Τα πράγματα με το όνομα τους είπε ο Νίκος Νταμπίζας στον Sentra–fm σχετικά με το θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την διαιτησία του Γιώργου Δαλούκα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» αλλά και όσα ακολούθησαν αυτής. Ο έμπειρος αμυντικός τόνισε πως είναι υποκριτικό να μιλάνε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός για εξυγίανση ενώ παρότι η Λάρισα αδικήθηκε καταφανώς κόντρα στην Καβάλα δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλια.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νταμπίζα:
«Η όλη κατάσταση έχει να κάνει με παγιωμένες αντιλήψεις και καταστάσεις. Ομάδες και άνθρωποι που όταν ευνοούνται κάνουν την… πάπια, αλλά όταν αδικούνται βγάζουν κραυγές, είναι υποκριτικό να μιλάνε για εξυγίανση. Αν δεν αλλάξουν αυτές οι συμπεριφορές, τότε θα βλέπουμε την ίδια κατάσταση να επαναλαμβάνεται. Οι καταστάσεις παραμένουν και μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν. Είναι ουτοπία να λέμε φταίει κάποιος. Όλοι φταίνε ανάλογα με το ποσοστό επιτυχίας ή αποτυχίας που έχουν μέσα στα γήπεδα. Άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο».
Για το ποιοι έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης: «Οι μεγάλες ομάδες είναι περισσότερο υπεύθυνες αλλά και οι μικρότερες έχουν ευθύνη γιατί ακολουθούν παρόμοιο δρόμο και είναι μέρος του προβλήματος. Θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί και είναι δύσκολο, αφού ο κόσμος θέλει να ακούει διαφορετικά πράγματα. Όταν κάποιος λέει απλώς ότι θέλουμε να βελτιωθούμε, χαρακτηρίζεται μαλθακός, όχι δυναμικός, ότι αφήνεις πράγματα να προχωρήσουν έτσι και αυτό έχει κόστος. Δεν είναι μόνο ότι προσπαθούμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά, αλλά και ότι αυτό έχει κόστος. Οι φίλαθλοι, όταν βλέπουν τέτοιες συμπεριφορές, είναι δύσκολο να την κρατήσεις κι εσύ. Ο κόσμος έχει μάθει να ακούει συγκεκριμένα πράγματα».
Για το τι πρέπει να γίνει: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μην γινόμαστε μέρος αυτού του τρόπου που χαρακτηρίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να είμαστε διαφορετικοί και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Είμαστε μέρος του ποδοσφαίρου, ζούμε και αναπνέουμε από αυτά, αλλά χρειάζεται τελείως διαφορετική συμπεριφορά για να προοδεύσουμε. Αν παραμείνουν τέτοιες συμπεριφορές δεν θα βελτιωθούμε ποτέ, θα είμαστε βαλτωμένοι και δεν θα κάνουμε ποτέ το βήμα παραπάνω»
Για το μέγεθος ευθύνης των εφημερίδων και των διαιτητών: «Δεν έχει να κάνει μόνο ο αριθμός των αθλητικών εφημερίδων. Είναι οι αντιλήψεις, η νοοτροπία και πόσο ενεργοί είναι οι διαιτητές μέσα στο γήπεδο. Με ποιο τρόπο δεν θα είναι πρωταγωνιστής. Μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο. Μπορούν να σφυρίζουν λιγότερο; Αν οι διαιτητές δεν «κυνηγηθούν», μπορούν να βρουν μια χημεία και να λειτουργήσουν διαφορετικά.
Πρέπει να υπάρξει αντικειμενική και ειλικρινής διάθεση απ’ όλους. Να αφήσουν κάποιους ανθρώπους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Να μην επηρεάζουν πρόσωπα και καταστάσεις και να μην τα διογκώνουν. Όταν ο διαιτητής βρεθεί με δύναμη στα χέρια του δεν ξέρω πόσο μπορεί να την ελέγξει. Είναι μεγάλη δοκιμασία να ξέρεις ότι έχεις δύναμη και να μην την ασκείς με λάθος τρόπο».
Για το ρόλο των «μεγάλων» ομάδων: «Είναι μεγάλη μαγκιά να αξιοποιήσει κάποιος όποια δύναμη έχει με σωστό τρόπο. Να την κρατήσει στο συρτάρι. Αν η δύναμη βρεθεί στα χέρια κάποιου, κάποιος άλλος θα είναι το θύμα και κάποιος άλλος ο θύτης. Αλλάζουν πρόσωπα αλλά οι καταστάσεις είναι ίδιες. Η συνταγή είναι μια. Να κρατήσουμε την όποια δύναμη στο συρτάρι, να μην την χρησιμοποιήσουμε σε βάρος κάποιου άλλου. Αν ναι έχει καλώς, διαφορετικά όποιος την έχει θα την χρησιμοποιεί».
Για την αντίδραση Μαρινάκη για τη διαιτησία του Δαλούκα: «Ο κόσμος έχει μάθει να ακούει συγκεκριμένα πράγματα. Αν γίνει ένα γκάλοπ στους φιλάθλους του Ολυμπιακού, η συντριπτική πλειοψηφία θα επικροτεί τη στάση Μαρινάκη. Δεν είναι περίεργο γιατί όλοι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Αν δεν μπορέσουμε να κοιτάξουμε συλλογικά το ελληνικό ποδόσφαιρο κι ο καθένας ενδιαφέρεται για την πάρτη του αυτά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να σταματήσουν».
Για το αν θα αλλάξουν τα πράγματα, σε περίπτωση που μια «μικρή» ομάδα κατακτήσει τον τίτλο: «Θα ήταν παρένθεση, γιατί πρόκειται να επαναληφθεί. Η ομάδα μου έχει την πολυτέλεια να βρεθεί τρεις φορές με κάποιον τίτλο, αλλά με τον τρόπο που κινούνται πράγματα, ο μοναδικός ρεαλιστικός στόχος είναι η κατάκτηση κυπέλλου. Η δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τέτοια που δεν ευνοεί ομάδες περιφέρειας με λιγότερη πίεση και ειδικό βάρος. Πολλές φορές ο τρόπος που αντιμετωπίζονται έχει να κάνει και με τον κόσμο που κουβαλάνε πίσω τους. Άρα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις άλλες ομάδες».
Για τη στάση που κράτησαν οι άνθρωποι της ΑΕΛ, παρά το γεγονός ότι αδικήθηκαν από τη διαιτησία στο παιχνίδι με την Καβάλα: «Δεν πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια. Κάποια στιγμή, κάποιοι στα αποδυτήρια μπορεί να πουν κάτι άλλο. Δεν κατευθύνουμε αντιλήψεις. Έχει ο καθένας την ελευθερία του λόγου και ανάλογα πράττει. Ο πρόεδρος βγήκε και έδωσε στίγμα και υπάρχουν κάποια παιδιά που κρίνονται ανάλογα με τοποθέτησή τους. Δεν υπάρχει τίποτε προκαθορισμένο και προσυνενοημένο».
Για την φετινή ΑΕΛ: «Είμαστε καλύτεροι σε σχέση με πρώτο παιχνίδι. Η ομάδα έχει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Έχουμε μια ομάδα που προσπαθεί να έχει ταυτότητα, συγκεκριμένες απαιτήσεις, καινούριο γήπεδο που είναι στα σκαριά και είναι πολύ σημαντικό, μπαίνοντας στο καινούριο γήπεδο να υποστηρίξουμε αγωνιστικά αυτή την καινούρια προσπάθεια. Θα είναι δώρο άδωρο να έχουμε νέο γήπεδο και νέο περιβάλλον κι εμείς να μην μπορούμε να το υποστηρίξουμε αγωνιστικά».
Για το αν πρέπει να καρατομηθεί ο Δαλούκας: «Δεν είναι αρμοδιότητά μου να απαντήσω. Δεν ξέρω αν μπορεί ένας άνθρωπος να καρατομηθεί από μια και μόνο φάση. Αυτοί που αποφασίζουν πρέπει να δουν σφαιρικά θέμα. Είναι καθαρά θέματα αξιολόγησης από τους ανθρώπους που παρακολουθούν συνολικά και όχι αποσπασματικά το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούμε να κρίνουμε ένα διαιτητή από ένα σφύριγμα».