Η Σούπερ Λιγκ, ο αθλητικός νόμος και ο ΟΠΑΠ

Του Γιώργου Κορτσιδάκη Το βασικό σημείο αιχμής της Σούπερ Λιγκ με την Πολιτεία για το νέο αθλητικό νόμο, είναι η διάταξη που ποινικοποιεί τους παράγοντες, όταν οι ομάδες τους ή οι φίλαθλοί τους εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά. Με πιο απλά λόγια, αν οι οπαδοί μιας ομάδας κάνουν επεισόδια, τότε ο νούμερο ένα υπόλογος είναι ο επικεφαλής […]

Του Γιώργου Κορτσιδάκη

Το βασικό σημείο αιχμής της Σούπερ Λιγκ με την Πολιτεία για το νέο αθλητικό νόμο, είναι η διάταξη που ποινικοποιεί τους παράγοντες, όταν οι ομάδες τους ή οι φίλαθλοί τους εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά. Με πιο απλά λόγια, αν οι οπαδοί μιας ομάδας κάνουν επεισόδια, τότε ο νούμερο ένα υπόλογος είναι ο επικεφαλής της διοίκησης μιας ομάδας, δηλαδή ο πρόεδρός της.

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας. Και αν δηλαδή θα μπορέσουμε να δούμε να διώκεται ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ για… λογαριασμό των οπαδών τους. Η καλύτερα των… στρατών τους, που «συντηρούν» σκόπιμα, όπως θα μπορούσε να πει κανείς.

«Λαϊκά» η διάταξη αυτή είναι ενδιαφέρουσα. Πρακτικά, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ υπάρχουν και οι σοβαροί κίνδυνοι «προβοκάτσιας», όπου ο ένας θα μπορεί κάλλιστα να κάνει μεγάλη ζημιά στον άλλο, όποτε του καπνίσει.

Ένα ζήτημα ακόμη που απασχολεί τους παράγοντες είναι η φορολογία. Το ΦΠΑ του 40-50% που υπάρχει ανά περίπτωση στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και το οποίο επιβαρύνει αποκλειστικά τις ομάδες, είναι δυσβάσταχτο και αποτελεί υπογραφή για τον αφανισμό τους. Διαφορετικά θα πρέπει με κοινή απόφαση να χαραχθεί μια νέα γραμμή στις πληρωμές και τα ποσά που ξοδεύονται από τις ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Για όλα αυτά θα γίνουν τις επόμενες μέρες συναντήσεις των μελών της Σούπερ Λιγκ με κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς, ώστε να συζητηθούν και να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, αλλά και οι… διορθώσεις στον αθλητικό νόμο αν αυτό είναι εφικτό.

Ένας αθλητικός νόμος, που έχει πάντως πολλές «γκρίζες ζώνες» και το ερώτημα δεν είναι αν καλύπτει το «λαϊκό αίσθημα», αλλά κατά πόσο αυτά που υποτίθεται ότι προβλέπει είναι εφαρμόσιμα. Και ειδικότερα αν η Πολιτεία έχει την τόλμη να κάνει πράξη αυτό που της έχει παραδώσει ο νομοθέτης…

Πάμε τώρα και σε κάτι άλλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύμβαση που προτείνει ο ΟΠΑΠ στις ομάδες, για τη χορηγία δυο ετών με τη Σούπερ Λιγκ. Μέσα στη σύμβαση ο Οργανισμός βάζει ως βασική προϋπόθεση της συμφωνίας τη ρήτρα βίας. Αυτή προϋποθέτει καταγγελία της σύμβασης αν κάποια ομάδα, έχει μέσα στη σεζόν τρεις σοβαρές παραβατικές συμπεριφορές. Αν συμβεί αυτό τότε… κλείνει η κάνουλα για αυτή. Και δεν παίρνει ούτε ευρώ από τα χρήματα που κάνει να παίρνει ετησίως ως χορηγία!

Ακόμη προβλέπει παιδική κερκίδα στο γήπεδο, αλλά και υποχρεωτική καλλιέργεια των ακαδημιών. Πάνω σε αυτό επίσης βάζει βασική προϋπόθεση οι ομάδες να έχουν σε ποσοστό 10% παίκτες κάτω των 23 ετών από το σύνολο του ρόστερ τους, οι οποίοι (οι κάτω των 23 ετών) μάλιστα θα έχουν όλη τη σεζόν τουλάχιστον 270 λεπτά συμμετοχής συνολικά!

Ο ΟΠΑΠ προτείνει στη Σούπερ Λιγκ 14 εκ. ευρώ για χορηγία 2 χρόνων. Η Λίγκα αντιπροτείνει 17 +1 εκ. ευρώ  (το +1 αφορά στην καλλιέργεια των τμημάτων υποδομής). Δηλαδή ζητάει 18 εκ. ευρώ συνολικά. Ακόμη και αν η Σούπερ Λιγκ δεν πάρει τα χρήματα που ζητάει, η επικρατούσα άποψη στον Συνεταιρισμό είναι ότι «και τα 14 καλά είναι. Είναι μεγάλη απόφαση να τα χαλάσεις με τον ΟΠΑΠ…».

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην Athleticpress (20/2).

 

 

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook