«Είμαι επιφυλακτικός για τον αν ο κ. Γερουλάνος αντιλαμβάνεται τι είναι ποδόσφαιρο»

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε στον Athleticradio 104,2 για τις “γκρίζες ζώνες” του νέου αθλητικού νόμου.

Συμμετείχε για λογαριασμό της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου στην Βουλή. Και κατέθεσε ανοιχτά τις επιφυλάξεις του ως βουλευτής και ως κόμμα για διατάξεις που αφορούν στο νέο αθλητικό νόμο, ορισμένα άρθρα του οποίου προκαλούν αντιδράσεις. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, μίλησε στον Athleticradio 104,2 και στην εκπομπή «Στο γήπεδο του Athletic» με τον Γιώργο Κορτσιδάκη , για το άρθρο 19 που φέρνει σε αντιπαράθεση ΕΠΟ-Πολιτεία και φέρνει  κινδύνους ακόμα και για επιβολή κυρώσεων στις Ελληνικές ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη. Εξέφρασε την ένσταση του για το κατά πόσο ο αθλητικός νόμος προστατεύει τον αθλητισμό στα θέματα της βίας και των στημένων αγώνων, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της δυνατότητας επένδυσης  των ξένων κεφαλαίων. Ενώ εξέφρασε ανοιχτά την επιφύλαξη του για το κατά πόσο ο Υπουργός Πολιτισμού  κ. Γερουλάνος , έχει σχέση με τον αθλητισμό…

Αναλυτικά οι αναφορές του Λευτέρη Αυγενάκη στον Athleticradio 104,2:

Για το αθλητικό νομοσχέδιο:

«Είναι ένα σχέδιο νόμου που είχε πάρει τη σειρά του. Ηταν το πρώτο με τα νέα δεδομένα που ισχύουν πλέον στο κοινοβούλιο. Με ένα πολιτικό σύστημα διαλυμένο , με κανένα κόμμα να μην έχει την πλειοψηφία στην Βουλή μετά τις τελευταίες διαγραφές.Ένα νομοσχέδιο που επι της αρχής δεν είμαστε αντίθετοι σαν Δημοκρατική Συμμαχία και αυτό έθιξα και από το βήμα της βουλής. Ωστόσο δεν μπορώ να μην θίξω κάποια σημεία που έχουν προβληματίσει.

Όπως αυτό που αφορά  το «ξήλωμα» όλου αυτού του κυκλώματος της διαφθοράς που υπήρχε και το οποίο χτύπησε την ομάδα του τόπου μας τον ΟΦΗ. Δεν έγινε απολύτως τίποτα κατά την άποψη μας. Υπάρχει ένα κενό. Δεν έχει ικανοποιηθεί η κοινή γνώμη για το αν υπάρχει ικανό πλαίσιο λειτουργίας  και της αθλητικής δικαιοσύνης μετά από όλα αυτά.

Ζήτησα από τον Υπουργό να μας δώσει απαντήσεις  από την πλευρά της Πολιτείας. Αλλά για να απαντήσει θα πρέπει να έχει και ένα πολιτικό προιστάμενο ο οποίος θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ποδόσφαιρο. Για τον κ. Γερουλάνο εκφράζω την επιφύλαξη μου για την σχέση που έχει με το ποδόσφαιρο και τον αθλητικό γενικότερα».

Για το αν μελέτησε τον αθλητικό νόμο:

«Μελέτησα αρκετά τον αθλητικό νόμο. Δεν είμαι Χρυσοχοίδης. Κανείς δεν μπορεί για μένα για την κινητικότητα και την εργατικότητα μου. Για το συγκεκριμένο νομοθέτημα είχαμε και μια συνεργασία και με τους άλλους βουλευτές».

Για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και τις  αρμοδιτότητες της Επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού:

«Θυμάμαι στην υπόθεση του ΟΦΗ ο κ. Γερουλάνος στο όνομα του αυτοδιοίκητου κρυβόταν. Δεν είμαστε υπέρ του αυτοδιοίκητου. Ωστόσο για το άρθρο 19 του αθλητικού νόμου διατυπώσαμε κάποιες επιφυλάξεις, για τον τρόπο που έχει τεθεί. Επί της αρχής είμαστε σύμφωνοι, αλλά φοβάμαι  ότι όπως το έχουν επεξεργαστεί δεν θα περπατήσει και πολύ σύντομα θα ακυρωθεί από την ΟΥΕΦΑ και η χώρα θα βρεθεί εκτεθειμένη.Η θέση μας ως Δημοκρατική Συμμαχία είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτοδιοίκητο όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ζήτησα να επανεξεταστεί για να μην υπάρχουν κυρώσεις από την ΟΥΕΦΑ.

Το βλέπω με μεγάλη επιφύλαξη. Πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα. Υπάρχει μια επιφύλαξη στον τρόπο που έχει διατυπωθεί και στο πώς έχει επεξεργαστεί ο Υπουργός την συγκεκριμένη διάταξη για να τη φέρει στην Βουλή».

 

Για άλλες διατάξεις τoυ αθλητικού νομοσχεδίου που εμφανίζουν κενά:

«Δεν μας ικανοποιεί η προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Γίνεται μια θεωρητική προσέγγιση με επιτροπές και κόντρα επιτροπές, που μόνο συμβουλές  μπορούν να δίνουν, αλλά δεν πατάσσουν την εγκληματικότητα και την βία, σε μια περίοδο έξαρσης, που ζούμε.

Ακόμη στο θέμα με τα στημένα. Με στοιχεία που κατέθεσα στην Βουλή, επιβεβαιώνεται ότι ακόμα  και σήμερα 30,3 % ποδοσφαιριστών έχουν ενοχληθεί για στήσιμο αγώνα, ενώ το 47% λέει ότι  γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Ακόμη το νομοθέτημα δεν πατάσσει τίποτα από αυτά που έγιναν για τα στημένα. Με ασπιρίνη προσπαθούμε να πολεμήσουμε τον καρκίνο.

Επίσης ένα άλλο σημείο που πρέπει η ηγεσία του Υπουργείου να προσέξει είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Οι φίλαθλοι θα κληθούν  να πληρώνουν ένα ακριβότερο εισιτήριο σε μια δύσκολη εποχή οικονομικά.

Ποια από τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες εταιρείες  όπως είναι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει την δυνατότητα για να ξοδέψει για τον εξοπλισμό που απαιτείται”.

Για το θέμα των ξένων επενδυτών, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ανοίγει ο δρόμος για ξένα κεφάλαια:

«Όταν γίνεται με κανόνες διαφάνειας, δεν πρέπει να υπάρχει προκατάληψη. Αρκεί να υπάρχουν κανόνες και όλοι να γνωρίζουν τι συμβαίνει. Μη γίνει για λόγους ξεπλύματος χρήματος. Αλίμονο όμως να εμποδίσουμε μια πρωτοβουλία έλευσης  ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας, αλλά με κανόνες».

 

 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook