Επιβεβλημένη η αλλαγή προπονητή

Γράφει ο Νίκος Μαρκάκης στο blog του στο athletic.gr.

Η απόφαση για την αλλαγή προπονητή στον ΟΦΗ ήταν επιβεβλημένη. Μια απόφαση που όπως έγραψε και ο Μιχάλης Μπούσης στο μήνυμα του-το πρώτο μετά από καιρό- ήταν σκληρή αλλά έτσι έπρεπε να γίνει όπως καλώς ή κακώς γίνεται πάντα στο ποδόσφαιρο όταν υπάρχει πρόβλημα σε μια ομάδα.

Ο ΟΦΗ το τελευταίο δίμηνο παρουσίασε συμπτώματα αποσύνθεσης και χρειαζόταν αυτό το ισχυρό  σοκ. Ο Νταμπράουσκας έδωσε ένα στίγμα στον ΟΦΗ από την ημέρα που ήρθε, έκανε μια πολύ καλή πρώτη χρονιά και έβαλε τις βάσεις για την συνέχεια μόνο που στην πορεία κάπου το έχασε. Δεν είναι μόνο δική του η ευθύνη αλλά ο προπονητής έχει πάντα το μεγαλύτερο μερίδιο είτε στην επιτυχία είτε στην αποτυχία. Ήταν από τους προπονητές που η εξέδρα τον αγάπησε, γιατί «μίλησε» στον συναισθηματικό κόσμο των φιλάθλων αλλά στο ποδόσφαιρο η απόσταση από την αναγνώριση μέχρι την απαξίωση είναι ελάχιστη και ίσως ήταν καλύτερα και για εκείνον που ήρθαν έτσι τα πράγματα για να μην χρειαστεί να φτάσει να γνωρίσει και την άλλη πλευρά(ήδη ο κόσμος είχε αρχίσει να αποδοκιμάζει έντονα…)

Όποιος νομίζει ότι ο χωρισμός ήρθε επειδή η ομάδα βρίσκεται εκτός εξάδας είναι μάλλον αφελής. Το -2 από την 6η θέση είναι απόσταση που καλύπτεται μέσα σε ένα γύρο. Ο λόγος του διαζυγίου ήταν η τραγική εικόνα του ΟΦΗ το τελευταίο δίμηνο, την οποία όπως φάνηκε στην πορεία ο Λιθουανός δεν μπορούσε να αλλάξει. Ο Νταμπράουσκας είχε τις ευκαιρίες του για να διορθώσει τα κακώς κείμενα,  κάτι που όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσία του στον πάγκο.

Πρόσφατα ο κ. Λυσάνδρου είχε δηλώσει ότι είχε γίνει συζήτηση για το συμβόλαιο του Λιθουανού ενόψει της νέας χρονιάς. Ο ΟΦΗ κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον Νταμπράουσκας εν μέσω της κρίσης και βολιδοσκόπησε τις προθέσεις του. Αυτό δείχνει ομάδα η οποία στηρίζει τον προπονητή της. Μέσα από τις επαφές που έγιναν, προέκυψε ότι οι δυο πλευρές δύσκολα θα συνέχιζαν μαζί τη νέα χρονιά ανεξάρτητα από την πορεία που θα είχε την τρέχουσα σεζόν αλλά η στήριξη υπήρξε και ο στόχος ήταν να ολοκληρώσουν μαζί την σεζόν. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Μιχάλης Μπούσης αμφιταλαντεύτηκε πολύ μέχρι να καταλήξει  στην απόφαση του διαζυγίου. Είχε απέναντι του έναν προπονητή στον οποίο επένδυσε πολλά από την αρχή(ο πιο ακριβοπληρωμένος τα τελευταία χρόνια) δίνοντας του τα κλειδιά της ομάδας σε ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Από την άλλη όμως δεν μπορούσε να προσπεράσει τα σημάδια που έδειχναν πως τους τελευταίους δυο μήνες το καράβι είχε βγει εκτός πορείας και εξέπεμπε σήμα κινδύνου.

Είχα γράψει από την περασμένη εβδομάδα, μετά την αναμέτρηση με τον Βόλο ότι η διοίκηση αντιμετώπιζε δίλλημα με τον Λιθουανό αφού από την μια ήθελε να τον στηρίξει αλλά από την άλλη η εικόνα και τα αποτελέσματα ήταν τέτοια που δεν άφηναν πολλά περιθώρια. Η διακοπή ήταν ένα κομβικό σημείο για να δοθεί η δυνατότητα στην ομάδα να ηρεμήσει και να ανακάμψει αλλά φευ… Η επιστροφή στην αγωνιστική  δράση έφερε την ίδια αρνητική εικόνα και 

το κλίμα για τον 46χρονο τεχνικό άρχισε πλέον να γίνεται βαρύ και ασήκωτο, μετά το παιχνίδι με τον Βόλο. Η συντριβή στην Λεωφόρο ήταν το πικρό κερασάκι στην τούρτα του ενός χρόνου και των 40 ημερών που συμπλήρωσε ο Λιθουανός στον πάγκο του ΟΦΗ και σηματοδότησε το τέλος της συνεργασίας. 

Ο Νταμπράουσκας ήρθε στον ΟΦΗ ως ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ βάσει του βιογραφικού του. Κάθισε στον πάγκο σε 37 παιχνίδια πρωταθλήματος και ένα κυπέλλου. Στο πρωτάθλημα είχε 12 νίκες, 14 ισοπαλίες και 11 ήττες και στο κύπελλο μια νίκη. Η πρώτη χρονιά είχε θετικό πρόσημο καθώς παρέλαβε την ομάδα στην ουρά της βαθμολογίας και την οδήγησε μέσω πλέι άουτ στην 7η θέση και σε άνετη παραμονή.  Η φετινή σεζόν με νίκες κόντρα σε Άρη, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ αλλά  και με αστάθεια στην απόδοση  και στα αποτελέσματα. Η μεγάλη αλλαγή ήρθε μετά την διακοπή του Οκτωβρίου όταν  ο διακόπτης έπεσε στο…off  και δεν ανέβηκε ποτέ ξανά φτάνοντας να αγνοεί τη νίκη σε έξι αγώνες πρωταθλήματος και από την 5η να πέσει στην 8η θέση.

Ο ΟΦΗ γυρίζει σελίδα έχοντας μπροστά του ένα πολύ δύσκολο 15νθήμερο σε πρωτάθλημα και κύπελλο, αρχής γενομένης από το παιχνίδι με την Κηφισιά, όπου υποχρεούται να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ο Πέδρο Καραβέλα αναλαμβάνει υπηρεσιακός μέχρι τον επόμενο προπονητή που όλα δείχνουν ότι θα είναι ξένος. Από τα πρώτα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι είναι αυτό του Βλάνταν Μιλόγεβιτς, με εμπόδιο το υψηλό κασέ του. Εκτός του Σέρβου υπάρχουν κι άλλοι στην λίστα. Πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν την δουλειά  αφού ανέκαθεν η καρέκλα του προπονητή στον ΟΦΗ ήταν μια πρόκληση αλλά παράλληλα και ηλεκτρική για όλους τους προπονητές εκτός από τον αξεπέραστο Γκέραρντ

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook