Lost: Ο ξανθός… Βραζιλιάνος που έφυγε νύχτα από το Ηράκλειο

Ο Μαύρος Καπνός και η στήλη Lost του athleticradio.gr κάνουν πρεμιέρα φέρνοντας στο προσκήνιο από το αθλητικό Ηράκλειο που τα ίχνη τους έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια. Πρεμιέρα με τον Αντριανίνιο με τον Μαύρο Καπνό να υπενθυμίζει άγνωστες λεπτομέρειες.

Η στήλη Lost του athleticradio.gr έρχεται με σκοπό να επαναφέρει στην μνήμη αθλητές που πέρασαν από το Ηράκλειο και τα ίχνη τους  έχουν χαθεί τα τελευταία (αρκετά) χρόνια. Αρκετά συχνά ο “Μαύρος Καπνός” θα επαναφέρει στην μνήμη όλων αθλητές που πέρασαν από τις ομάδες του Ηρακλείου και επειδή τα ονόματα τους θα έχουν… ξεφτίσει στο πέρασμα του χρόνου, το athleticradio.gr θα τα επαναφέρει στην μνήμη.

Σήμερα ξεκινάμε με τον Βραζιλιάνο Αντριανίνιο ή Αντριάνο Λααμπέρ που τα τελευταία 3,5 χρόνια αγωνίζεται στις χαμηλές κατηγορίες της Βραζιλίας φορώντας την φανέλα της Πόντε Πρέτα.

Ένας… ξανθός Βραζιλιάνος

Όταν λέμε Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής είναι σίγουρο πως κανενός δεν πάει στο μυαλό ότι πρόκειται για έναν λευκό και ξανθομάλλη Βραζιλιάνο. Ο Αντριάνο Λααμπέρ ή σκέτο Αντριανίνιο ήρθε στο Ηράκλειο το βράδυ της 8ης Αυγούστου 2005, συνοδευόμενος από τον μάνατζερ του Βασίλη Μπέρτο. Ο συγκεκριμένος μάνατζερ είχε δημιουργήσει καλό όνομα στην οικογένεια του ΟΦΗ καθώς ήταν ο άνθρωπος που κρυβόταν πίσω από τις (πετυχημένες) μεταγραφές των Κοσταρικανών που είχαν έρθει στην Κρήτη. Ο Μπέρτος είχε φέρει στον ΟΦΗ το καλοκαίρι του 2000 τον Ρόναλντ Γκόμεζ και έκτοτε ακολούθησαν ακόμα Καλντερόν, Σολίς κ.α με αποτέλεσμα η τότε διοίκηση του συλλόγου να τον εμπιστευτεί τυφλά.

Ο Αντριανίνιο είχε φτάσει στο “Νίκος Καζαντζάκης” με βραδινή πτήση και επειδή τότε το ίντερνετ δεν είχε αρχίσει να μπαίνει στην καθημερινότητα όλων μας, κανένας δεν γνώριζε πως ήταν ο Βραζιλιάνος. Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί αθλητικοί συντάκτες και ενώ όλοι περίμεναν έναν έγχρωμο Βραζιλιάνο, εκείνος περνάει μπροστά τους δίχως να τον πάρει κανένας χαμπάρι. Ξαφνικά τους ειδοποιούν ότι ο Αντριανίνιο είναι έξω από το αεροδρόμιο, όλοι πάνε να του πάρουν δηλώσεις και προς έκπληξη τους βλέπουν ότι πρόκειται για έναν ξανθομάλλη ποδοσφαιριστή που το παρουσιαστικό του δεν έδειχνε ότι επρόκειτο για Βραζιλιάνο.

Ο Βραζιλιάνος, 25 χρονών τότε, στις δηλώσεις του εκείνο το βράδυ αρχίζει να δίνει υποσχέσεις για την παρουσία του εντός αγωνιστικού χώρου.  “Το όνειρό μου ήταν να έρθω στην Ευρώπη και σε μια καλή ομάδα”, τόνιζει στις πρώτες του δηλώσεις ο 25χρονος Βραζιλιάνος με το Αυστριακό διαβατήριο και συμπλήρωνε: “Εχω καλές πληροφορίες για τον ΟΦΗ από τον συμπαίκτη μου Κομπαγιάσι (σ.σ. πρώην παίκτη του Ιωνικού) και μόλις έγινε η πρώτη επαφή ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα”.

Στον ΟΦΗ είχαν τρελαθεί τόσο πολύ με τα στοιχεία που είχαν συλλέξει για τον Αντριανίνιο που έτρεξαν να τον δέσουν με τριετές συμβόλαιο θεωρώντας τότε ότι ο Βραζιλιάνος θα φέρει λεφτά στα ταμεία της ΠΑΕ.

H… ιεροσυλία με το “10” του Ζίκο!

Η μεταγραφή του Αντριανίνιο Λααμπέρ διαφημίζεται από τον ΟΦΗ ως μια μεγάλη προσθήκη με τα δημοσιεύματα της εποχής να τον αποκαλούν “μάγο” αναμένοντας να… χορέψει “σάμπα” μέσα στα γήπεδα. Ο Βραζιλιάνος είχε ξεκινήσει την καριέρα του από την Πόντε Πρέτα και οι καλές του εμφανίσεις τον φέρνουν γρήγορα σε ένα από τα μεγάλα κλαμπ της χώρας, την Φλαμένγκο. Στον Αντριανίνιο δίνεται η φανέλα με το νούμερο 10 που φόρουσε ο Ζίκο και αμέσως αρχίζουν να γίνονται οι συγκρίσεις αφού τόσο ο ένας, όσο και ο άλλος είναι λευκοί, επιτελικοί μέσοι και στην Φλαμένγκο περιμένουν ότι έχουν βρει ένα λαβράκι.

Ο Αντριανίνιο δεν δικαιώνει ποτέ τους ανθρώπους της Κόρινθιανς με αποτέλεσμα να φύγει αμέσως δανεικός για ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών όπως η Βιλανόβα. Στην Ελλάδα έρχεται ως ελεύθερος και στον ΟΦΗ πανηγυρίζουν για την μεταγραφή του “λευκού  μάγου” που έχει αγωνιστεί σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Βραζιλίας.

312736

Ο Βραζιλιάνος έχει έρθει στον ΟΦΗ μετά την επιστροφή της ομάδας από την Γερμανία και κατά συνέπεια ο τότε προπονητής της ομάδας Βαγγέλης Βλάχος τον χρησιμοποιεί στα φιλικά που γίνονται εντός Κρήτης. Ο Αντριανίνιο δεν είναι ποτέ αυτός που φαντάζονταν στον ΟΦΗ με αποτέλεσμα να αμφισβητείται πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα!

324193

 

Ο ΟΦΗ δίνει φιλικό στο Ρέθυμνο αντιμετωπίζοντας τον Αστέρα και ο Βαγγέλης Βλάχος στις δηλώσεις του που αποτελούν “κρυο ντους” για την τότε διοίκηση του συλλόγου αποδομεί δημόσια τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή: “O Aντριανίνιο είναι ταλέντο, όχι όμως ο ηγέτης που μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του τον OΦH. Ξέρει μπάλα, θα του δώσουμε χρόνο και θα δούμε”.

5 συμμετοχές και… δανεικός στον  ΠΟΑ

Τελικώς δεν πιάνει ούτε στον ΟΦΗ με αποτέλεσμα να συμμετάσχει μόνο σε 5 παιχνίδια και από το Νοέμβρη δεν ξαναπαίζει. Στον ΟΦΗ ψάχνουν τρόπους για να τον ξεφορτωθούν αλλά ο Βραζιλιάνος δεν δέχεται να λύσει το συμβόλαιο του. Στον ΟΦΗ αγανακτούν και του προτείνουν να πάει δανεικός στον ΠΟΑ που τότε έπαιζε στην Γ Εθνική ωστόσο ο Αντριανίνιο δεν δέχεται και τελικά λύνει το συμβόλαιο του επιστρέφοντας στην Βραζιλία.

Βρίσκει το λιμάνι του στην Πόντε Πρέτα

Τον Γενάρη του 2006 επιστρέφει στην Βραζιλία και αφού περνάει από διάφορες ομάδες, το 2012 επιστρέφει στην αγαπημένη του Πόντε Πρέτα στην οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Με την φανέλα της Πόντε Πρέτα κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις και πετυχαίνει κάποια εκπληκτικά γκολ όπως εκείνο απέναντι στην Πορτουγκέζα του Ντιόγκο.

Adrianinho-Ponte-2

Ο ίδιος διατηρεί προσωπική ιστοσελίδα (!!) μέσα από την οποία ενημερώνει τους φίλους του ενώ υπάρχουν και βίντεο αλλά και αρκετά προσωπικά στοιχεία ενώ υπάρχει και προσωπικό κανάλι στο youtube όπου μπορεί να τον βρει κάποιος.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook