Ομάδα υπό διάλυση, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

Γράφει ο Νίκος Μαρκάκης. Το στραπάτσο στην Καισαριανή ήρθε για να βάλει της σφραγίδα της αποτυχίας νωρίς-νωρίς στην σεζόν για τον ΟΦΗ με τους στόχους που είχε θέσει από το ξεκίνημα να έχουν ήδη χαθεί.

Η εξάδα είναι πλέον άπιαστο όνειρο με την ομάδα να βρίσκεται στο -8 και στο κύπελλο αποχαιρέτησε με το καλημέρα γνωρίζοντας ένα ταπεινωτικό αποκλεισμό από την Κηφισιά. Το παιχνίδι στην Καισαριανή αποτέλεσε την κορωνίδα σε μια σειρά από άθλιες εμφανίσεις από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου και ο μοναδικός στόχος που έχει μείνει είναι να σωθεί η κατηγορία, διότι, είτε το θέλουμε είτε όχι ο ΟΦΗ μετά το κάζο του κυπέλλου μπαίνει σε μια περιδίνηση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Είναι πλέον ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και παράλληλα να ληφθούν αποφάσεις με άμεσο στόχο την σωτηρία της ομάδας και από το καλοκαίρι και μετά τον επαναπροσδιορισμό του πλάνου και των στόχων. Σήμερα ο Μηνάς Λυσσάνδρου θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Νιόπλια για να τελειώσει-εκτός απροόπτου- η συνεργασία των δυο πλευρών. Αν εγώ ήμουν Νίκος Νιόπλιας θα είχα ήδη υποβάλλει την παραίτηση μου στην διάθεση της διοίκησης για να διευκολύνω τις εξελίξεις. Ο «Κόκος» αποτελεί μέρος της σύγχρονης ιστορίας του ΟΦΗ και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Η δεύτερη θητεία του στην ομάδα που αγάπησε και τον αγάπησε τελειώνει άδοξα αλλά αυτή είναι η μοίρα των προπονητών. Ερχόμενος πριν από 1,5 χρόνο κλήθηκε να πάρει στα χέρια του μια βραδυφλεγή βόμβα, με την ομάδα να είναι στα τάρταρα και κατάφερε να την «αναστήσει» και να την κρατήσει στην κατηγορία.

Αυτή ήταν η μεγάλη του επιτυχία. ‘Όμως κάθε χρονιά είναι διαφορετική και κάπου στην πορεία έκανε και ο ίδιος σοβαρά λάθη. Το πιο σοβαρό έγινε το περασμένο καλοκαίρι όταν σιώπησε και ουσιαστικά έδωσε κάλυψη στις αλλοπρόσαλλες μεταγραφικές επιλογές των Σαμαράδων. Οι προθέσεις του μπορεί να ήταν καλές, δεν ήθελε προφανώς τότε να ταράξει τα νερά, αν όμως το είχε κάνει ίσως σήμερα η ομάδα να μην είχε φτάσει στο σημείο που βρίσκεται. Είχε δίκιο αρχικά όταν αποφάσισε να μιλήσει αλλά από ένα σημείο και μετά έμοιαζε να βολεύεται στο άλλοθι του κακού σχεδιασμού και αυτό δεν τον βοήθησε να δει καθαρά και τις δικές του ευθύνες. Η ομάδα έχει δώσει οκτώ παιχνίδια στο πρωτάθλημα και ένα στο κύπελλο και από παιχνίδι σε παιχνίδι γίνεται χειρότερη. Δεν κατάφερε να παρουσιάσει ποτέ ένα συγκεκριμένο πλάνο μέσα στο γήπεδο αλλάζοντας συνεχώς συστήματα και χρησιμοποιώντας συνεχώς παίκτες σε άλλες θέσεις από τις κανονικές τους. Στα τελευταία παιχνίδια δε, έδειξε να έχει χάσει τελείως τον έλεγχο.

Στην Καισαριανή παρουσίασε ένα συνονθύλευμα παρατάσσοντας την ομάδα του για πρώτη φορά με 3-4-3, την άφησε να παίζει για ένα ολόκληρο ημίχρονο με αριθμητικό μειονέκτημα στα χαφ και στην επανάληψη ξόδεψε τις αλλαγές(χωρίς να κάνει και τις πέντε) στο 65΄ με συνέπεια όταν προέκυψε ο τραυματισμός του Ντιουσέ να μείνει η ομάδα με 10 παίκτες. Το θέμα των τραυματισμών είναι ένα τεράστιο ζήτημα από μόνο του και χρειάζονται εξηγήσεις για το που οφείλονται και γιατί έχει πλέον καταντήσει ρουτίνα να χάνει σε κάθε ματς τουλάχιστον από ένα παίκτη και πάνω.

Η ευθύνη του Νιόπλια είναι δεδομένη για όλη αυτή την κατάσταση αποσύνθεσης στην οποία βρίσκεται η ομάδα και είναι εκείνος που, όπως όλα δείχνουν, θα πληρώσει το μάρμαρο της αποτυχίας, μετά τους Σαμαράδες. Άμοιροι ευθυνών ωστόσο, δεν είναι ούτε οι παίκτες. Μετά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία η…μπάλα περνάει σε αυτούς και έρχεται και η δική τους ώρα της κρίσης. Σε μια ομάδα που όλα τα προβλήματα είναι λυμένα η εικόνα που έχουν παρουσιάσει στα περισσότερα παιχνίδια δεν δικαιολογείται. Εκτός κι αν ορισμένοι δεν μπορούν, δεν έχουν τις δυνατότητες να σηκώσουν το βάρος της φανέλας. Μετά το ματς της Καισαριανής ο ΟΦΗ μπαίνει σε μια νέα φάση που δεν θα είναι ευχάριστη για κανένα.

Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη για όλους και οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες σκληρές και γενναίες. Ο ΟΦΗ φαίνεται να αναζητά πλάνο, όραμα, στόχο και μαζί με όλα αυτά πιθανότατα και νέο τιμονιέρη. Δυστυχώς, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αυτό που προέχει είναι η παραμονή. Η σεζόν είναι ήδη αποτυχημένη αλλά το ζητούμενο είναι να μην έρθουν τα χειρότερα. Ο Μηνάς Λυσσάνδρου έχει να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση στον ΟΦΗ επί της παρουσίας του την στιγμή που υπάρχουν κι άλλα μέτωπα ανοιχτά μετά την αποχώρηση των Σαμαράδων. Οι επιλογές που θα γίνουν από δω και πέρα θα δείξουν και το τι επιδιώκει η κεφαλή της ομάδας. Αν θέλει να πάει τον ΟΦΗ μπροστά ή αν θα είναι ικανοποιημένη με μια μόνιμη εικόνα «χρυσής μετριότητας»…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook