Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Ο νέος εφιάλτης…

Στο άρθρο της ημέρας ο Μανώλης Θέμελης γράφει για την… τρομοκρατία του κορονοϊού, που μετέτρεψε την αθλητική γιορτή, σε μία παράξενη διοργάνωση χωρίς θεατές στις κερκίδες.

Το Τόκιο επιλέχθηκε ως διοργανώτρια πόλη κατά την 125η Σύνοδο της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες στις 7 Σεπτεμβρίου 2013.

Όταν η Ιαπωνία αναλάμβανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο πρωθυπουργός της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου είχε αναφέρει πως:  “H μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η ασφάλεια των αγώνων”.

Υπονοούσε την προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις… Τελικά ο “εχθρός” ήταν άλλος… ¨Αόρατος” και ύπουλος…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020, μετατέθηκαν για το 2021 και κανείς δε μπορούσε να φανταστεί πως τρεις ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη τους θα απειλούνταν από την covid-19 και τις μεταλλάξεις της. Στο… τσακ δεν αναβλήθηκαν εκ νέου και οριστικά τελικά!

Ο κορωνοϊός «χτυπάει» τις Ολυμπιακές αποστολές στο Ολυμπιακό χωριό, τους αθλητές, τους αξιωματούχους, αλλά και γενικά το Τόκιο και την Ιαπωνία, που καθημερινά καταγράφει αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων.

Η εξάπλωση του ιού στην Ιαπωνική πρωτεύουσα συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία, καθώς παρατηρείται αύξηση της διασποράς τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα τα νοσοκομεία της πόλης κάνουν ετοιμασίες για την περίθαλψη νέων περισσότερων ασθενών. Ο αριθμός αυτός των κρουσμάτων είναι ο μεγαλύτερος από τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο ϊός “χτύπησε” και την Ελληνική ολυμπιακή ομάδα. Αυτή τη φορά πρόκειται για μία αθλήτρια, του υγρού στίβου, κορυφαία στο άθλημά της, που βρέθηκε θετική και δεν θα μεταβεί στο Τόκιο!

Θα μετέβαινε στο Τόκιο με τη δεύτερη ολυμπιακή αποστολή αλλά το θετικό τεστ πριν από το ταξίδι την άφησε στην Ελλάδα.

Το θετικό τεστ  έβαλε τέλος στα όνειρά της και στο συγκεκριμένο αγώνισμα η χώρα μας δεν θα έχει εκπρόσωπο. Κρίμα. Πέντε χρόνια προετοιμασίας πήγαν στράφι!

Εντωμεταξύ, οι αθλητές που μετέχουν προσπαθούν βέβαια να αφήσουν στην άκρη τις άδειες κερκίδες και να επικεντρωθούν στον στόχο τους, αλλά δεν είναι εύκολο.

Επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός των αθλητών δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στους Αγώνες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσφέρει μεν εγκαταστάσεις για όποιο μέλος των αποστολών επιθυμεί να εμβολιαστεί, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτικό.

Οι αθλητές πάντως είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν υπό ένα αυστηρό πλαίσιο μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αθλητές ουσιαστικά επιτρέπεται να αφήνουν τα καταλύματά τους μόνο για να πάνε στους επίσημους χώρους διεξαγωγής των αγώνων και απαγορεύεται η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών. Αυτό σημαίνει ότι εξωτερικές δραστηριότητες. εκτός “φούσκας”, όπως επίσκεψη στα αξιοθέατα, τα μπαρ, εστιατόρια ή κλαμπ και η επαφή με τους αθλητές που μένουν σε άλλα σημεία στο Ολυμπιακό Χωριό δεν επιτρέπονται.

Οι αθλητές που παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από συνέπειες που περιλαμβάνουν ακόμα και τον αποκλεισμό από τους αγώνες αλλά και χρηματικές ποινές.

Δυστυχώς η γιορτή του αθλητισμού, μετατράπηκε σε… εφιάλτη… Το ερώτημα είναι: Καλώς γίνονται οι Αγώνες ή έπρεπε να ματαιωθούν;

Η απάντηση ίσως δοθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος….

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook