Την επόμενη φορά να ρωτήσει τους ρεπόρτερ

Γράφει ο Νίκος Μαρκάκης στο blog του στο athleticradio.gr.

Η εικόνα με τους παίκτες του Παναθηναικού στο τέλος να πανηγυρίζουν την ισοπαλία σε αντίθεση με τους ποδοσφαιριστές του Νταμπράουσκας που έδειχναν στενοχωρημένοι από το αποτέλεσμα τα λέει όλα για την αναμέτρηση της Λεωφόρου. Ο ΟΦΗ πήρε την ισοπαλία σε ένα ματς στο οποίο αν κάποιοι τον είχαν ξεγραμμένο από πριν του έβαλαν την…ταφόπλακα από το 8΄και μετά όταν έμεινε με 10 παίκτες, λόγω της αποβολής του Γιοχού.

Η φάση αυτή έκρινε το τελικό αποτέλεσμα αλλά όχι όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι. Η αποβολή αντί να προκαλέσει την κατάρρευση του ΟΦΗ τον χαλύβδωσε ακόμα περισσότερο, τον συσπείρωσε αγωνιστικά και σε συνδυασμό  με την άριστη τακτική του Νταμπράουσκας έφερε τα πάνω-κάτω στο ματς. Αν ήταν ή όχι αποβολή ίσως να μην έχει τόση σημασία. Προφανώς αν η φάση γινόταν στην απέναντι περιοχή, ο Γκορτσίλας να την άφηνε να εξελιχθεί όπως άφησε λίγο αργότερα το φάουλ που έκανε εκτός εστίας ο Μπρινιόλι στον Ντίκο. Αυτό που μετράει είναι ο χαρακτήρας που έδειξε ο ΟΦΗ από το σημείο αυτό και μετά. Δεν θα μάθουμε ποτέ πως θα ανταποκρινόταν σε περίπτωση που το ματς συνεχιζόταν 11 εναντίον 11 καθώς τα πλάνα του Λιθουανού πήγαν…περίπατο μετά την κόκκινη στον Γιοχού. Είδαμε όμως πως πρέπει να παίζει μια ομάδα όταν έχει το αριθμητικό μειονέκτημα και αντιμετωπίζει εκτός έδρας ένα ανώτερο ποιοτικά σύνολο.

Ο ΟΦΗ για 101΄ έκανε το τέλειο παιχνίδι. Γυρνώντας αναγκαστικά σε τέσσερις στην άμυνα (το αρχικό 3-5-2 έγινε 4-4-1), δεν επέτρεψε στον Παναθηναικό, πλην της φάσης με το δοκάρι του Παλάσιος στο 51΄να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την εστία του Μανδά. Είναι κρίμα για την υπερπροσπάθεια που έγινε από όλους τους παίκτες να έρχεται το γκολ του Παναθηναικού από μια κόντρα στο πόδι του κορυφαίου του ΟΦΗ στο χθεσινό ματς Διαμαντή αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Ο καθένας παίζει με τα «όπλα» του και ο ΟΦΗ την Λεωφόρο παράταξε πάθος, αγωνιστική προσήλωση, ένταση, εξυπνάδα και δυναμισμό. Στους δημοσιογράφους-σχολιαστές της συνδρομητικής φάνηκε περίεργο που ο ΟΦΗ έπαιξε αμυντικά. Κάποιοι άλλοι αργότερα στην συνέντευξη τύπου  χαρακτήρισαν αντιποδόσφαιρο την τακτική του  και είχαν και το θράσος να ρωτήσουν τον Νταμπράουσκας αν συμφωνεί με αυτή.

Κακώς ο Λιθουανός τους απάντησε με τον τρόπο που αρμόζει σε ένα ΚΥΡΙΟ και δεν σηκώθηκε να φύγει από την αίθουσα. Μα είναι δυνατόν, ο ΟΦΗ να έχει το θράσος, και να πηγαίνει στην Λεωφόρο για να στήνεται αμυντικά με 10 παίκτες;  Προφανώς κατά τους ίδιους έπρεπε για να διευκολύνει το παιχνίδι του Παναθηναικού να παίξει φουλ επίθεση και να ανοίξει την άμυνα του σαν βεντάλια για να υποδεχθεί τους γηπεδούχους. Την επόμενη φορά ο Νταμπράουσκας πριν κάνει τα σχέδια του οφείλει να ρωτήσει και τους δαιμόνιους ρεπόρτερ. Εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα.

Μια μικρή…λεπτομέρεια, που διαφεύγει από όλους αυτούς είναι οι δηλώσεις του Γιοβάνοβιτς στο τέλος του ματς. Ο Σέρβος που έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι επίσης ΚΥΡΙΟΣ, είπε ότι η ομάδα του δεν δικαιούτο της νίκης. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για ορισμένους που θέλουν να κάνουν το άσπρο-μαύρο και βαφτίσουν το κρέας-ψάρι. Αν μια ομάδα έπρεπε να πάρει τη νίκη στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ήταν ο ΟΦΗ γιατί έκανε ματς σεμιναριακού επιπέδου. Κρίμα γιατί η νίκη θα του έδινε τεράστια ώθηση για την δύσκολη συνέχεια.

Ακόμα και ο βαθμός όμως είναι σημαντικός. Ψυχολογικά είναι αυτό που χρειαζόταν ενόψει του επόμενου κρίσιμου αγώνα με τον Βόλο. Το ματς της ερχόμενης Τρίτης είναι η μισή χρονιά για τον ΟΦΗ και η νίκη είναι εκ των ον ουκ άνευ.

Υ.Γ: Για τις γελοιότητες περί «χειρουργείου»  Γκορτσίλα στον Παναθηναικό δεν χρειάζεται να γράψω κάτι. Γελάνε και οι…μαιμούδες.

Υ.Γ2: Αυτός ο βαθμός και η καλή εικόνα που έβγαλε ο ΟΦΗ να μην αποπροσανατολίσει από τον μεταγραφικό σχεδιασμό που έχει ήδη καθυστερήσει. Η ενίσχυση είναι απαραίτητη και…γρήγορα.

 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook