Η ώρα της στέψης

Σήμερα διεξάγεται ο μεγάλος τελικός του Euro 2012 με την Ισπανία και την Ιταλία να διεκδικούν το βαρύτιμο τρόπαιο (21:45, ET-1).

Η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε θέλει να γίνει η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να κερδίσει τρεις σημαντικές διοργανώσεις (δύο Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ένα Μουντιάλ) και η πρώτη που καταφέρνει να πάρει το τρόπαιο που σχεδίασε ο Henri Delaunay.

Οι Ισπανοί βρίσκονται για τέταρτη φορά σε τελικό (1964, 1984, 2008 and 2012), έχοντας χάσει μόνο μία φορά το 1984. Οι «φούριας ρόχας» είναι σε δεκαεννιά αγώνες αήττητοι και έχουν κερδίσει τα τελευταία εννιά νοκ-άουτ παιχνίδια που έχουν δώσει σε σημαντικές διοργανώσεις, χωρίς μάλιστα να έχει παραβιαστεί η εστία τους.

Παρόλα αυτά, οι Ίβηρες δεν έχον καταφέρει να κερδίσουν τους Ιταλούς σχεδόν έναν αιώνα, αφού οι δύο τελευταίες αναμετρήσεις τους είχαν λήξει ισόπαλες. Στα συνολικά έντεκα ματς που έχουν δώσει οι δύο ομάδες η Ισπανία μετρά μία νίκη, πέντε ισοπαλίες και ισάριθμές ήττες απέναντι στους «ατζούρι» και η μοναδική νίκη της ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920.

Κανένας από τους παίκτες του Ντελ Μπόσκε δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και του δίνεται η δυνατότητα να παρατάξει την καλύτερη ενδεκάδα κόντρα στους Ιταλούς. Το δίλημμα του 61χρονου προπονητή αφορά τη θέση του επιθετικού, όπου φανέλα βασικού διεκδικούν ο Φερνάντο Τόρες, ο Νεγρέδο και ο Γιορέντε. Στον πάγκο θα μείνει ο Φάμπρεγας και στα πλάγια θα παίξουν ο Ινιέστα και ο Σίλβα.

Από την πλευρά της, η ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι συμμετέχει για τρίτη φορά σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (1968, 2000, 2012) και είχε χάσει το πρώτο που είχε δώσει το 1968.

Οι Ιταλοί αντιμετωπίζουν την Ισπανία για 31η φορά στην ιστορία τους και μετρούν 10 νίκες, 12 ισοπαλίες και 8 ήττες. Η πιο πρόσφατη αναμέτρηση των δύο ομάδων ήταν το παιχνίδι για τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης, το οποίο είχε λήξει ισόπαλο 1-1.

Οι «ατζούρι» έχουν καταφέρει να κερδίσουν μόνο δύο από τα τελευταία οχτώ ματς που έχουν δώσει, ενώ δεν έχουν γνωρίσει την ήττα με τον Πραντέλι στον πάγκο. Τα δύο γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι του έδωσαν μία ξεχωριστή πρωτιά, αφού έγινε ο πρώτος ιταλός που σημειώνει τρία τέρματα σε ένα Euro.

Το σύστημα που χρησιμοποίησε κόντρα στη Γερμανία θα χρησιμοποιήσει ο Πραντέλι κόντρα στους Ισπανούς. Ο 55χρονος προπονητής υπολογίζει ξανά τον Αμπάτε, ο οποίος έχασε λόγω τραυματισμού τον προημιτελικό με τα «πάντσερ» και ο Μάτζιο εξέτισε την ποινή του. Μάλιστα, ο Μοντολίβο θα παραμείνει στο αρχικό σχήμα των «ατζούρι» μετά την άσχημη εμφάνιση του Μότα στο προηγούμενο παιχνίδι.

Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο «Ολυμπίσνσκι» του Κιέβου και θα την διευθύνει ο Πέδρο Προένσα από την Πορτογαλία.

  • Οι πιθανές συνθέσεις

Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Άλμπα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο, Σίλβα, Τσάβι, Ινιέστα και Φερνάντο Τόρες.
Στον πάγκο: Βαλντές, Ρέινα, Αλμπιόλ, Τσάβι Μαρτίνεθ, Χουανφράν, Φάμπρεγας, Καθόρλα, Νάβας, Πέδρο, Νεγρέδο, Μάτα και Γιορέντε.

Ιταλία (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Αμπάτε, Μπονούτσι, Μπαρτζάλι, Κιελίνι, Πίρλο, Ντε Ρόσι, Μαρκίζιο, Κασάνο, Μοντολίβο και Μπαλοτέλι.
Στον πάγκο: Σιρίγκου, Ντε Σάνκτις, Μάτζιο, Ογκμπόνα, Μότα, Τζιακερίνι, Μπαλτζαρέτι, Ντιαμάντι, Νοτσερίνο, Ντι Νατάλε, Μπορίνι και Τζιοβίνκο.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook