Ποιος είναι τελικά το πρόβλημα στον ΟΦΗ;

Γράφει ο Νίκος Μαρκάκης στο blog του στο athletic.gr.

«Πιστεύω ότι δεν είμαι εγώ το πρόβλημα» απάντησε ο Νταμπράουσκας στην(σωστή) ερώτηση που του έγινε μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ένα παιχνίδι που εύκολα θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε «εφιάλτη» για τον ΟΦΗ αν δεν υπήρχε κάτω από την εστία ο Μπάουμαν, ο οποίος έκανε, μάλλον την εμφάνιση της καριέρας του και κράτησε το σκορ στα επίπεδα του 1-1.

Δεν είναι, λοιπόν κατά τον ίδιο, ο προπονητής το πρόβλημα στον ΟΦΗ. Και τότε ποιος είναι; Οι παίκτες, η διοίκηση, ο κόσμος, ή  οι δημοσιογράφοι που κάνουν αγενείς ερωτήσεις; Διότι για την κακή εικόνα που παρουσιάζει ο ΟΦΗ εδώ και ένα μήνα κάποιος ή κάποιοι έχουν την ευθύνη. Η απάντηση που έδωσε ο Λιθουανός τεχνικός είναι λάθος.

Ο Νταμπράουσκας αν δεν είναι συνολικά το πρόβλημα για τον ΟΦΗ  αλλά ως προπονητής έχει το μεγαλύτερο μερίδιο. Δεν γίνεται να πιστώνεται ο ίδιος τις μεγάλες νίκες και να μην χρεώνεται αντίστοιχα τις μεγάλες ήττες.

Η σωστή απάντηση από μέρους του, λοιπόν,  θα ήταν «Ίσως να είμαι και εγώ μέρος του προβλήματος». Δεν γίνεται να βγάζεις τον εαυτό του από το κάδρο της ευθύνης όταν αυτό που έχεις να διαχειριστείς δεν πάει καλά. Κάτι δεν κάνεις σωστά, κάτι σου διαφεύγει και οφείλεις να αναζητήσεις τον τρόπο για να λύσεις το πρόβλημα. Αυτό που είπε την Κυριακή έρχεται κατά κάποιο τρόπο σε σύγκρουση με τις δηλώσεις αυτοκριτικής που έκανε πριν από λίγες μέρες.

Ότι είναι καλός προπονητής αυτό δεν αλλάζει. Ωστόσο, την δεδομένη χρονική στιγμή κρίνεται από το έργο του και η πραγματικότητα είναι ότι ο ΟΦΗ με το δικό του ρόστερ, τις δικές του επιλογές και αποφάσεις είναι, τον τελευταίο μήνα παραπαίει και γενικά είναι  πολύ πιο κάτω από τα στάνταρ των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί το καλοκαίρι.

Τότε που κι εμείς γράφαμε, βάσει των δεδομένων που υπήρχαν ότι ο ΟΦΗ διαθέτει ίσως ένα από τα πιο ποιοτικά αλλά και σε ποσότητα ρόστερ των τελευταίων ετών. Ότι ζήτησε ο Νταμπράουσκας το είχε. Μικρό και ευέλικτο ρόστερ και παίκτες δικής του επιλογής. Πήρε ουσιαστικά «λευκή» επιταγή από την διοίκηση να φτιάξει την ομάδα όπως εκείνος την ήθελε. Κράτησε όσους ήθελε, πήρε εκείνους που ζήτησε και έδιωξε όλους όσους δεν υπολόγιζε. Κράτησε για παράδειγμα τον Νέιρα, για τον οποίο μας είπε το Σάββατο ότι ενδεχομένως και να μην μπορεί να παίξει περισσότερο. Παίκτες που είχαν ιατρικό ιστορικό(Τοράλ) αλλά τότε αυτό που έβγαινε από τον ΟΦΗ ήταν ότι «με σωστή διαχείριση δεν θα υπάρξει πρόβλημα». Για τον  ενθουσιασμό που υπήρχε για τον πιτσιρικά Αποστολάκη ότι φέτος θα είναι η χρονιά του. Τον έχετε δει μέχρι σήμερα; Θα μπορούσαμε να γράψουμε και για άλλες περιπτώσεις αλλά θα χρειαζόμασταν το διπλάσιο κείμενο.

Ο ΟΦΗ δεν είναι κακή ομάδα. Το ρόστερ του του δεν είναι άχρηστο όπως πάνε να το βγάλουν τώρα επειδή διανύει μια δύσκολη περίοδο. Αλλού είναι το θέμα. Η ομάδα δείχνει να έχει χάσει τον ψυχισμό της, την αυτοπεποίθηση της, την ενέργεια που έβγαζε μέχρι πριν από ένα μήνα.

Τώρα βλέπεις ένα προπονητή να είναι…χαμένος μπροστά στο πρόβλημα και να μην βρίσκει τη λύση, τους παίκτες να έχουν μείνει από εμπνεύσεις και δυνάμεις σαν να είναι…άλλοι από εκείνους που ήταν πριν από ένα μήνα, σαν να μην γουστάρουν(για να το πούμε λαικά) να παίζουν. Τι συμβαίνει λοιπόν  και παρουσιάζεται αυτή η εικόνα, όπως στο β΄ ημίχρονο του αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, μια εικόνα μικρής ομάδας που δεν αρμόζει στην ιστορία, στον κόσμο και στους στόχους που έχει θέσει; Πως τόσο γρήγορα η ομάδα που στάθηκε ως ίση προς ίσους με τους «μεγάλους» κινδύνευσε με ταπείνωση από τους ουραγούς της βαθμολογίας; Πως φτάσαμε από την αποθέωση του αγώνα με την ΑΕΚ στις αποδοκιμασίες του Σαββάτου;

Σε αυτά τα ερωτήματα υπεύθυνοι να απαντήσουν είναι προπονητής, παίκτες και διοίκηση. Ο προπονητής, με τις επιλογές του στα τελευταία παιχνίδια δείχνει ότι έχει χάσει τον έλεγχο.

Μαζί έχασε και την ψυχραιμία του και υπερέβη  τα εσκαμμένα όταν μετά το τέλος του αγώνα έπιασε κουβέντα με τους οπαδούς αλλά και στην συνέντευξη τύπου, που χαρακτήρισε αγενείς τις ερωτήσεις του υπογράφοντος που απλά περίμενε (όπως φαντάζομαι και ο κόσμος) απαντήσεις από τον προπονητή για τις επιλογές του στις αλλαγές. Ο Νταμπράουσκας είναι σε δύσκολη θέση και το ξέρει, όπως ξέρει και ότι αν δεν καταφέρει να γυρίσει σύντομα την κατάσταση τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα. Εδώ κάπου μπαίνει και η παράμετρος της διοίκησης.

Τι άποψη έχει για όλα αυτά ο κ. Μηνάς Λυσάνδρου; Δεν γράφω για τον πρόεδρο διότι, βρίσκεται στην Αμερική και έχει παραδώσει την λειτουργία της ομάδας εν λευκώ στον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Ο κ. Λυσάνδρου είναι το κουμάντο στην ομάδα, ήταν εκείνος που επέλεξε τον Νταμπράουσκας για την τεχνική ηγεσία και πήρε όλα τα εύσημα για αυτή την επιλογή. Σε αυτή την πρώτη σοβαρή κρίση που περνάει η ομάδα υπό τον Λιθουανό τεχνικό ποια είναι η δική του άποψη;

Επί δικής του θητείας είναι η δεύτερη μεγάλη κρίση μετά την περσινή με τους Σαμαράδες. Στον ΟΦΗ διακατέχονται από μια εσωστρέφεια σε αυτά τα θέματα αλλά μήπως-λέω μήπως- θα έπρεπε στην προκειμένη περίπτωση να ο κ. Λυσάνδρου να πάρει θέση; Υποθέτω ότι η διοίκηση στηρίζει-και καλά κάνει- τον προπονητή αλλά μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό δεν θα ήταν προς όφελος της ομάδας να πει ή να πράξει αναλόγως για να ηρεμήσει ο κόσμος που βρίσκεται στα σχοινιά αλλά και να δώσει ένα στίγμα για το που πάει η ομάδα;

ΥΓ: Άσχετο με όλα αυτά αλλά ο ΟΦΗ έχει ένα Εραμούσπε;

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook