Το lockdown “ρίχνει” την ψυχολογία των αθλητών στα… τάρταρα

Στο άρθρο της ημέρας ο Μανώλης Θέμελης γράφει και για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας στους αθλητές, που ενώ ξανά έβρισκαν την… φόρμα τους, καλούνται να μείνουν στην… αδράνεια.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας σε όλους μας είναι σημαντικές.

Η ψυχική μας υγεία κλονίζεται και δοκιμάζεται καθημερινά. Το ίδιο ισχύει και γους αθλητές, που δεν υποφέρουν αυτή την περίοδο μόνο στο σώμα, αλλά και στο… μυαλό. Η αλήθεια είναι οτι η ψυχολογία τους  βρίσκεται στα… τάρταρα

Οι βδομάδες του lockdown περνάνε αργά και… βασανιστικά. Και  η κατάσταση επιδεινώνεται.

Οι αθλητές είναι έξω από τον φυσικό τους χώρο και τα… νερά τους. Μετά το πρώτο lockdown, επέστρεψαν και ήταν υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις προσταγές, οι οποίες αφορούσαν στην υιοθέτηση των απαιτούμενων μέτρων προστασίας Υγείας. Και τώρα στο 2ο πάλι στον… πάγο.

“Βάλε και βγάλε την πρίζα”.” Άνοιγε και κλείνε τον διακόπτη”. 

Η ψυχολογία των αθλητών σαφώς και επηρεάζεται από το αναγκαστικό lockdown, με δεδομένο πως πρόκειται για άτομα, ενεργητικά και πειθαρχημένα σε συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Ο κάθε αθλητής, είτε ομαδικού είτε ατομικού σπορ, τώρα προσπαθεί να διαμορφώσει την νέα πραγματικότητα, που απέχει από την καθημερινότητά του, όπως ήταν πριν.

Καλείται να μείνει ενεργητικός. Να λειτουργεί, σε μεγάλο βαθμό, σαν να μην έχει αλλάξει κάτι, να εξακολουθεί να κάνει προπόνηση στο σπίτι ή μόνος κάπου, χωρίς κόσμο.

Σίγουρα τον συνοδεύουν η αβεβαιότητα, ο φόβος, η αγωνία. Ενώ η απραξία επηρεάζει και την… τσέπη του. Εννοείται πως η όλη κατάσταση έχει αντίκτυπο και στον οικονομικό τομέα.

Θα πρέπει όμως να μείνει “ζωντανός”.  Να τηρεί την διαδικασία του ύπνου, της διατροφής, της άσκησης που υπήρχε πριν. Να μην αδρανεί και γενικά το… πνεύμα του να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Οι ειδικοί λένε οτι δεν είναι περίοδος διακοπών ή ξεκούρασης. Χρειάζται επιμονή και υπομονή. Και αισιοδοξία οτι θα περάσει σύντομα και δεν θα έχουμε ένα 3ο lockdown!

To θετικό είναι οτι τώρα έχουν περισσότερο χρόνο για να περάσουν με τους αγαπημένους τους ανθρώπους και την οικογενειά τους.

Αν τους κυριεύσει το αρνητικό πνεύμα, τότε ίσως φτάσουν ακόαμα και στην… κατάθλιψη. Και τότε θα μιλάμε για έναν άλλο “αγώνα”.

Πολύ πιο δύσκολο…

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook