπ θα ειναι η Δανία. Αν προκριθεί η Βοσνία, τότε η Δανία είναι δεδομένα στο τρίτο γκρουπ και οι Βόσνιοι μαζί με όποιες περάσουν απ’ τα άλλα δύο ζευγάρια (Ιρλανδία-Εσθονία, Μαυροβούνιο-Τσεχία) θα πλαισιώσουν τη Γαλλία στο τέταρτο γκρουπ.

 

 

 

 

 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook