Παιδί και αθλητισμός

Είναι ένα λυπηρό γεγονός πως τα σημερινά παιδιά απέχουν ως επί το πλείστον από ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Γράφει η Μαρία Κανάκη.

Τα περισσότερα παιδιά είναι προσκολλημένα πλέον μπροστά από ένα κινητό και έναν υπολογιστή με συχνά απαιτητικές και δυσανάλογες σχολικές υποχρεώσεις και με μια διατροφή η οποία δεν είναι πάντα ενδεδειγμένη! Η ενασχόληση με ένα άθλημα δεν εξασφαλίζει μόνο καλύτερη σωματικοί υγεία στο παιδί. Ο αθλητισμός βοηθά το παιδί να ωριμάσει να καλλιεργήσει μέσα του τις αρετές της συνεργασίας αλλά και της πειθαρχίας να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να υιοθετήσει θετικές συμπεριφορές.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενασχόληση ενός παιδιού με τον αθλητισμό είναι να έχει αποκτήσει την απαραίτητη νευρομυική ωριμότητα γεγονός που δεν ισχύει στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτής της ηλικίας που αθλούνται να εμφανίζονται πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς ακριβώς επειδή έχουν ακόμα μειωμένη κριτική ικανότητα και επειδή το κέντρο βάρους τους βρίσκεται ψηλά.

Πρέπει επίσης οι γονείς να διαπιστώσουν αν το παιδί έχει την ικανότητα να συνεργάζεται σωστά και να ακούει τις οδηγίες του προπονητή του. Επίσης μια βασική προϋπόθεση είναι το παιδί να έχει κοινωνικοποιηθεί!!

Η ευκολία του παιδιού να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με τους συμπαίκτες του για την επίτευξη ενός στόχου διασφαλίζει την ικανοποίηση που αντλεί το ίδιο από την ενασχόληση με την συγκεκριμένη δραστηριότητα και αυξάνει τις πιθανότητες να συνεχίσει έτσι και στην ενήλικη ζωή του.

Το παιδί πρέπει να έχει την επιλογή να επιλέξει το άθλημα που του αρέσει και το ευχαριστεί.

Ο χρόνος του πρέπει να μοιράζεται ισότιμα ανάμεσα στο σχολείο και στην αθλητική του δραστηριότητα. Από το Δημοτικό κιόλας το παιδί μπορεί να αρχίσει να ασχολείται σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες. Οι γονείς οφείλουν να παραμερίσουν τις δικές τους φιλοδοξίες και φυσικά να βοηθήσουν το παιδί να καταλάβει ότι η αξία του δεν κρίνεται από την επιτυχή έκβαση ενός παιχνιδιού αλλά από την αγάπη του για τον αθλητισμό και την συμμετοχή του σε μια ομάδα! Πολύ καλά αθλήματα για τα παιδιά του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ είναι το ΚΟΛΥΜΠΙ το ΤΡΕΞΙΜΟ το ΤΕΝΝΙΣ το BOWLING η ενασχόληση με μια ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει το παιδί κάποιο άθλημα είναι η προσκόμιση όλων των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων (καρδιάς κυκλοφορικού συστήματος όρασης) που πιστοποιούν ότι το παιδί είναι καλά στην υγεία του και μπορεί να αθληθεί.

Πρέπει επίσης να δοθεί σημασία και στην καθαριότητα του χώρου που το παιδί θα αθληθεί καθώς επίσης και στην ποιότητα του χαρακτήρα του δασκάλου και στο αν κατέχει τις απαραίτητες ικανότητες να ασχοληθεί με το σώμα αλλά και την ψυχή του παιδιού και όχι μόνο στο πόσο κοντά είναι μια σχολή στο σπίτι μας ή αν οικονομικά συμφέρει περισσότερο.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook