Νίκησε και ελπίζει για… τ’ αστέρια η ΑΕΚ

Η ΑΕΚ επικράτησε με 2-0 του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και θα διεκδικήσει την πρώτη θέση από τον Παναθηναϊκό.

Το 3/3 στην έδρα της έκανε η ΑΕΚ στα πλέι-οφ επικρατώντας και του ΠΑΟΚ (2-0) με γκολ των Λυμπερόπουλου (33′) και Λεονάρντο (85′). Με αυτή τη νίκη η Ένωση πέρασε 2η με 9 βαθμούς και την τελευταία αγωνιστική με “τρίποντο” επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ θα τερματίσει 1η (οι “πράσινοι” έχουν 11 βαθμούς).

Από τη μεριά του ο ΠΑΟΚ έμεινε στο ματς με 9 παίκτες (αποβολές Γκαρσία και Φωτάκη) και στη βαθμολογία στους 7 βαθμούς, χάνοντας μαθηματικά κάθε πιθανότητα να διεκηδκίσει την πρωτιά στα πλέι-οφ.

Μοναδικός στόχος και για τις δύο ομάδες με την έναρξη του αγώνα, ήταν η νίκη. Μετά και το νικηφόρο πέρασμα του Παναθηναϊκού από το Περιστέρι, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα για τους δύο δικεφάλους θα ήταν απαγορευτικό για όνειρα… αστέρων.

Στα πρώτα λεπτά του αγώνα και οι δύο ομάδες έδειξαν διάθεση για να κυνηγήσουν το αποτέλεσμα και να μην περιμένουν τον αντίπαλο. Μόλις στο 8′ ένα σουτ του Αθανασιάδη, ο Κωνσταντόπουλος προσπάθησε να μπλοκάρει στη γωνία του, αλλά η μπάλα του έφυγε και κατέληξε σε κόρνερ.

Η ΑΕΚ μετά το πέρασμα του πρώτου δεκαλέπτου, πήρε την κατοχή της μπάλας, με τους φιλοξενούμενους να θέλουν να χτυπήσουν στην κόντρα με Νιμανί και Γεωργιάδη. Κάτι τέτοιο έγινε και στο 13′ όταν ο ΠΑΟΚ βγήκε στην αντεπίθεση με τον Νιμανί, ο επιθετικός των φιλοξενουμένων, μόλις βρέθηκε κοντά στην περιοχή της ΑΕΚ, έκανε δυνατό σουτ, με την μπάλα να καταλήγει λίγο έξω από το γάμα του Κωνσταντόπουλου.

Στο 16′ ήρθε η απάντηση της ΑΕΚ από στημένη φάση. Η Ένωση κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή σε καλό σημείο, ο Λεονάρντο εκτέλεσε αλλά ο Χαλκιάς την γωνία που κάλυπτε, έδιωξε πλάγια. Η φάση του Λεονάρντο, ζέστανε λίγο το γήπεδο, αλλά οι φάσεις στο παιχνίδι… εξαφανίστηκαν για ένα δεκαπεντάλεπτο. Υπήρχε κίνηση τόσο από τους κιτρινόμαυρους, όσο και από τους παίκτες του Μπόλονι, αλλά έξω από την περιοχή χάλαγε ή όποια επιθετική προσπάθεια.

Μετά το πρώτο ημίωρο, οι γηπεδούχοι ανέβασαν τον ρυθμό τους και προσπάθησαν να πετύχουν το γκολ πριν από το τέλος του ημιχρόνου. Η πίεση έφερε καρπούς στο 33ο λεπτό… Η ΑΕΚ βγήκε στην αντεπίθεση από τα δεξιά, η σέντρα του Καφέ πέρασε από όλα τα κεφάλια και κατέληξε στην άλλη πλευρά με τον Λεονάρντο να κυνηγάει και να προλαβαίνει, γυρίζοντας την μπάλα στον Λαγό ο οποίος έκανε κίνηση μέσα στην περιοχή. Ο αριστερός μπακ της Ένωσης, έκανε το σουτ στην κίνηση, ο Χαλκιάς μπλόκαρε αλλά η μπάλα του έφυγε και ο Νίκος Λυμπερόπουλος με προβολή, άνοιξε το σκορ για τον δικέφαλο.

Ολόκληρο το γήπεδο και οι περίπου 12000, αποθέωσαν τον αρχηγό της Ένωσης. Οι φιλοξενούμενοι, αφού ξεπέρασαν το σοκ του γκολ, προσπάθησαν να βγούνε μπροστά. Στο 37′ ο ΠΑΟΚ έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία του για να ισοφαρίζει με τον Νιμανί. Μια εύκολη μπαλιά προς τα πίσω, ο Γεωργέας έδειχνε να ελέγχει, αλλά ο Γάλλος άσος του ΠΑΟΚ έκανε την προβολή και έκλεψε την μπάλα έξω από την περιοχή, βγαίνοντας τετ α τετ με τον Κωνσταντόπουλο. Ο Νιμανί προσπάθησε να τον πλασάρει από πάνω, αλλά ο Γκολκίπερ της Ένωσης έδιωξε, σώζοντας την ομάδα του από την ισοφάριση.

Στην αμέσως επόμενη φάση, οι γηπεδούχοι είχαν μια καλή ευκαιρία με τον Κάρλος, αλλά το σουτ που επιχείρησε μέσα από την περιοχή του Χαλκιά, κόντραρε στο σώμα του Τσιρίλο. Από εκείνο το σημείο και μετά δεν δημιουργήθηκε κάποια φάση, ο ρυθμός έπεσε λίγο, με τον διατητή της αναμέτρησης να στέλνει τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Το δεύτερο ημίχρονο, ξεκίνησε με την ΑΕΚ να έχει τον έλεγχο της αναμέτρησης, χωρίς όμως να μπορεί να δημιουργήσει απειλητικές φάσεις μπροστά από την αντίπαλη εστία. Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ είχε παθητικό ρόλο και δεν μπορούσε να αναπτυχθεί καλά, από την πολύ καλά στημένη Ένωση.

Στο 62’ ο ΠΑΟΚ είχε μεγάλη ευκαιρία να φτάσει στην ισοφάριση, όταν ο Λίνο έκανε τη σέντρα με τον Ίβιτς να κάνει την καρφωτή κεφαλιά και τον Κωνσταντόπουλο να αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ στη γωνία του. Στο 65΄ο ΠΑΟΚ πλήρωσε για ακόμα μία φορά τα νεύρα του Πάμπλο Γκαρσία. Ο Ουρουγουανός μέσος είχε προηγούμενα με τον Φάμπιαν Βάργκας και κάνοντάς του σκληρό μαρκάρισμα, δέχτηκε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα από τον Κουκουλάκη εντελώς δικαιολογημένα.

Η πρώτη ουσιαστικά καλή φάση για την ΑΕΚ ήρθε στο 72’ όταν ο Λαγός πήρε τα μέτρα που βρήκε μπροστά του και κάνοντας πολύ δυνατό σουτ, είδε τον Κρέστις να αποκρούει σε κόρνερ. Βέβαια, η Ένωση από τη στιγμή που οι φιλοξενούμενοι έμειναν με παίκτη λιγότερο, αντί να ηρεμήσει το παιχνίδι και να διατηρήσει εύκολα το προβάδισμά της, εμφανίστηκε αγχωμένη και οπισθοχώρησε για να κρατήσει το πολυπόθητο 1-0.

Παρόλα αυτά, όλα τελείωσαν ουσιαστικά στο 78΄ όταν ο Φωτάκης έκανε μαρκάρισμα στον Λαγό, και αντίκρισε με τη σειρά του τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, η οποία κρίνεται πάρα πολύ αυστηρή, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ με εννέα ποδοσφαιριστές. Στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Γκούντγιονσεν πέρασε ωραία κάθετη στον Βάργκας, ο οποίος δεν έπιασε καλά το σουτ στέλνοντας την μπάλα άουτ.

Στο 83’ ο Λεονάρντο έκανε ωραία κάθετη πάσα στον Γκούντγιονσεν ο οποίος με δυνατό σουτ, είδε τον Κρέστις να απομακρύνει. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από τον Λεονάρντο στο 86’. Ο Έιντουρ Γκούντγιονσεν έδειξε την κλάση του και με ωραία κάθετη πάσα, βρήκε τον Λεονάρντο, ο οποίος με ωραίο πλασέ έκανε το 2-0.

Μετά τη νίκη της, η ΑΕΚ αναμένεται να τα παίξει όλα για όλα απέναντι στον Παναθηναϊκό για την τελευταία αγωνιστική. Τα πράγματα είναι απλά. Με νίκη κουνάει… σεντόνι, ενώ με κάθε άλλο αποτέλεσμα θα μείνει με την όρεξη.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook