Πρόταση της Ε.Δ. για δωρεάν διαιτησίες στα φετινά πρωταθλήματα!

Για κάθε ομάδα όλων των πρωταθλημάτων σε τρία παιχνίδια της να μην χρεωθεί εξοδολόγιο.

Προβληματισμός στους διαιτητές
Κατά την κλήρωση πρωταθλημάτων και κυπέλλου στο Αρκαλοχώρι, ήρθε και μια πρόταση από πλευράς διαιτησίας και συγκεκριμένα από την Ε.Δ. που σίγουρα θα συζητηθεί αρκετά. Η τοποθέτηση λοιπόν της επιτροπής ήταν να διαιτητεύσουν στα φετινά πρωταθλήματα για κάθε ομάδα, δωρεάν σε τρία παιχνίδια της. Για όλες τις κατηγορίες φυσικά. Δηλαδή π.χ. ο Εθνικός σε τρία παιχνίδια του ως γηπεδούχος δεν θα έχει εξοδολόγιο διαιτησίας. Το ίδιο θα ισχύσει για τις Ελπίδες (Α2), για την Παλιανή(Β’ ), και τις Γωνιές(Γ’). Όπως πληροφορήθηκα, υπάρχει προβληματισμός στους διαιτητές, καθώς όπως αναφέρουνε δεν τους ενημέρωσε κανένας, παίρνοντας αποφάσεις για αυτούς, χωρίς…αυτούς! Μάλιστα, όπως λέει μερίδα των διαιτητών, έτσι θα παίζουν δωρεάν παιχνίδια μέχρι τα Χριστούγεννα. Και αναρωτιούνται, μήπως θα έπρεπε να πάρουν και την άποψη τους πριν προβούν σε αυτήν την  απόφαση τους τα μέλη της επιτροπής διαιτησίας; Επίσης τονίζουν οι ρέφερι όταν έπαιρναν την απόφαση αυτή στην Ε.Δ. είχαν μελετήσει το χρηματικό ποσό που θα χάσουν φέτος;

Να δούμε τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς
Στην Α1 και Α2κατηγορία υπάρχουν 32 ομάδες. Από 3 ματς δωρεάν κάθε ομάδας, σημαίνει ότι οι διαιτητές θα διευθύνουν 96 παιχνίδια δωρεάν. Από 100 ευρώ για κάθε ματς, κάνει σύνολο 9.600 ευρώ. Για την Β’ κατηγορία, υπάρχουν 29 0μάδες, από 3 ματς δωρεάν κάθε ομάδας, είναι 87 παιχνίδια δωρεάν. Αν υπολογιστεί στα 80 ευρώ το παιχνίδι, είναι συνολικά στα 6.960 ευρώ λιγότερα χρήματα στις τσέπες των διαιτητών. Τέλος, στην Γ’ κατηγορία, είναι 14 οι ομάδες. Από 3 ματς δωρεάν, είναι 42 και επί 30 ευρώ το εξοδολόγιο, σύνολο στα 1.260 ευρώ. Συνοψίζοντας οι ρέφερι φέτος όπως λένε, θα εισπράξουν κοντά στα 18.000 ευρώ λιγότερα. Από την άλλη, τι σημαίνει αυτό για τα σωματεία; Σε Α1 και Α2 κατηγορία, για κάθε ομάδα περίπου θα επωφεληθεί περίπου στα 300 ευρώ. Στην Β’ πάντα στο περίπου, η κάθε ομάδα θα κερδίσει στα 240 ευρώ, και στην Γ’ κατηγορία θα πάει στα 90 ευρώ πάλι ανά ομάδα. Το σχόλιο εδώ ενός διαιτητή ήταν πως κάθε σωματείο θα επωφεληθεί πολύ ελάχιστα, αντίθετα για τους ίδιους, η απώλεια εσόδων θα είναι τεράστια.

Τι αναλογεί για κάθε διαιτητή
Με την απόφαση αυτή, οι ρέφερι θα αναγκαστούν να παίζουν δωρεάν σχεδόν το 1/3 του κάθε πρωταθλήματος. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό ως διαιτητές θα παίξουν 234 δωρεάν παιχνίδια και 468 δωρεάν ματς, ως βοηθοί. Που σημαίνει ότι αν υπολογίσουμε πως ο αριθμός των διαιτητών που αγωνίζονται είναι κάτω από τα 50 παιχνίδια, έτσι για κάθε διαιτητή αναλογεί 15 δωρεάν διαιτησίες και εποπτείες.

Τι είπαν Ιωαννίδης και Κουναλάκης
Η ”σφυρίχτρα” επικοινώνησε τόσο με το μέλος της Ε.Δ. τον Γιώργο Ιωαννίδη, όσο και με τον πρόεδρο του ΣΔΠΗ τον Κώστα Κουναλάκη, με σκοπό να υπάρξουν οι τοποθετήσεις τους, για πιο έγκυρο ρεπορτάζ. Ο Ιωαννίδης μας είπε τα εξής. ” Η πρόταση ήταν της επιτροπής, με γνώμονα πάντα το μικρό οικονομικό όφελος των σωματείων στους δύσκολα οικονομικά καιρούς που διανύουμε όλοι μας. Δεν μπορούσαμε να ενημερώσουμε κάθε διαιτητή χωριστά, έγινε η ανακοίνωση σε κατάλληλο χρόνο. Είναι απόφαση μας και όχι του Συνδέσμου. Δεν είμαστε επαγγελματίες διαιτητές, αλλά κάνουμε ένα λειτούργημα. Αποδέχομαι πως η αμοιβή των διαιτητών είναι μικρή. Οπότε, με λίγη προσφορά θα βοηθήσουμε τα σωματεία που δοκιμάζονται και αυτά οικονομικά”. Από την άλλη ο πρόεδρος του Συνδέσμου, τόνισε από την πλευρά του. ”Αποτελεί πρόταση της Ε.Δ. Αν ενημερωνόμουν θα έκανα μια πρόταση που πιστεύω οτι θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook