Να προσέξει τις… κακοτοπιές ο ΟΦΗ

Ο Νίκος Μαρκάκης γράφει στο blog του στο athletic.gr.

Να ξεκαθαρίσω κάτι στον πρόλογο πριν συνεχίσω το σημερινό μου σημείωμα που αφορά την Σούπερ Λιγκ και την μάχη της ουράς. Ούτε θέλω να κινδυνολογήσω ούτε να σπείρω τον φόβο και τον πανικό. Απλά να παραθέσω τα δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί στο κάτω διάζωμα της βαθμολογίας γιατί κουράστηκα από το Σάββατο να ακούω και να διαβάζω ανοησίες από ανθρώπους  που είτε είναι άσχετοι είτε ανημέρωτοι.

Μεγάλη η νίκη που πέτυχε ο ΟΦΗ το Σάββατο επί του Βόλου(και θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί αν δεν κέρδιζε μπορεί να ήταν και από τα φαβορί για υποβιβασμό) αλλά ΔΕΝ σώθηκε ακόμα παρά τους 34 βαθμούς που έχει συγκεντρώσει. Στο φετινό πρωτάθλημα έχουν πάει περίπατο οι στατιστικές που θέλουν την παραμονή όλα τα τελευταία χρόνια με 14 ομάδες στην Σούπερ Λιγκ και με αγώνες πλέι άουτ να κρίνεται στους 29 βαθμούς. Την περίοδο 2019-20 ο Παναιτωλικός σώθηκε με 29 βαθμούς, την επόμενη πάλι ο Παναιτωλικός με 28, το 21-22 υποβιβάστηκε ο Απόλλων με 22 και η Λαμία πήγε σε μπαράζ με 26, το 22-23 σώθηκε η Λαμία με 29 και υποβιβάστηκε ο Ιωνικός με 27.  Το φαινόμενο…Μπαρτσελόνα κάνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή την εμφάνιση του μόνο που φέτος αυτό συμβαίνει σε υπερθετικό βαθμό, τέτοιο που αν το πρωτάθλημα είχε ακόμα δρόμο κάποιες ομάδες προλάβαιναν να διεκδικήσουν και… έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ΟΦΗ λοιπόν πέτυχε τεράστιας σημασίας νίκη επί του Βόλου αλλά ακόμα δεν έχει σωθεί και θέλει ένα βαθμό  στα επόμενα δυο παιχνίδια του για να είναι σίγουρος, τον οποίο οφείλει να πάρει το ερχόμενο Σάββατο στην Τρίπολη για να μην μπλέξει με σενάρια ισοβαθμίας στο φινάλε.

Μετά το τέλος του αγώνα με τον Βόλο ορισμένοι πανηγύριζαν για την εξασφάλιση της παραμονής του ΟΦΗ. Λογάριαζαν χωρίς την Κηφισιά η οποία ενώ στο ημίχρονο του αγώνα στο Περιστέρι έχανε με 1-0 και ήταν με το 1,5 πόδι στην Σούπερ Λιγκ 2, στην επανάληψη, ω του θαύματος γύρισε το ματς και πήρε τη νίκη με σκορ 2-1(εντελώς συμπτωματικά το ίδιο είχε κάνει και πριν από δυο αγωνιστικές στην Τρίπολη). Με την Κηφισιά στους 28 δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος με  34 ειδικά όταν είσαι ΟΦΗ και έχεις το μειονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας με την Αθηναική ομάδα(θυμίζω ότι φέτος στο πρωτάθλημα δεν την κέρδισε ούτε μια φορά, αντίθετα είχε μια ήττα εντός και δυο ισοπαλίες). Δεν λέω ότι ο ΟΦΗ θα πέσει. Όμως επειδή η ατμόσφαιρα που υπάρχει γενικώς όλο αυτό το διάστημα μου φέρνει στο μυαλό αυτό που είχε γίνει πριν από δυο χρόνια, στην μάχη για την εξάδα, ας προσέξουν ορισμένοι και να μην βιάζονται όπως τότε που το βράδυ ο ΟΦΗ κοιμήθηκε στην εξάδα πανηγυρίζοντας και το πρωί ξύπνησε…7ος μετά την δικαίωση του ΠΑΣ Γιάννινα.

Η νίκη επί του Βόλου είναι αυτή που πιθανότατα θα δώσει στον ΟΦΗ την παραμονή. Θα πουν κάποιοι: μα τι μας λες Νίκο, ότι κινδυνεύει ο ΟΦΗ που είναι η μοναδική αήττητη ομάδα στα πλέι άουτ και έχει βελτιώσει και την εικόνα του με την παρουσία του Δέλλα στον πάγκο; Σωστό είναι αυτό αλλά ο λαός μας λέει «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά» και επειδή έχουμε δει πολλά να συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο  με αυτό το σκεπτικό πρέπει να αντιμετωπίσει τα δυο επόμενα παιχνίδια για να μην βρεθεί σε κίνδυνο την τελευταία αγωνιστική.

Αν ο ΟΦΗ δεν κέρδιζε τον Βόλο ίσως σήμερα να ήταν στην δυσκολότερη θέση από όλους. Γιατί  αν έμενε στους 31 ή 32 βαθμούς θα έπρεπε στην συνέχεια, όταν οι άλλοι θα έπαιζαν  φιλικά μέχρι το φινάλε, ο ίδιος πρώτον να πάει σε μια έδρα στην οποία δεν έχει νικήσει ποτέ και δεύτερον την τελευταία αγωνιστική να αντιμετωπίσει μια ομάδα που θα «καίγεται» για βαθμούς. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί το τρίποντο με την ομάδα του Μπέου είναι σημαντικό αλλά ακόμα δεν έχει δώσει την παραμονή. 

Άκουγα στην «Αθλητική Κυριακή» από δημοσιογράφους που υποτίθεται είναι στο κρατικό κανάλι για να ενημερώνουν σωστά και υπεύθυνα τον κόσμο ότι «ο ΟΦΗ σώθηκε εύκολα». Δεν τον είχαν καν στην εξίσωση για τα σενάρια υποβιβασμού. Εύχομαι να μην χρειαστεί ο  ΟΦΗ να τους διαψεύσει για να φανεί το πόσο πρόχειρα και ανεύθυνα αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα και ουσιαστικά παραπληροφορούν τον κόσμο που τους πληρώνει για να λένε αυτές τις ανακρίβειες.

Το ερχόμενο Σάββατο ο ΟΦΗ στην Τρίπολη καλείται να ξεπεράσει την καταραμένη σε βάρος του παράδοση και να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει για να πάει χωρίς άγχος κόντρα στον Παναιτωλικό. Μπορεί οι δυο ομάδες να σώζονται με ένα βαθμό και δεν είναι απίθανο αυτό να συμβεί αλλά ο ΟΦΗ έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια σε αντίθεση με κάποιους άλλους,  ότι δεν μπαίνει  σε αυτού του είδους τα παιχνίδια. Ότι έχει καταφέρει είναι εντός γηπέδου κι έτσι θέλει να συνεχίσει γιατί έτσι έχει μάθει. Στην περίπτωση όμως  που γυρίσει από την Τρίπολη χωρίς βαθμό ας ετοιμάσουμε όλοι τα υπογλώσσια για τον αγώνα μετά το Πάσχα με τον Παναιτωλικό του φίλου μας Γιάννη Πετράκη και ειδικά αν ούτε αυτός έχει καταφέρει να κερδίσει εντός τον Ατρόμητο τότε «ο σώζων εαυτόν σωθήτο»…

Σε ότι αφορά  τα σενάρια ισοβαθμίας είναι τρία: 

Α)ΟΦΗ 34, Ατρόμητος 34, Κηφισιά 34. Για να φτάσουμε σε αυτό προυποθέτει 2 ήττες για ΟΦΗ και Ατρόμητο και 2 νίκες για Κηφισιά. Υπαρκτό αλλά ακραίο σενάριο. Αν υποθέσουμε ότι  ο Ατρόμητος χάνει στο Αγρίνιο τότε ο Παναιτωλικός σώζεται και με Χ στο Ηράκλειο μαζί με τον ΟΦΗ. Στην τριπλή ισοβαθμία πάντως υποβιβάζεται ο ΟΦΗ

Β)ΟΦΗ 34, Κηφισιά 34, Παναιτωλικός 34. Για να γίνει αυτό σημαίνει 2 ήττες για τον ΟΦΗ, 2 νίκες για την Κηφισιά και μια νίκη και μια ισοπαλία για Παναιτωλικό. Αν την νίκη την κάνει στο Ηράκλειο ο ΟΦΗ αποχαιρετάει. Αν την κάνει με Ατρόμητο σημαίνει ότι παίρνει ισοπαλία στο Γεντί Κουλέ οπότε σώζεται μαζί μαζί με τον ΟΦΗ. Και σε αυτή την τριπλή ισοβαθμία  υποβιβάζεται ο ΟΦΗ.

Γ) ΟΦΗ 34, Κηφισιά 34. Δυο ήττες για ΟΦΗ και δυο νίκες για Κηφισιά. Και σε αυτή την ισοβαθμία υποβιβάζεται ο ΟΦΗ.

Αυτά είναι τα σενάρια με τις ισοβαθμίες. Δεν υπονοούμε ότι ο ΟΦΗ θα κάνει δυο ήττες αλλά επισημαίνουμε ότι πρέπει να προσέξει για να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων γιατί οι άλλοι πιθανότατα θα κάνουν τις νίκες που χρειάζονται. Αν κάποιος αμφιβάλλει ή αιθεροβάμων είναι ή ρομαντικός του ποδοσφαίρου ή μακράν νυχτωμένος για τις ομορφιές που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

ΥΓ: Άλλαξε-και σωστά- η ώρα έναρξης του αγώνα Αστέρας Τρίπολης-Παναιτωλικός για να ξεκινήσει μαζί με το Ατρόμητος-Κηφισιά.  Πως όμως  είναι δυνατόν η Σούπερ Λιγκ, στην οποία μάλιστα είναι πρόεδρος ο CEO  του ΟΦΗ Μηνάς Λυσσάνδρου να μην αλλάζει την ώρα έναρξης και στον αγώνα του ΟΦΗ με τον Βόλο που καθόλου αδιάφορος δεν ήταν αφού καμιά από τις δυο ομάδες δεν είχε εξασφαλίσει την παραμονή της, άρα το αποτέλεσμα στο Γεντί Κουλέ θα ήταν γνωστό όταν τα άλλα δυο παιχνίδια θα ήταν ακόμα σε εξέλιξη; Και το αποτέλεσμα του α΄ μέρους στο Περιστέρι δείχνει τι έγινε το βράδυ του Σαββάτου και τι θα πάθαινε ο ΟΦΗ αν δεν κέρδιζε…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook