Αύγουστε καλέ μου μήνα

Γράφει ο Νίκος Μαρκάκης στο blog του στο athletic.gr.

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι σε όλους. Κάποιοι επέστρεψαν ήδη από την άδεια τους(όπως καλή ώρα ο υπογράφων…), υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι οι οποίοι περιμένουν την άδεια του Αυγούστου για να αφήσουν πίσω τους την σκληρή ρουτίνα της καθημερινότητας και να κάνουν τις διακοπές τους(όσοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν ακόμα με τις τιμές στον…θεό). Ο Αύγουστος είναι εκτός των άλλων και ο πιο… χαλαρός μήνας του χρόνου αφού όλα λειτουργούν σε ένα… αυτόματο πιλότο όπου τίποτα και κανένας δεν μοιάζει ικανό να χαλάσει τα μπάνια του λαού τα οποία έχουν πάρει πλέον μορφή ιεροτελεστίας.

Είναι όμως και ο μήνας της μεγάλης γιορτής της  Παναγίας, το Πάσχα του Καλοκαιριού όπως έχει χαρακτηριστεί  αλλά και της μεγάλης φυγής των εκδρομέων. Τον Αύγουστο, εφόσον βρίσκεσαι στο κλεινόν άστυ, μπορείς να απολαμβάνεις πράγματα που σε κάθε άλλη εποχή δεν θα μπορούσες με την ίδια ευκολία όπως μια ήρεμη βόλτα στην άδεια πόλη, χωρίς κίνηση και μποτιλιαρίσματα στους δρόμους. Δεν είναι τυχαίες οι παροιμίες που έχουν βγει για τον όγδοο μήνα του χρόνου. «Αύγουστε καλέ μου μήνα να΄ σουν δυο φορές τον χρόνο», λέει, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά, ο θυμόσοφος λαός μας για να τονίσει την ανεμελιά και την ξεγνοιασιά  του.

Ο Αύγουστος από την άλλη  είναι για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο με το ποδόσφαιρο,  ο μήνας της έναρξης των πρωταθλημάτων. Ο μήνας της μπάλας όπου οι «εξαρτημένοι» της (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) περιμένουν πως και πως την στιγμή που θα δουν την «στρογγυλή θεά» στην σέντρα. Στην Ελλάδα, μπορεί  το ποδόσφαιρο να έχει πάψει εδώ και χρόνια να αποτελεί γιορτή αλλά σε πολλούς η έλλειψη του προκαλεί προβλήματα στέρησης.

Μπαίνοντας λοιπόν, ο Αύγουστος ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για να βρεθούμε ξανά στο ραντεβού μας στην εξέδρα. Παλαιότερα σε μεγαλύτερο βαθμό αλλά ακόμα και τώρα, που το ποδόσφαιρο δεν παίζεται πια  μόνο την Κυριακή και που έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα του κόσμου μέσα από την μικρή οθόνη το να πας στο γήπεδο είναι κι αυτό κάτι σαν ιεροτελεστία. Το ζεις από πριν, στην διάρκεια του αλλά και μετά τον αγώνα. Κάποιες φορές μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ρυθμίζει ακόμα και την ψυχολογία σου ανάλογα με το αποτέλεσμα γιατί καλώς ή κακώς αυτό παίζει τον σημαντικότερο ρόλο.

Ξεκινήστε, λοιπόν κι εσείς, παράλληλα με τις ομάδες να προετοιμάζεστε για το πρώτο ραντεβού. Βγάλτε ξανά από την ντουλάπα, το κασκόλ, τη φανέλα, το καπέλο ντυθείτε στα χρώματα της ομάδας σας, αλλά και με την καλύτερη διάθεση, βγάλτε από μέσα σας τα μίση και τα πάθη και δώστε το παρόν. Φωνάξτε, γελάστε, κλάψτε κάνετε την πλάκα με τους φίλους σας αλλά μέχρι εκεί. Το ποδόσφαιρο άλλωστε είναι το ωραιότερο δευτερεύον πράγμα στην ζωή μας. Το πρώτο είναι η ίδια η ζωή.

Χαρείτε το υπόλοιπο του καλοκαιριού και τα ξαναλέμε, λίγο πριν από την πρώτη σέντρα της 20ης Αυγούστου…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook