Δώσε μου μάτια να βλέπω τον ΟΦΗ του Νταμπράουσκας

Γράφει ο Νίκος Μαρκάκης στο blog του στο athleticradio.gr.

Όσο έβλεπα χθες τον ΟΦΗ να κάνει επίδειξη ισχύος στην Λαμία και να παίρνει μια τεράστιας βαθμολογικής σημασίας νίκη τόσο σκεφτόμουν πόσο αυτή η ομάδα αδίκησε τον αυτό της. Ή για να είμαι ποιο ακριβής πόσο οι άνθρωποι που είχαν τα ηνία της διαχείρισης αδίκησαν την ομάδα και την μίκρυναν σε βαθμό που να είναι η χειρότερη στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος και να κινδυνεύει με υποβιβασμό, ενώ πλέον είναι από τις πιο φορμαρισμένες της Σούπερ Λιγκ και αν υπήρχαν δυο-τρείς αγωνιστικές ακόμα ίσως σήμερα να κάναμε μια άλλη συζήτηση.

Μετά το ματς της Λαμίας ο κίνδυνος έχει πάψει να υφίσταται  και είναι  κρίμα που αυτή η ομάδα, την οποία βλέπουμε μετά από την διακοπή για το μουντιάλ  δεν προλαβαίνει πλέον  να φτάσει στον στόχο που είχε βάλει από την αρχή της σεζόν να μπει στα πλέι οφ του πρωταθλήματος. Έπρεπε ο ΟΦΗ  να φτάσει στο έσχατο σημείο, να γνωρίσει ήττες ταπείνωσης από ομάδες που δεν έχουν καμιά σχέση μαζί του ώστε να δρομολογηθούν  οι εξελίξεις που τον άλλαξαν και  μετέτρεψαν ριζικά την εικόνα του. Δεν πάει πολύς καιρός  από τον Οκτώβριο του 2022 που κόντρα στην Λαμία, στο Ηράκλειο, είδαμε ένα άλλο παιχνίδι, στο οποίο αν δεν υπήρχε ο Μανδάς ο ΟΦΗ θα είχε ηττηθεί και με μεγάλο σκορ. Ήταν η εποχή που δεχόταν το ένα χαστούκι μετά το άλλο και σε εκείνο το ματς ο Νταμπράουσκας, έβλεπε σκεπτικός από τα μπουθ του Γεντί Κουλέ, την νέα του ομάδα.  Χθες μετά από τέσσερις μήνες  η ίδια σχεδόν ομάδα αλλά με τον Λιθουανό πλέον στον πάγκο και με καινούργια  ταυτότητα παρέδωσε μαθήματα σύγχρονου και απλού ποδοσφαίρου πετυχαίνοντας μια από τις σημαντικότερες νίκες της χρονιάς, κλείδωσε την παραμονή και άφησε με ένα τεράστιο «γιατί» τον κόσμο που φέτος είχε άλλα όνειρα, ελέω και της πεντάδας που έδινε ευρωπαικό εισιτήριο.

Τώρα βέβαια, δεν έχει κανένα νόημα ο ΟΦΗ να στέκεται πάνω από το χυμένο γάλα και να κλαίει που έχασε την ευκαιρία. Κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις και αν το δει κανείς από αυτή την πλευρά ίσως έπρεπε να συμβούν όλα, αυτά, ο ΟΦΗ να φτάσει το σημείο μηδέν για να σημειωθούν οι εξελίξεις που έφεραν τον Νταμπράουσκας στο Ηράκλειο για να ξεκινήσει η δική του εποχή στην ομάδα. Μια εποχή που, όπως όλα δείχνουν, έχει τις προϋποθέσεις με τις κατάλληλες κινήσεις και την στήριξη από όλους να φέρει έστω και ετεροχρονισμένα τον στόχο που χάθηκε φέτος. Ο Λιθουανός μας εκπλήσσει κάθε μέρα και περισσότερο κι όχι τόσο με τα αποτελέσματα αλλά με τον τρόπο δουλειάς, σκέψης και νοοτροπίας. 

Τον είδαμε χθες αμέσως μετά το 0-1 να μην πανηγυρίζει αλλά να καλεί κοντά του τον Μπάκιτς για οδηγίες, τον ακούσαμε στο τέλος παρά την ηχηρή τεσσάρα να κάνει παράπονα για το ότι η ομάδα του δεν έπιασε την απόδοση που θα μπορούσε. Αυτή τη νοοτροπία, χρειάζεται ο ΟΦΗ και κάθε ομάδα που θέλει να κάνει «πρωταθλητισμό» και βάζω την λέξη σε εισαγωγικά γιατί ο ΟΦΗ δεν μπορεί να διεκδικήσει τίτλο αλλά μια θέση στην εξάδα  ένα εισιτήριο για την Ευρώπη και ένα κύπελλο κάποια στιγμή είναι μέσα στο βεληνεκές του. Την ομάδα που μπορεί να πετύχει κάποιον από αυτούς τους στόχους, την βλέπουμε στα τελευταία παιχνίδια, την είδαμε και χθες στην Λαμία.

Η ίδια ομάδα είναι με το ξεκίνημα αλλά με ορισμένες έξτρα πινελιές και φυσικά ένα προπονητή που εμπνέει κόσμο και παίκτες. Από τις έξτρα πινελιές ξεχωρίζει ο Μπάκιτς, ένας box to box  μέσος που διαθέτει ποιότητα, πάσα, σουτ, εξυπνάδα γρήγορη σκέψη και γκολ. Ο Μαυροβούνιος είχε συστηθεί από τα προηγούμενα παιχνίδια αλλά στην Λαμία έβαλε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην νίκη με ασίστ, γκολ και με εξαιρετικό παιχνίδι με και χωρίς την μπάλα. Κοντά του ο Τοράλ που ακόμα και στο 50% είναι ένας παίκτης με τεράστια ποιότητα που κάνει την διαφορά, ο Ντιουσέ, τον οποίο κάποιοι ειδήμονες βιάστηκαν να βγάλουν άχρηστο στην αρχή της σεζόν και φυσικά ο Φελίπε που αποδείχθηκε πόσο έλειψε από τον ΟΦΗ με το εύκολο γκολ.

Οι παίκτες αυτοί αποτελούν τον κορμό πάνω στον οποίο αναμένεται να βασιστεί ο ΟΦΗ τουλάχιστον για τα επόμενα δυο χρόνια. Η μεγαλύτερη εγγύηση είναι ο Νταμπράουσκας που είναι διπλά τυχερός γιατί όπως είχε την δυνατότητα να δουλέψει στην διακοπή του Μουντιάλ για να σώσει την παρτίδα και τα κατάφερε, έτσι και τώρα στα πλέι άουτ θα έχει την δυνατότητα να προετοιμάσει την ομάδα που ο ίδιος ονειρεύεται για τη νέα σεζόν με  στόχο να την οδηγήσει στο δικό της «πρωτάθλημα»…

ΥΓ: Την Δευτέρα με τον Άρη δεν πρέπει να πέφτει ούτε….καρφίτσα στο γήπεδο. Ήρθε η ώρα ο ΟΦΗ να κερδίσει και ένα αντίπαλο από την πρώτη εξάδα στο Ηράκλειο, ακόμα κι αν τα πλέι οφ είναι-δυστυχώς- ανέφικτος στόχος… 

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook