Σημάδια ζωής για τον ΟΦΗ στο Χαριλάου…

Γράφει στο blog του στο athleticradio.gr o Νίκος Μαρκάκης.

arisofi1111

Αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται τότε η πρώτη αχτίδα φωτός για τον ΟΦΗ του Νταμπράουσκας μπορεί να φέρνει μαζί της την αισιοδοξία. Πρώτο δείγμα θετικό για την κρητική ομάδα με τον Λιθουανό στον πάγκο της όχι μόνο επειδή πήρε ένα θετικό αποτέλεσμα που είναι φάρος ψυχολογίας αλλά κυρίως διότι έδειξε σημάδια ζωής. Αυτό δηλαδή, που δεν είχε(αφήσει να) φανεί στα προηγούμενα παιχνίδια. Το «Χ» στο «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι το αποτέλεσμα που έψαχνε για να ανεβάσει τους δείκτες της αυτοπεποίθησης ωστόσο και η εικόνα του ήταν ενδεικτική των προθέσεων του νέου προπονητή.

Για να είμαστε ρεαλιστές, ο Νταμπράουσκας δεν κρατούσε μαγικό ραβδάκι στο Χαριλάου. Ούτε πρόκειται να το εμφανίσει στην συνέχεια, διότι ο άνθρωπος είναι προπονητής. Και κόντρα στον Άρη έπραξε τα βασικά που έχει να κάνει ένας τεχνικός στη επίσημη πρώτη του. Έδωσε τα διαπιστευτήρια του χωρίς να φανεί ότι έρχεται ως… οδοστρωτήρας για να τα αλλάξει όλα.

Ούτε τον σχηματισμό πείραξε ούτε την ενδεκάδα με ελάχιστες-απαραίτητες-αλλαγές. Έστειλε το μήνυμα ότι εμπιστεύεται τους παίκτες του, και θέλει να χτίσει πάνω σε αυτό που βρήκε κι όχι να γκρεμίσει και να αρχίσει από το μηδέν. Το πρώτο πράγμα που έκανε και φάνηκε ξεκάθαρα ήταν να αλλάξει την ψυχολογία των παικτών του. Να τους τονώσει την αυτοπεποίθηση και να τους κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων ο Διαμαντής, ο οποίος αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο στην αμυντική γραμμή της ομάδας και θύμισε τον παλιό καλό αμυντικό όταν ήρθε στο Ηράκλειο. Ο Λιθουανός απελευθέρωσε τους παίκτες από το άγχος και την αμφισβήτηση και παράλληλα έστησε την ομάδα του με τέτοιο τρόπο που όλοι μαζί αμύνονταν και όλοι μαζί επιτίθονταν.

Τακτικά ο ΟΦΗ πήρε πολύ καλό βαθμό με τους πλάγιους επιθετικούς να βοηθούν στους ακραίους μπακ, τους μεσοεπιθετικούς να πρεσάρουν ψηλά και την άμυνα να στέκεται στο ύψος της παρότι υπήρχαν και πάλι στιγμές αδυναμίας. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό, κανείς δεν περίμενε με το καλημέρα να δούμε το ασχημόπαπο να γίνεται κύκνος. Όμως σιγά-σιγά μπαίνουν οι πρώτες πινελιές και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και την συνέχεια. Είδαμε για πρώτη φορά-επιτέλους-τους παίκτες του ΟΦΗ να αλλάζουν πέντε πάσες, να έχουν ένα πλάνο και να μην φοβούνται.

Ο Νταμπράουσκας στις πρώτες εξετάσεις που έδωσε πήρε πολύ καλό βαθμό αλλά γνωρίζει κι εκείνος πολύ καλά ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο και δουλειά. Προς το παρόν αποδεικνύεται συνεπής ως προς την φιλοσοφία του για επιθετικό ποδόσφαιρο. Στην Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε, φυσικά, να το εφαρμόσει στο 100% αλλά με τον τρόπο που παράταξε την ομάδα του και με τις αλλαγές του έδειξε την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει. Στο τέλος ρίσκαρε και θα μπορούσε να το πληρώσει αλλά έτσι έδειξε και στους παίκτες του ότι στο ποδόσφαιρο χρειάζεται και η τόλμη για να πετύχεις. Η συνέχεια θα είναι πιο δύσκολη και ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά η πρώτη εντύπωση είναι θετική. Ωστόσο, όπως λέει και ο ποιητής, για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολύ και επιπλέον στήριξη και υπομονή.

Το Σάββατο ακολουθεί ένα ακόμα πιο δύσκολο παιχνίδι με τον Ιωνικό στο Ηράκλειο. Είναι πιο δύσκολο διότι πλέον η νίκη είναι επιτακτική ανάγκη. Ο Νταμπράουσκας θέλει από τους παίκτες του να πιστέψουν ότι μπορούν. Πίστη χρειάζεται από όλους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μέχρι να έρθει η διακοπή και ο…Γενάρης όπου η ομάδα θα χρειαστεί ενίσχυση για την αντεπίθεση αυτά που θα μετρήσουν πάνω από όλα είναι τα αποτελέσματα. Με έξι βαθμούς-τουλάχιστον-από τα δυο εντός έδρας παιχνίδια ο ΟΦΗ θα πάει στην λήξη του Α΄ Γύρου με ηρεμία, που είναι απαραίτητη για την δουλειά που πρέπει να γίνει με στόχο την αντεπίθεση. Ραντεβού το Σάββατο στο Γεντί Κουλέ για την πρώτη νίκη στα Καμίνια…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook