Πέρασαν κιόλας εννιά χρόνια…(video)

Διαβάστε περισσότερα στο παρασκήνιο του athleticradio.gr

Έχουν περάσει πλέον εννιά χρόνια από τη μεγαλειώδη πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στον τελικό του Euro 2004.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, σαν σήμερα την 1η Ιουλίου 2004, επικρατούσε της Τσεχίας με 1-0 και έστελνε όλους τους Έλληνες στον… έβδομο ουρανό.

Κι όμως η έναρξη της αναμέτρησης δεν προμήνυε κάτι τέτοιο! Οι Τσέχοι μπήκαν πιο δυνατά και είχαν δοκάρι με τον Ροζίτσκι μόλις στο 3ο λεπτό, με την Εθνική να δείχνει ότι έχει «μείνει» στο θρίαμβο επί της Γαλλίας. Οι Τσέχοι συνέχισαν στο ίδιο τέμπο, μέχρι το 39’. Εκεί δικαιώθηκαν όσοι πίστευαν ότι η Εθνική είχε… θεϊκό χάρισμα, καθώς η Τσεχία έχασε τον καλύτερο παίκτη της, τον Πάβελ Νέντβεντ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Εθνική κατάφερε να ισορροπήσει την κατάσταση, με τους Τσέχους όμως να έχουν και πάλι τον έλεγχο του αγώνα και να δημιουργούν ευκαιρίες για γκολ, ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο η Ελλάδα έγινε απειλητική και η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση.

Κάπου εκεί όλοι σκέφτηκαν την… προφητεία του Γιάννη Γκούμα, ο οποίος είχε πει: «Θα βάλουμε γκολ στην παράταση και θα πάμε τελικό!». Το πρώτο μέρος της παράτασης κυλούσε δίχως τέρματα και σε όλων το μυαλό «στριφογύριζε» η ιδέα των πέναλτι. Σε όλων είπαμε; Γράψτε λάθος! Δύο τρελοί Έλληνες δεν ήθελαν να ρισκάρουν την πρόκριση στον τελικό.

Στο 14′ 36” η Ελλάδα κερδίζει κόρνερ και ο Τσιάρτας σπεύδει να το εκτελέσει. Ο Γιαννακόπουλος πλησιάζει για κοντινή πάσα, όμως, ο συμπαίκτης του τον διώχνει! Μα γιατί δεν τη δίνει; Αναρωτήθηκαν όλοι. Την απάντηση έδωσε σε λίγα δευτερόλεπτα. Σέντρα του Τσιάρτα, κεφαλιά του Δέλλα, ο οποίος πετυχαίνει το «ασημένιο» γκολ και στέλνει την Ελλάδα στον τελικό και την Τσεχία στο… δρόμο της επιστροφής.

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς (71′ Γιαννακόπουλος), Ζαγοράκης, Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (91′ Τσιάρτας), Καψής, Καραγκούνης, Κατσουράνης

Προπονητής: Οτο Ρεχάγκελ

Τσεχία: Τσεχ, Γκριγκέρα, Γκάλασεκ, Μπολφ, Γιανκουλόβσκι, Πομπόρσκι, Κόλερ, Ροσίτσκι, Νέντβεντ (39′ Σμίτσερ), Μπάρος, Ουϊφαλούζι

Προπονητής: Κάρελ Μπρούκνερ

Σκόρερ: 105′ Δέλλας

Διαιτητής: Πιερλουΐτζι Κολίνα (Ιταλία)

Δείτε το σχετικό video:

Πηγή: sportday.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook